Το γαϊτανάκι της επόμενης ημέρας ξεκίνησε για την αντιπολίτευση. Οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς και οι κινήσεις των επικεφαλής των μικρότερων κομμάτων για να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση στο εσωτερικό τους δείχνουν ότι όλοι έχουν στο μυαλό τους τη Δευτέρα των εκλογών. Ακόμη δεν μπορούν να κυκλώσουν την ημερομηνία με κόκκινο μαρκαδόρο στο ημερολόγιο, αλλά η νέα εμπλοκή στη διαπραγμάτευση και η διάσταση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο δεν προοιωνίζονται ομαλές εξελίξεις. Η κινητικότητα στον χώρο της αντιπολίτευσης φανερώνει ότι κόμματα και αρχηγοί επαναπροσδιορίζουν τον ρόλο τους γύρω από το κοινό αίτημα για «εκλογές τώρα».

Σε ετοιμότητα για ενδεχόμενο εκλογών
Ο κ. Μητσοτάκης εφαρμόζει σταθερά τη στρατηγική απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες. Η συγκυρία τον βοηθά. Η μακρόσυρτη διαπραγμάτευση έχει αυξήσει το κόστος των μέτρων και, παρότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει να πέσει στη Βουλή, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι, ακόμα κι αν κλείσει η αξιολόγηση τον Μάιο, το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο και το οικονομικό ασήμαντο.
Η κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ο κ. Τσίπρας μοιάζει απρόθυμος να παραδώσει την εξουσία, όπως έκαναν σε αντίστοιχες περιπτώσεις οι προκάτοχοί του προτάσσοντας το συμφέρον της χώρας. Γι’ αυτό ολόκληρη η αντιπολίτευση βρίσκεται σε εγρήγορση –την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα τους τομεάρχες του κόμματος -, η οποία καθιστά πιο εύκολη τη συνεννόηση ακόμα και παραδοσιακών αντιπάλων όπως είναι η ΝΔ και το ΠαΣοΚ. Η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τη Φώφη Γεννηματά έγινε σε καλό κλίμα που αποτυπώθηκε και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα, αλλά μεγαλύτερη σημασία είχε η ανακοίνωση που εξεδόθη μετά: «Κοινή διαπίστωση, με την οποία εξάλλου συμφωνεί και η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, αποτελεί ότι προϋπόθεση για να υπάρξει προοπτική βιώσιμης λύσης και έξοδος της χώρας από την κρίση είναι να φύγει το ταχύτερο δυνατόν η σημερινή αποτυχημένη κυβέρνηση».

Τη διέξοδο μέσω εκλογών, βασικό αίτημα της ΝΔ, υποστήριξε και ο Κώστας Σημίτης στην τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον Σκάι, λόγω «της έκτακτης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα» και δεν έκρυψε ότι φοβάται το ατύχημα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σε αυτές τις φωνές προστίθενται δύο ακόμα: Του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος ασκεί πιέσεις για να κλείσει η αξιολόγηση ώστε και μη βρεθεί η χώρα μετέωρη το καλοκαίρι, με τον οποίο συναντήθηκε ο κ. Μητσοτάκης προτού αναχωρήσει για το συνέδριο του ΕΛΚ στη Μάλτα. Και του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υποστηρίζει επίμονα ότι η χώρα θα πρέπει να απαλλαγεί από το ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ μέσω εκλογών, ώστε ο νέος συσχετισμός δυνάμεων των κομμάτων να προκύψει από την κάλπη, και στη συνέχεια να αναλάβει μια νέα κυβέρνηση την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση.
Ο κ. Βενιζέλος αποτελεί μόνιμο στόχο της κυβέρνησης, την περασμένη εβδομάδα όμως δέχθηκαν επίθεση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και οι κ.κ. Σημίτης και Στουρνάρας.
Σε αυτό το έδαφος θα πραγματοποιήσει τις επόμενες συναντήσεις του ο κ. Μητσοτάκης, την προσεχή Τρίτη με τον Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος θεωρεί καταστροφική εξέλιξη τις εκλογές, την Τετάρτη με τον Βασίλη Λεβέντη και την Πέμπτη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα. Αν η συνάντηση του προέδρου της ΝΔ με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ μοιάζει παράδοξη, οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη διευκρινίζουν ότι οι δύο αρχηγοί έχουν καλή προσωπική σχέση και ότι το ΚΚΕ ακολουθεί μια σταθερή αντιπολιτευτική γραμμή σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις.

