Κολασμένο δεκαήμερο ετοιμάζει η ΝΔ για την κυβέρνηση μέχρι να ψηφιστούν τα νέα μέτρα στη Βουλή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει αντιπολιτευτική τακτική και παίρνει επάνω του, προσωπικά, το βάρος της σύγκρουσης με τον Αλέξη Τσίπρα για το περιεχόμενο της συμφωνίας με τους εταίρους.
Τριπλό μήνυμα
Με τηλεοπτικές συνεντεύξεις, τις οποίες θα ακολουθήσουν και άλλες ραδιοφωνικές, και τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να μεταδώσει ένα τριπλό μήνυμα: ότι με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία· ότι αυτή η πολιτική δεν είναι μονόδρομος αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος για να βγει η χώρα από την κρίση· και ότι η ενότητα και η συνοχή της ΝΔ «δεν κινδυνεύουν ούτε από τους τακτικισμούς της κυβέρνησης ούτε από τους συμμάχους της, με τη βοήθεια των οποίων επιχειρεί να στήσει το νέο καθεστώς». Παράλληλα, το διάστημα μέχρι τις 15 – 16 Μαΐου, που αναμένεται να ψηφιστούν τα νέα μέτρα, κλιμάκια του κόμματος θα οργώσουν όλη την Ελλάδα προκειμένου να εξηγήσουν στον κόσμο τις επιπτώσεις της συμφωνίας και τις προτάσεις της ΝΔ.
Στο γαλάζιο επιτελείο εκτιμούν ότι ο κ. Μητσοτάκης αιφνιδίασε την κυβέρνηση, αντέστρεψε τη συζήτηση για τα αντίμετρα και ακύρωσε τον επικοινωνιακό σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου, δημοσιοποιώντας μέσω της συνέντευξης στον Alpha τη δική του πρόταση. Επισήμανε ότι πλεονάσματα 3,5% για πολλά χρόνια είναι υπερβολικό βάρος για την οικονομία, και αυτό το έχει θέσει «μετ’ επιτάσεως» και στους συνομιλητές του εκτός Ελλάδας. Αλλά, πρόσθεσε, εφόσον η κυβέρνηση έχει παράξει ένα «υπέρμετρο και αχρείαστο» πλεόνασμα, γιατί να μην επιστρέψει, όπως έχει δικαίωμα, «τώρα, όχι το 2019», το 0,5% του ΑΕΠ στην κοινωνία; Συγκεκριμένα πρότεινε: Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από εφέτος (κόστος 530.000.000 ευρώ). Ολα τα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς (κόστος περίπου 180.000.000 ευρώ). Μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα από το 24% στο 13% (κόστος 100.000.000 ευρώ). Κατάργηση του φόρου στο κρασί (κόστος 55.000.000 ευρώ). Σύνολο: 865.000.000 ευρώ, ήτοι το 0,5% του ΑΕΠ του 2017.
Από την Πειραιώς μετέδιδαν ότι «η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη προκάλεσε αμηχανία στην κυβέρνηση, η οποία έχει εγκλωβιστεί στα ψέματά της. Το «success story» που πάνε να χτίσουν καταρρέει εν τη γενέσει του, μέσα από τα στοιχεία και την πραγματικότητα, και αυτό που ξεδιπλώνεται είναι το ψέμα και η υποκρισία της πιο αναξιόπιστης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος».

«Δεν υπογράφουμε τίποτα»
Επιπλέον, ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ένα σημαντικό ερώτημα που παρέμενε σε εκκρεμότητα το προηγούμενο διάστημα, προκαλούσε τριβές στο εσωτερικό του κόμματος και αφορούσε τη νομιμοποίηση των μέτρων μετά το 2018. Στη συνέντευξή του την Πέμπτη ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει «καμία δέσμευση η οποία πηγαίνει πέρα από το τρίτο πρόγραμμα, το οποίο και εμείς είναι η αλήθεια ότι το έχουμε υποστηρίξει». Πρόσθεσε επίσης ότι δεν βλέπει κανέναν λόγο γιατί να ζητήσει το ΔΝΤ την υπογραφή της αντιπολίτευσης, κάτι που ουδέποτε ζήτησε από τον κ. Τσίπρα όσο ήταν εκείνος στην αντιπολίτευση και έλεγε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. «Εγώ λέω ότι το κράτος έχει συνέχεια. Λέω ότι η χώρα έχει κάποιες δεσμεύσεις και ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό όταν έρθουμε στην εξουσία. Εμείς δεν δεσμευόμαστε σε τίποτα εγγράφως, δεν υπογράφουμε τίποτα και πάντως δεν ψηφίζουμε τα μέτρα της κυβέρνησης» τόνισε.
Σύμφωνα με τη ΝΔ τα νέα μέτρα ανεβάζουν το συνολικό κόστος των μέτρων Τσίπρα – Καμμένου στα 12,6 δισ. ευρώ, τα οποία είναι 8,5 φορές περισσότερα από ό,τι προέβλεπε το «e-mail Χαρδούβελη» και 4 φορές περισσότερα από όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014. Η τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Μητσοτάκη και η πρόταση για τα αντίμετρα προκάλεσαν την επιθετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο τον κατηγόρησε ότι δεν ξέρει τα δύο – τρία βασικά πράγματα για το πώς λειτουργεί η οικονομία που οφείλει να γνωρίζει όποιος φιλοδοξεί να γίνει πρωθυπουργός.

