από metereologos.gr
Τρίτη 19 Ιουνίου 2018
 
 

Ξαναγράφουν την ιστορία του ΕΑΜ και του Εμφυλίου

Στο ΚΚΕ απορρίπτουν τις «κοινοβουλευτικές αυταπάτες»
Ξαναγράφουν την ιστορία του ΕΑΜ και του Εμφυλίου
Ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλάει σε προσυνεδριακή συγκέντρωση στη Λάρισα. Σε λίγες ημέρες αρχίζει το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ σε μια καλή δημοσκοπικά περίοδο για το κόμμα
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Με διακηρυγμένο στόχο την ισχυροποίηση του κόμματος, την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την κοινωνική συμμαχία για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας, συνέρχεται σε λίγες ημέρες (30 Μαρτίου - 2 Απριλίου) το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ. Σε μια περίοδο δημοσκοπικής ανόδου του κόμματος, λόγω της πολιτικής φθοράς της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε διεμβολίσει εκλογικά το ΚΚΕ, ο Περισσός ατενίζει το μέλλον μέσα από το πρίσμα των πολιτικών και ιδεολογικών επεξεργασιών των τελευταίων ετών, που επισφραγίστηκαν στο προηγούμενο συνέδριο του κόμματος και κινούνται στην κατεύθυνση των επαναστατικών ανατροπών με στόχο την εργατική - λαϊκή εξουσία και τον σοσιαλισμό.

Το προγραμματικό «άλμα» του ΚΚΕ σε σχέση με τον στόχο της εξουσίας, δίχως τη διαμεσολάβηση των «κοινοβουλευτικών αυταπατών» και απορρίπτοντας τις παλαιότερες θεωρήσεις (περί σταδίων μετάβασης στον σοσιαλισμό κ.λπ.), καταγράφεται σε μια φάση μεγάλης ρευστότητας: «Αυτό που σήμερα φαίνεται ακίνητο, αμετάβλητο, αύριο μπορεί να αλλάξει ραγδαία» αναφέρεται στις Θέσεις για το 20ό Συνέδριο, «πολύ περισσότερο που σήμερα συσσωρεύονται στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε απότομες αλλαγές και μεταβολές».

Η αποσταθεροποίηση της αστικής εξουσίας  

Στον Περισσό έχουν καταλήξει ότι «κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει την πορεία των γεγονότων, την πιθανότητα να ανοίξουν ρήγματα, να δημιουργηθούν δυνατότητες και προϋποθέσεις για απότομες ανατροπές στον συσχετισμό δυνάμεων». Γι' αυτό και μιλούν πλέον για «κόμμα παντός καιρού». Μάλιστα, κάνοντας θεωρητικές προβολές στο μέλλον, δεν διστάζουν να επεξεργαστούν ακόμα και σενάρια πολέμου, προσδιορίζοντας ποια θα είναι η στάση του κόμματος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και, κυρίως, πώς μπορεί στις συνθήκες εκείνες να υπηρετηθεί με συνέπεια ο στόχος της ανατροπής της εξουσίας.

«Καθοριστικό ζήτημα της υλοποίησης της επαναστατικής στρατηγικής αποτελεί η σχέση ανάμεσα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και στην αποσταθεροποίηση της αστικής εξουσίας σε όλες της τις μορφές» επισημαίνεται στις Θέσεις, όπου αναφέρεται ότι «σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικό πόλεμο και σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, το Κόμμα πρέπει (...) να ηγηθεί στην οργάνωση της εργατικής - λαϊκής πάλης για να βγει η Ελλάδα από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο», κάτι που προϋποθέτει «όχι μόνο να ηττηθεί ο όποιος πιθανός ιμπεριαλιστής εισβολέας (...) αλλά να ηττηθεί ολοκληρωτικά και η ίδια η εγχώρια αστική τάξη», διότι «μόνο έτσι μπορεί να γίνει εφικτό το πέρασμα της εξουσίας στην εργατική τάξη».