Πεδίο διαλόγου και συνεννόησης


Ο πρόεδρος της ΝΔ, λένε οι ίδιες πηγές, δεν παραβλέπει τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα κόμματα, επιθυμεί όμως να δημιουργήσει ένα πεδίο διαλόγου και συνεννόησης εξαιτίας της δύσκολης κατάστασης της χώρας. Δεν προσδοκά τη δημιουργία μετώπου και σίγουρα δεν πάει να φτιάξει το πρόπλασμα κυβερνητικών συμμαχιών. Εχει πει όμως ότι ακόμα κι αν η ΝΔ σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση θα επιδιώξει να συνεργαστεί και με άλλες δυνάμεις.
Αυτό, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην κυβερνητική συνεργασία, αλλά μια διευρυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να διαπραγματευθεί με μεγαλύτερη αξιοπιστία την αλλαγή καταστροφικών μέτρων που συμφώνησε η παρούσα κυβέρνηση με τους θεσμούς, να προχωρήσει στην αναγκαία συνταγματική αναθεώρηση και να εκλεγεί με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εν ολίγοις να υπάρχει ένα «μαξιλάρι» στη Βουλή για να μπορεί να στηριχθεί σε περιόδους κρίσης.
Στη ΝΔ δεν τρέφουν αυταπάτες ότι αυτά θα επιτευχθούν εύκολα. Στην Μάλτα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βρέθηκε στο Νησί των Ιπποτών ως μέλος του προεδρείου του think tank του ΕΛΚ Wilfried Martens, είχαν εγκάρδια τετ α τετ με άλλους ευρωπαίους ηγέτες αλλά επιπλέον διαπίστωσαν αυτά που συζητούνται καιρό τώρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στις Βρυξέλλες. Τη δυσπιστία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα, τη διχογνωμία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ΔΝΤ που κάνει το Ταμείο άκαμπτο στις απαιτήσεις του και τους Ευρωπαίους ευέλικτους προκειμένου να το κρατήσουν στο ελληνικό πρόγραμμα, την απροθυμία της Γερμανίας να αναμειχθεί το ελληνικό πρόβλημα στις εκλογές του φθινοπώρου.

«Προσπαθούν να ελέγξουν κάθε τομέα της δημόσιας ζωής»

Η ΝΔ δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση μόνο για την οικονομία, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, αλλά και για την επίθεση που δέχονται οι θεσμοί και η Δικαιοσύνη. «Η πίεση που δέχεται ο θεσμικός ιστός είναι τεράστια, καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να ελέγξει κάθε τομέα της δημόσιας ζωής. Επιχειρεί να στήσει δικούς της εξουσιαστικούς μηχανισμούς και να κάνει κάθε ανεξάρτητη φωνή να σωπάσει.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκροτήσει ένα πλέγμα φιλικών μέσων ενημέρωσης με στόχο τη συκοφάντηση των αντιπάλων της και τον εκβιασμό όσων την ενοχλούν με τις απόψεις ή την παρουσία τους» σχολιάζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ίδιοι διαπιστώνουν σοβαρές παθολογίες στη λειτουργία της διοίκησης, όπου με παράνομους διορισμούς εγκαθιδρύεται ένα νέο κομματικό κράτος, ενώ μια σειρά από κυβερνητικές αποφάσεις καταπίπτουν ως αντισυνταγματικές.

«Το σημαντικότερο όλων είναι οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη» προσθέτουν. «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχαμε το φαινόμενο να καταγγέλλουν οι ίδιοι οι δικαστές απόπειρες ελέγχου της Δικαιοσύνης. Αυτά δεν αρμόζουν σε ευρωπαϊκή δημοκρατική χώρα» σημειώνουν.

Σύμφωνα με την εκτίμησή τους όλα αυτά καταλήγουν σε ένα οργανωμένο σχέδιο ακρότητας και διχασμού, για να παρατείνει ο ΣΥΡΙΖΑ την παραμονή του στην εξουσία και να ναρκοθετήσει την επόμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Διαβλέπουν επιπλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποξενώνεται από τα κοινωνικά στρώματα που τον ψήφισαν και τα οποία πλήττονται από νέα μέτρα· επισημαίνουν την παραδοχή Τσακαλώτου ότι η κυβέρνηση «έχει ζορίσει» φορολογικά τη μεσαία τάξη δίνοντας προτεραιότητα στους φτωχούς, με την υποσημείωση ότι ύστερα από αυτή τη δήλωση ο υπουργός Οικονομικών θα έπρεπε να παραιτηθεί· βγάζουν στη σέντρα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ παρατηρώντας ότι «ψηφίζουν κλαίγοντας όλα τα μέτρα»· και τονίζουν την ένδεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα θετικό αφήγημα καθώς έχει καταρρεύσει το τείχος του ψεύδους και του λαϊκισμού που την προστάτευε. «Ποιος πολίτης που αναζητεί προοπτική μπορεί να ταυτιστεί με μια τέτοια κυβέρνηση;» θέτουν το ερώτημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