«Αμήχανη» χαρακτήρισε τη στάση της κυβέρνησης η Πειραιώς και αντέτεινε ότι τα νέα μέτρα πλήττουν κυρίως τους ασθενέστερους, με τη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου, και ότι η υπερφορολόγηση αποτελεί συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης δεδομένου ότι στο 2ο Μνημόνιο οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούσαν το 27,8% του μείγματος της δημοσιονομικής πολιτικής ενώ στο 3ο Μνημόνιο το 82,4%. Παρά τα μέτρα ύψους 2,7 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν από τον Ιανουάριο, ο στόχος για πλεόνασμα 1,75% το 2017 δεν είναι δεδομένος, σημειώνει το γαλάζιο επιτελείο, άρα αν η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τώρα ελαφρύνσεις 0,5% του ΑΕΠ, πώς υποστηρίζει ότι θα εφαρμοστούν αντίμετρα ύψους 2% του ΑΕΠ με στόχο πλεονάσματος 3,5%;
«Δεν θα δεχθώ εκβιασμούς»
Ο κ. Μητσοτάκης άνοιξε σκληρό μέτωπο με την κυβέρνηση, έκλεισε όμως την πόρτα στην εσωτερική μουρμούρα, που επεκτείνεται σε διάφορα θέματα, από τον αποκλεισμό των παλαιότερων βουλευτών από τις τηλεοράσεις μέχρι τη λειτουργία του κόμματος και τη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων. «Υπάρχει μια κεντρική γραμμή. Δεν δέχομαι αποκλίσεις από αυτήν και περιμένω να υπηρετηθεί από όλους τους βουλευτές» δήλωσε με αφορμή την απουσία από την ψηφοφορία για τροπολογία της ΣΕΚΑΠ βουλευτών της ΝΔ από τη Βόρεια Ελλάδα.
Σχετικά με τη συνέντευξη του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ζήτησε από τους Ελληνες «να κρατηθούν από τον Τσίπρα» και προέβλεψε ότι «ο Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός», πρόσθεσε ότι «εγώ δεν ψάχνω για καβγά και δεν είναι και η δουλειά μου να αντιδικώ προσωπικά με κανέναν. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθώ ούτε προσωπικές επιθέσεις ούτε πρόκειται να δεχθώ εκβιασμούς. Μια καινούργια διαπλοκή στην πλάτη του έλληνα φορολογούμενου δεν πρόκειται να επιτρέψω να στηθεί».

Πρωτοφανής παρέμβαση σε εκκρεμούσα δίκη για τη ΣΕΚΑΠ

Την Παρασκευή 28 Απριλίου, η Βουλή με 149 «Ναι» από την κυβερνητική πλειοψηφία και 106 «Οχι» από σύσσωμη την αντιπολίτευση ψήφισε την τροπολογία που κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Δημητριάδης, μέσω της οποίας διαγράφεται πρόστιμο 38 εκατ. ευρώ από λαθρεμπόριο το οποίο καταλογίστηκε στην καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ, προτού περάσει στην ιδιοκτησία του Ιβάν Σαββίδη. Η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ υψηλούς τόνους ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και στον κ. Τσίπρα, ο οποίος υπερασπίστηκε προσωπικά την τροπολογία. Η κυβέρνηση όμως δεν διέγραψε απλώς ένα πρόστιμο με μια φωτογραφική διάταξη. Εκανε κάτι χειρότερο. Παρενέβη σε μια υπόθεση η οποία εκκρεμεί στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής, σε μια πρωτοφανή απόπειρα ακύρωσης της Δικαιοσύνης.