Οι προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος έχουν εξελιχθεί παράλληλα με τις διαδικασίες αναψηλάφησης σημαντικών πλευρών της ιστορίας του ΚΚΕ που αποτελούν μέχρι σήμερα ακανθώδη θέματα για την αριστερή ιστοριογραφία. Δεν περιορίζεται όμως η σημασία τους στο ακαδημαϊκό πλαίσιο, αλλά εκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής και της ιδεολογίας μέσω της επανεκτίμησης και επαναξιολόγησης αποφάσεων και χειρισμών του παρελθόντος που σημάδεψαν όχι μόνο το κομμουνιστικό κίνημα αλλά και την εξέλιξη της χώρας. Ετσι, μετά τη συγγραφή του Β' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ (1949-1968) για την αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη και την αποτίμηση της στρατηγικής του κόμματος στον εμφύλιο πόλεμο (1946-49) κ.λπ., ο Περισσός προχωρεί στην επανασυγγραφή του Α' τόμου του Δοκιμίου Ιστορίας (1918-1949) που εκδόθηκε το 1995. Στις Θέσεις προαναγγέλλεται η σύγκληση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης «για την έγκριση του αναμορφωμένου πρώτου τόμου της ιστορίας του Κόμματος, από τα χρόνια πριν από την ίδρυσή του μέχρι το 1949», ενώ προβλέπεται ακόμα να προχωρήσει η ολοκλήρωση της μελέτης για τα χρόνια της δικτατορίας μέχρι τη μεταπολίτευση το 1974, αλλά και να συνεχιστεί η προσπάθεια να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί η ιστορική έρευνα για την τελική συγγραφή της ιστορικής περιόδου 1974-1991.

Ο Χαρίλαος και η παλαιά φρουρά

Ο Α' τόμος του Δοκιμίου Ιστορίας ξεκίνησε να γράφεται επί των ημερών του Χαρίλαου Φλωράκη και της «παλαιάς φρουράς» του ΚΚΕ, η οποία συμμετείχε στην εποποιία της Εθνικής Αντίστασης και σε όλα τα γεγονότα της δραματικής εκείνης εποχής και σήμερα δεν είναι στη ζωή. Στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται μέσω του «Ριζοσπάστη» κάποιος αρθρογράφος το υπενθύμισε: «Αυτό που οι σύντροφοί μας έγραψαν με τους αγώνες τους και - πολλές φορές - με το αίμα τους, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα εμείς σήμερα να το υποβαθμίζουμε ή να του δίνουμε διαφορετικό περιεχόμενο» έγραψε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «καμία "αναμόρφωση" της ιστορίας του κόμματος δεν πρέπει να γίνει δεκτή για να δικαιολογήσει τις σημερινές επεξεργασίες, πολύ περισσότερο όταν γίνεται με τρόπο αφοριστικό για ιδιαίτερα σημαντικές περιόδους του κομμουνιστικού και λαϊκού κινήματος όπως το 1940-1945».

Γιατί όμως προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον η απόφαση αυτή; Διότι αφορά τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο κυριαρχίας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΚΚΕ και τη μοιραία κατάληξή της με την ένοπλη επέμβαση των Βρετανών (Δεκέμβριος 1944) και τον διωγμό των κομμουνιστών και των συνοδοιπόρων τους από το κράτος και το παρακράτος της εποχής στο πλαίσιο του μοιραίου συμβιβασμού της Συμφωνίας της Βάρκιζας (Φεβρουάριος 1945). «Ηταν λάθος η υπογραφή των Συμφωνιών; Φυσικά! Ποιος διαφωνεί με αυτό σήμερα; Αλλο τόσο λάθος είναι, στο όνομα του να μην επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν, να υποτιμήσουμε τη συνεισφορά του ΕΑΜ, όχι μόνο στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα ενάντια στη γερμανική κατοχή, αλλά και στον αγώνα τόσο για εθνική όσο και κοινωνική απελευθέρωση, με σαφή στόχο τη "λαοκρατική αναγέννηση" της χώρας μας» αναφέρει ο ίδιος αρθρογράφος επαναφέροντας έναν προβληματισμό που έχει διατυπωθεί και άλλες φορές.

Τα λάθη 1941-1944 και η στρατηγική εξουσίας


Ο Περισσός έχει καταλήξει εδώ και καιρό ότι ο Α' τόμος του Δοκιμίου, «αν και πραγματεύεται τη δεκαετία του 1940, δεν περιλαμβάνει ανάλογη εκτίμηση για τις αδυναμίες της ηγεσίας του Κόμματος στην εξέλιξη της στρατηγικής και της δράσης του και ιδιαίτερα την αδυναμία αντικειμενικής εκτίμησής τους στο 7ο Συνέδριο του Κόμματος (1945)». Επίσης, θεωρεί «δικαιολογημένη και εξηγήσιμη από ερευνητική άποψη την ύπαρξη διαφοροποιήσεων μεταξύ Α' και Β' τόμου του Δοκιμίου», όπως για παράδειγμα για τον χαρακτήρα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, για τη στρατηγική του ΚΚΕ στα χρόνια του ΕΑΜ, για το 7ο Συνέδριο του 1945, για την αποχή από τις εκλογές του 1946, για τη στρατηγική της 5ης Ολομέλειας του 1949 σχετικά με τον χαρακτήρα της πάλης του ΔΣΕ κ.λπ. Και αυτό γιατί τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το ΚΚΕ στον Β' τόμο του Δοκιμίου αναιρούν την ορθότητα των παλαιότερων προσεγγίσεων και προβαίνουν σε «διόρθωση της στρατηγικής» της περιόδου, η οποία κρίνεται προβληματική και λανθασμένη.

