Με κακούς οιωνούς προχωρεί στο τελικό της στάδιο η διαδικασία της συζήτησης για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης που έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιανουαρίου στην Γενεύη.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους όλους τους πολιτικούς αρχηγούς από τις 10.00 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας, 9 Ιανουαρίου έως και τις 20.30 το βράδυ, ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα μία εξέλιξη που η ίδια η κυβέρνηση είχε περιγράψει ως βασική προϋπόθεση για την επιτυχία της πολυμερούς διάσκεψης: η διμερής συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει, ούτε και διαφαίνεται, δεδομένης και της κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία έπειτα και από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα και υπό αυτήν την έννοια, οι προοπτικές επιτυχίας (κατά κάποιες πηγές: ακόμη και της ίδιας της διεξαγωγής) της πολυμερούς, είναι αρνητικές.

Σε περίπτωση κατάρρευσης της διαδικασίας, ή αποτυχίας της διάσκεψης, το μείζον θέμα που εγείρεται είναι ποιος θα επωμιστεί την ευθύνη και ποιες θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις.

Κατά τα όσα μεταδίδουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο μαξιμαλισμός και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς είναι μία παράμετρος στην οποία ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση.

Το θέμα από το σημείο αυτό κι έπειτα είναι το τι διαδικασίες θα πυροδοτήσει μία ενδεχόμενη αποτυχία στην διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, πώς θα εξελιχθεί το πιθανολογούμενο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών και – κυρίως – το αν η κυβέρνηση θα «παίξει» από το σημείο αυτό κι έπειτα το «πατριωτικό χαρτί», με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό μέτωπο.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων διαμορφώνεται ως εξής:

10:00 Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρόεδρος ΝΔ
12:00 Φώφη Γεννηματά, Επικεφαλής Δημοκρατικής Συμπαράταξης
14:00 Δημήτρης Κουτσούμπας, Γενικός Γραμματέας ΚΚΕ
17:00 Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμιού
19:30 Βασίλης Λεβέντης, Πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων
20:30 Πάνος Καμμένος, Πρόεδρος ΑΝΕΛ

Τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού με ευρωπαίους ηγέτες

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σ’ ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη.

O Πρωθυπουργός ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξη της κ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η τηλεφωνική επικοινωνία διήρκεσε 40 λεπτά και έγινε σε εξαιρετικό κλίμα, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Κατά τη διάρκειά της, ο πρωθυπουργός επέμεινε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στα δύο βασικά θέματα που βάζει η ελληνική κυβέρνηση: την ανάγκη κατάργησης των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων.

Εκπρόσωπος της Βρετανής πρωθυπουργού είπε ότι το αντικείμενο της συνομιλίας ήταν η επικείμενη διάσκεψη για την Κύπρο στη Γενεύη.

«Η πρωθυπουργός συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Τσίπρα ότι οι δύο ηγέτες στην Κύπρο έχουν κάνει εξαιρετική πρόοδο στην προώθηση των συνομιλιών. Συζήτησαν πώς να διατηρηθεί αυτή η δυναμική στις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης», ανέφερε ο εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι η κα Μέι επαναδιαβεβαίωσε για την ετοιμότητα της κυβέρνησής της να βοηθήσει τη διαδικασία «με όποιον τρόπο μπορεί».

Θα ακολουθήσουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Φρανσουά Ολάντ και την Ανγκελα Μέρκελ, στο πλαίσιο της πάγιας θέσης της Ελλάδας ότι η ΕΕ είναι εκ των βασικών συνομιλητών για το θέμα. Αλλωστε, η ΕΕ αποτελεί κράτος – μέλος της Ένωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός θα έχει από σήμερα Τρίτη τηλεφωνικές επαφές για το Κυπριακό και με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το ρόλο της Γερμανίας στις εξελίξεις στο Κυπριακό παρότι το Βερολίνο δεν μπορεί να συμμετάσχει απευθείας στην πολυμερή.

Αποφασισμένος να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο είναι και ο Φρανοσυά Ολάντ καθώς όπως είχε διαβεβαιώσει προ ημερών από τη Λευκωσία ότι η Γαλλία θα συμμετάσχει στην πολυμερή καθώς είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Την Ευρωπαϊκή Ένωση θα εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ θα παρίσταται και η Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας Φρεντερίκα Μοντερίνι, η οποία έχει συγκροτήσει πολυπληθές νομικό επιτελείο για το Κυπριακό.

Σημαντικό είναι και το αν θα μεταβεί στη Γενεύη ο νέος ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον οποίο θα επισκεφτεί μεθαύριο στη Νέα Υόρκη ο Νίκος Κοτζιάς, ενώ ανοικτό παραμένει τι θα κάνει η Ρωσία.

Από αμερικανικής πλευράς έως τώρα το Κυπριακό χειρίζονται αποκλειστικά ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υφυπουργός Βικτόρια Νούλαντ.


Επίσκεψη σερ Άλαν Ντάνκαν σε Άγκυρα και Αθήνα

Την πλήρη υποστήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού μετέφερε με δήλωσή του λίγο πριν αναχωρήσει για την Τουρκία και την Ελλάδα ο Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, σερ Άλαν Ντάνκαν.

«Χαίρομαι που θα είμαι στην Άγκυρα και στην Αθήνα για να συζητήσω τη λύση του Κυπριακού. Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία λύσης και είναι έτοιμο και πρόθυμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί», είπε ο σερ Άλαν.

«Είναι μία σημαντική στιγμή στις διαπραγματεύσεις και συγχαίρω αμφότερες τις πλευρές για τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους και αποφασιστικότητα», συνέχισε ο Βρετανός υπουργός και συμπλήρωσε:

«Προτρέπω όλους όσοι εμπλέκονται να προσεγγίσουν τις συνομιλίες τον Ιανουάριο με την ίδια ευελιξία και δημιουργικότητα την οποία οι δύο ηγέτες των κυπριακών κοινοτήτων έχουν επιδείξει μέχρις στιγμής. Τρέφω ελπίδες ότι μια λύση είναι εφικτή χάρις στο θάρρος και την αφοσίωση που έχουν δείξει και οι δύο πλευρές».

Ο σερ Άλαν αναχωρεί απόψε για την Άγκυρα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ, τον υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου και τον ομόλογό του υπουργό Ευρώπης Τσελίκ.

Την Πέμπτη στην Αθήνα να γίνει δεκτός από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ενώ στην ελληνική πρωτεύουσα θα έχει και την ευκαιρία συνάντησης με το Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Άιντε.