Στις 4 Απριλίου εκδικάστηκε στο Διοικητικό Εφετείο Κομοτηνής η προσφυγή της ΣΕΚΑΠ κατά της καταλογιστικής πράξης του Τελωνείου Ξάνθης, το οποίο επέβαλε το πρόστιμο των 38 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, ο οποίος εκπροσωπεί τον κ. Σαββίδη, το πρόστιμο αυτό δεν εμφανίστηκε στον έλεγχο που είχε κάνει ο ομογενής επιχειρηματίας προτού αγοράσει την εταιρεία, είχε αποκρυβεί προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησής της. Στις 5 Φεβρουαρίου 2015, περίπου ενάμιση χρόνο μετά την πώληση, εκλήθη η εταιρεία να δώσει εξηγήσεις στο Τελωνείο Ξάνθης για την υπόθεση λαθρεμπορίου τσιγάρων και τότε ενημερώθηκε για πρώτη φορά για το πρόστιμο. Το τελωνείο δεν αποδέχθηκε τις εξηγήσεις της ΣΕΚΑΠ και η υπόθεση έφτασε στο Εφετείο. Στο μεταξύ η προηγούμενη διοίκηση της ΣΕΚΑΠ έχει αθωωθεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Κομοτηνής δεν έχει εκδοθεί ακόμη και θα αποτελέσει έκπληξη αν εκδοθεί πριν από τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο η ψήφιση της τροπολογίας – πλέον πρόκειται για νομοθετική ρύθμιση – περιπλέκει την υπόθεση. Σύμφωνα με έγκυρους νομικούς το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί ότι πλέον έχει εκλείψει το αντικείμενο της δίκης, αφού το πρόστιμο έχει διαγραφεί με νόμο, μπορεί όμως να θεωρήσει ότι υπήρξε παρέμβαση της νομοθετικής εξουσίας σε ανοιχτή δίκη, παραβίαση της αρχής της διάκρισης των εξουσιών και να κηρύξει αντισυνταγματικό τον νόμο.

Η διαχείριση της υπόθεσης ήταν εξ αρχής προβληματική. Η τροπολογία κατετέθη στη Βουλή από βουλευτή και όχι από τον αρμόδιο υπουργό, την υπερασπίστηκε ο κ. Τσίπρας χάριν της επιχειρηματικότητας, στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε ότι αφορά τον Ιβάν Σαββίδη και την καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ. Ο Πρωθυπουργός απέρριψε την πρόταση του πρόεδρου της ΝΔ να αποσυρθεί η τροπολογία και να κατατεθεί ξανά ως υπουργική, με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για να μην υπάρχουν σκιές ότι χαρίζονται πρόστιμα σε επιχειρηματίες για λαθρεμπόριο. Η τροπολογία ψηφίστηκε, ο κ. Σαββίδης αντέδρασε με τη συνέντευξη στο protothema.gr, η οποία προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που μίλησαν για «νέα διαπλοκή». Ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει να «ουκρανοποιηθεί η επιχειρηματική ζωή» στην Ελλάδα. «Εγώ δεν θέλω μία χώρα στην οποία κάποιος ξένος επενδυτής να αισθάνεται ότι για να επενδύσει πρέπει να έχει μία ποδοσφαιρική ομάδα και να ελέγχει και μία εφημερίδα ή μία τηλεόραση. Δεν είναι υγιές αυτό» τόνισε.

Η ΝΔ εξετάζει το ενδεχόμενο να ακολουθήσει παρόμοια τακτική με αυτή του Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα ζητήσει από το ΕΣΡ έλεγχο των «πόθεν έσχες» σε βάθος δεκαετίας για τους επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε ΜΜΕ.

Η πλευρά Σαββίδη επισημαίνει ότι αγόρασε τη ΣΕΚΑΠ έπειτα από επίμονο αίτημα του Αντώνη Σαμαρά για να μην περάσει η εταιρεία στα χέρια τούρκου επιχειρηματία, ότι την αγόρασε έναντι 5,5 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα έχει επενδύσει 35 εκατ. ευρώ και ότι ακόμη και αν δεν υπήρχε η τροπολογία, η νομική βάση της προσφυγής είναι από μόνη της πολύ ισχυρή. Ο πρώην πρωθυπουργός απέφυγε να αναμειχθεί στην υπόθεση, ωστόσο τα απόνερα της ψηφοφορίας τάραξαν το εσωτερικό της ΝΔ, μολονότι το γεγονός ότι οι απόντες βουλευτές έστειλαν κατόπιν εορτής επιστολές με τις οποίες δήλωναν πρόθεση ψήφου που όμως δεν καταμετρείται έσωσε τα προσχήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