Η μεθοδολογική προσέγγιση της ηγεσίας του ΚΚΕ διαπερνάται από τη σημερινή άποψη περί στρατηγικής για την εξουσία.

«Διερευνούμε την ιστορία του κόμματός μας ως ιστορία της στρατηγικής του, από την οποία απορρέει όλη η πολιτική του δράση» έχει αποφανθεί το κόμμα και μέσα από το πρίσμα αυτό θα «ξαναδεί» την επίμαχη περίοδο 1941-1944. Αλλωστε, όπως έχει αποφανθεί ο Περισσός, η ηγεσία του κόμματος εκείνης της περιόδου «δεν κατάφερε να συνειδητοποιήσει τα προβλήματα που υπήρχαν ως προς τον προσδιορισμό του χαρακτήρα της επανάστασης και της εξουσίας, την αντικειμενική εκτίμηση του συσχετισμού των δυνάμεων κατά την εξέλιξη του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα». Ετσι, «δεν μπόρεσε να προβλέψει και να εκτιμήσει τη στάση ακόμη και σύμμαχων δυνάμεων μέσα στο ΕΑΜ, ώστε πετυχημένα να επεξεργαστεί στρατηγική εξουσίας, όταν διαμορφώθηκε επαναστατική κατάσταση και αντικειμενικά τέθηκε άμεσα ζήτημα πάλης για την κατάκτηση της εξουσίας».ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Πολιτική περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (10)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  στον κόσμο τους... | 21/03/2017 23:48
  Ζούμε στην κοινωνία της ελεύθερης αγοράς, όλες οι συναλλαγές γίνονται με το χρήμα και δεν υπάρχει τρόπος να γίνονται διαφορετικά, είμαστε λοιπόν στο 2017 ΑΛΛΑ οι κομμουνιστές είναι ακόμα κάπου μεταξύ 1917-1950 στο τσακίρ κέφι, κ ονειρεύονται να καταργήσουν ειρηνικά ή με τα όπλα τον καπιταλισμό. Προσωπικά τους επιτρέπω να είναι οοοοσο θέλουν στον κόσμο τους κ να συνεδριάζουν καταστρώνοντας επαναστατικά σχεδια 24/7. Εκτός από τις άχρηστες απεργίες και πορείες που με ευχαρίστηση μου βλέπω ότι έχουν ελαττωθεί (δεν είναι βλάκες πλέον ο κόσμος) στην πραγματικότητα δεν ενοχλούν καν πλέον. Γραφικό απομεινάρι μιας ταραγμένης πολιτικά εποχής στην ιστορία της άνθρωπότητας κ ειδικότερα της Ελλάδας...
  Ιωάννα
  απάντηση63
   
   
  πάλι τα ίδια... | 21/03/2017 01:32
  Αυτοί κοιμούνται και ονειρεύονται "το όπλο παραπόδα"... Λες και δεν έληξε ο εμφύλιος εδώ και 68 χρόνια. Αλλά έχουσιν γνώσιν οι φύλακες. Και αυτή την φορά δεν θα υπάρξει χώρα να τους δεχτεί, δεν θα υπάρξει σπηλιά να τους κρύψει.
  Πάνος
  απάντηση122
   
   
  kyriakos | 20/03/2017 18:28
  Οι πατριώτες που ήθελαν αποκόλληση της Μακεδονίας από τον εθνικό κορμό. Προδότες. Εφιάλτες. Οι άχρηστοι της Ιστορίας του ανθρώπινου είδους. Καταριακο.
  kyriakos
  απάντηση132
   
   
  ΣΥΡΙΖΑ Ο ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ | 20/03/2017 18:18
  Ευτυχώς που ήλθε στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ και εκτονώθηκε έστω και διά της τεθλασμένης η ονείρωξη της επίγειας ευτυχίας. Η θέση του ΚΚΕ σήμερα είναι πολύ πιο αδύνατη από την προ ΣΥΡΙΖΑ εποχή. Σαν παιδιά θελήσαμε λίγο εμείς οι μποέμ πολιτικώς Ελληνες να δοκιμάσουμε επιτέλους και τοτεμικό Σοβιετισμό. Κάναμε το κέφι μας και ευτυχώς εκτονωθήκαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ από παιδί έγινε άντρας και έχει σταματήσει τα "φράουλες και αίμα". Από δω και πέρα θα αναπολεί με φραπεδιά και διαλέξεις. Μπέλα Κουν, Λαϊκό Μέτωπο, Σπαρτακιστές, Ιταλικές συγκυβερνήσεις, στιγμιότυπα της ιστορίας που πλαισίωσαν το μεγαλύτερο αποτυχημένο πείραμα της Σοβιετίας, την μετάνοια της Κίνας και την παράνοια των ερυθρών Χμερ και του τρελοΚιμ
  Grecolex
  απάντηση113
   
