Η πολιτική αβεβαιότητα και τα εκλογικά σενάρια που έρχονται στην επικαιρότητα και αποσύρονται ανάλογα με τις διακυμάνσεις της διαπραγμάτευσης καθώς και οι εξελίξεις στον ΔΟΛ αναθέρμαναν τις συζητήσεις για την ενωμένη μεγάλη Κεντροαριστερά. Δηλαδή για τον χώρο που θα προέκυπτε αν συνενώνονταν το ΠαΣοΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το σενάριο αυτό δεν είναι καινούργιο, τα προηγούμενα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ επεδίωκε να αφομοιώσει το ΠαΣοΚ από θέση κυριαρχίας, η δημοσκοπική κατάρρευσή του όμως δημιουργεί νέα δεδομένα και αυτή η προοπτική δεν αφήνει ασυγκίνητα στελέχη και από τα δύο κόμματα.
Παρέμβαση Βενιζέλου
Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια επισήμανση που συζητήθηκε στα πηγαδάκια. «Η δημοκρατική παράταξη» είπε «διεκδικεί την υψηλότερη δυνατή εκλογική επίδοση. Είναι αδιανόητη όμως οποιαδήποτε πονηρή και υστερόβουλη σκέψη πως μας βολεύει η οριακή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας για να έχει η Δημοκρατική Συμπαράταξη την ευκαιρία της συνύπαρξης και της ώσμωσης στην αντιπολίτευση με τον ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ».
Πριν από επτά ημέρες κάποιοι στο ΠαΣοΚ ανησυχούσαν μήπως η ένταξη του Γιώργου Παπανδρέου στη Δημοκρατική Συμπαράταξη ευνοήσει αυτό το σενάριο. Ο κ. Παπανδρέου είχε ταχθεί υπέρ της απλής αναλογικής με παράλληλο σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών αλλά το περασμένο καλοκαίρι ήταν απλώς ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ και το καλό κλίμα στη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου δεν επηρέαζε τις εσωτερικές ισορροπίες στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Τότε, όπως μεταφέρουν συνομιλητές του, δεν θα αρνιόταν έναν ρόλο ειδικού συμβούλου της κυβέρνησης για κάποιον μεγάλο σκοπό στο εξωτερικό αν του είχε προταθεί, ασφαλώς χωρίς να αποποιηθεί την προεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ακόμα δεν είναι καθαρό πώς θα κινηθεί στο πλαίσιο της ΔΗΣΥ στην οποία θα προσχωρήσει και η Ενωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης.
Η δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας έδειξε άνοδο μιας μονάδας (από 5,5% σε 6,5%) για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν ήταν όμως αυτή η αιτία που τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος έσπευσαν να περιχαρακώσουν τον χώρο τους απέναντι στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2017 πρέπει να είναι ένα έτος-στοίχημα: Στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Οχι παλινόρθωση της Δεξιάς. Το στρατηγικό δίλημμα για εμάς είναι «πρόοδος ή συντήρηση». Στη σημερινή κρίσιμη φάση που βρίσκεται η χώρα και μέχρι να βγούμε από τα μνημόνια, θέτουμε ως κυρίαρχο το δίλημμα «εθνική συνεννόηση ή εθνική καταστροφή»» είπε και χαρακτήρισε «ψεύτικο» τον διπολισμό ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Αντιστοίχως και ο κ. Θεοχαρόπουλος εκτίμησε ότι είναι «θετικό στοιχείο η ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και φαίνεται ότι οι πολίτες που είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκουν μια εναλλακτική λύση».
Η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ, όπως φάνηκε από τις έντονες αντιδράσεις όταν το κόμμα ψήφισε τον «μποναμά» στους χαμηλοσυνταξιούχους. Στο Ποτάμι, το οποίο επίσης ανέβηκε μισή μονάδα (από το 1,5% στο 2%), επίσης απορρίπτουν αυτό το ενδεχόμενο χωρίς δεύτερη κουβέντα. Στη Βουλή, Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκαν στον Πρωθυπουργό για την προσπάθεια της κυβέρνησής του να ελέγξει την ενημέρωση. Τούτων δοθέντων, το ερώτημα γιατί δεν μπορεί να ενωθεί ο χώρος προβάλλει επίμονο.
Οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία στην ανακοίνωσή τους μετά τη διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης άσκησαν διακριτική κριτική για την εικόνα αναπαλαίωσης που δόθηκε και επανέλαβαν τη θέση τους για ένα ανοικτό συνέδριο, στο οποίο θα αποφασιστούν το όνομα, τα σύμβολα, το πρόγραμμα, το καταστατικό και στη συνέχεια η εκλογή ηγεσίας από τη βάση του νέου φορέα. «Το καινούργιο, ο νέος ενιαίος φορέας της παράταξης, δεν θα είναι αποτέλεσμα διεργασιών και συμφωνιών κορυφής, ούτε προϊόν μηχανισμών. Ο διάλογος ανάμεσα σε όλες τις δυνάμεις και με την κοινωνία πρέπει να είναι ειλικρινής και με διάθεση υπέρβασης των παθογενειών και των περιχαρακώσεων» επισήμαναν.
Διαφορετικές πορείες
Οι Κινήσεις θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως γέφυρα με την πρωτοβουλία που πήραν οι τρεις πρώην υπουργοί (Αννα Διαμαντοπούλου, Γιώργος Φλωρίδης, Γιάννης Ραγκούσης) να κινητοποιήσουν την κοινωνία προκειμένου να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας μέσω ιδρυτικού συνεδρίου της παράταξης, με εκλογή του επικεφαλής του από τη βάση. Η πρόσκληση που απευθύνει η κυρία Γεννηματά, σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας «Ωρα αποφάσεων», δεν έχει καθαρό πλαίσιο. «Αν μπούμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα αθροιστούν δυνάμεις. Φοβούμαστε ότι θα συμβεί το αντίθετο» παρατηρεί ένα κεντρικό μέλος της πρωτοβουλίας το οποίο επιμένει ότι μόνο με μοχλό την κοινωνική βάση του χώρου θα πιεστούν τα υπάρχοντα κόμματα να προχωρήσουν σε πραγματικές διαδικασίες αναγέννησης ολόκληρης της παράταξης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