   
  Ευτυχώς που χάσατε σύντροφοι... | 20/03/2017 16:32
  ...γιατί έτσι μπορείτε και υπάρχετε σήμερα και με "καμάρι" να δηλώνετε "κομμουνιστές". Αν είχατε κερδίσει, θα πέφτατε, όπως έπεσαν όλα τα κομμουνιστικά καθεστώτα της Ευρώπης και δεν θα τολμαγατε σήμερα να αναφέρετε τη λέξη "κομμουνισμός", όπως ακριβώς συμβαίνει σε ΟΛΕΣ τις χώρες του πρώην "σιδηρού παραπετάσματος".
  MIK
  απάντηση273
   
   
  Λόγια και θέσεις επικίνδυνες | 20/03/2017 12:57
  Που αποσκοπούν σαφώς σε ένα νέο εμφύλιο, καθώς η γενιά που θα τον γευθεί ΔΕΝ αντιλαμβάνεται την κόλαση που θα ζήσει. Διερωτώμαι ποιος τελικά είναι ο πραγματικός προδότης του Ελληνικού Λαού: Οι διεφθαρμένοι μικρο-αστοί (όπως ισχυρίζεται το ΚΚΕ) ή το ΚΚΕ και πάσης μορφής συνοδοιπόροι του (όπως ισχυρίζονται οι άλλοι)? Πάντως σε ένα τέτοιο πόλεμο, η Ελλάδα θα σβησθεί από τον παγκόσμιο χάρτη, καθώς όλοι οι γείτονές μας θα πάρουν μερίδιο από το πτώμα της.
  Ελληνας πολίτης
  απάντηση345
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 20/03/2017 12:52
  Τα πτώματα της Ιστορίας, οι ηττημένοι της παγκόσμιας ιστορικής εξέλιξης, τα στραβάδια των "προβλέψεων", οι παλιάτσοι της "προόδου" "ξαναχτύπησαν" μέσα από τον σκουπιδοτενεκέ που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες.....Προφανώς τους ξανατρώει ο.....πισινός τους...
  Frixos
  απάντηση337
   
   
  Ωραιότατα! Στόχος, λέει, η "εργατική εξουσία" και η "διάλυση των κοινοβουλευτικών αυταπατών"! | 20/03/2017 09:16
  Σε συνέχεια της διακηρυγμένης θέσεως του ΚΚΕ για επιβολή δικτατορίας "του προλεταριάτου"! Ενώ δε, ο στόχος καταργήσεως της δημοκρατίας και η επιβολή ολοκληρωτικού καθεστώτος (που φυσικά θα ονομασθεί "πλέρια", "αληθινή" δημοκρατία!) θεωρείται από πολλούς (καθηγητές, διανοουμένους, δημοσιογράφους, πολιτικούς άλλων κομμάτων, ακόμη κι από ΜΜΕ) κάτι το "προοδευτικό" ή και "χαριτωμένο", πάντως ακίνδυνο (;;;), ή που "τουλάχιστον" βρίθει "καλών προθέσεων" (όπως η καταναγκαστική ισότης, δηλ. η ισοπέδωση στην εξαθλίωσι), απ' την άλλη η ΧΑ θεωρείται κακή (και είναι). Θα ειπήτε: Τον τόνο στην ΧΑ δίνουν τραβούκοι. Σωστό. Οπως η ΟΠΛΑ του ΚΚΕ στην Κατοχή. Που θα ξαναέλθει έτσι και δυναμώσει το ΚΚΕ...
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση4211
   
   
   
  Σύντροφοι | 20/03/2017 03:53
  Πρέπει κάποτε να συνειδοποίησετε ότι χάσατε τον εμφύλιο, ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΧΑΣΑΤΕ, γιατί ο Ελληνικός λαός δεν σας υποστήριξε και σας πολέμησε, τόσο απλά. Καλό είναι να προσγειωθείτε στον πλανήτη μας και να συμβουλευτείτε πάραυτα ψυχίατρο για τις ονειρώξεις σας, που σας ταλαιπωρούν τόσο πολύ από το 1949 και μετά. Αποτελείτε ένα ασήμαντο 5% του λαού και δεν πείθετε πλέον κανέναν γιατί δεν έχετε κέντρο αναφοράς, είσθε ορφανά. Όσον αφορά την ιστορία του εμφυλίου που γράφετε και ξαναγράφετε, μόνοι σας τα λέτε μόνοι σας τ’ ακούτε.
  Ευτυχώς που δεν γίναμε σοβιετικός παράδειστος
  απάντηση5110
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
-