Μήνυμα στήριξης στους νησιώτες απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους κατοίκους της Νισύρου.

«Η Ελλάδα είναι νησιωτική. Οφείλουμε να δείξουμε έμπρακτα την στήριξή μας στους νησιώτες» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Απευθύνομαι σε αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες… Η πολιτεία έχει χρέος να είναι δίπλα σας… Να έχετε ίσα δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι ελληνες πολίτες».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε παλιότερη επίσκεψή του στο νησί ως φοιτητής. Σε αυτό του το ταξίδι ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι είχε γνωρίσει και το Πάνο Καμμένο, για τον οποίο μίλησε με θερμά λόγια.

«Τα νησιά της πρώτης γραμμής από τη Σαμοθράκη έως το Καστελόριζο θα απαλλαγούν από τον ΦΠΑ γιατί σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης. Εχουμε χρέος να τα στηρίξουμε. Οι κάτοικοι πρέπει να αισθάνονται ότι η κοινωνία μεριμνά γι’ αυτούς. Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας, αλλά δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να δώσουμε τα πλεονάσματα σε όσους έχουν ανάγκη», είπε.

Η Ελλάδα λόγω γεωγραφικής θέσης έχει όλες τις ευλογίες αλλά και πολλού κινδύνους, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Σήμερα αποτελεί το μόνο σημείο σταθερότητας σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή, πρόσθεσε.

Στόχος μας είναι η προώθηση της νησιωτικότητας, ενώ αναφέρθηκε στα τρία σημαντικής σημασίας ζητήματα που έχουν να κάνουν με την υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές.

Ενεργοποιείται άμεσα το συμβούλιο νησιωτικής πολιτικής, ενώ έχει ήδη υπογραφεί το ΠΔ που προβλέπει την ίδρυση του Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής… Ο υπουργός Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής εργάζεται με τους ομολόγους του για την διεκδίκηση αναπτυξιακού προγράμματος, το οποίο επιδιώκουμε να ενταχθεί στην ατζέντα της Μάλτας, στην επόμενη προεδρία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Παράλληλα ανακοίνωσε σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών για τα νησιά με τις αρχές εφαρμογής του ισοδυνάμου των μεταφορών, δηλαδή όσο κοστίζει στην στεριά η απόσταση, το ίδιο να κοστίζει και για τον νησιώτη.

Οσον αφορά στην Παιδεία πρόσθεσε: «Πετύχαμε φέτος όλα τα σχολεία, σε όλα τα νησιά μας να έχουν δασκάλους και βιβλία, εξαιτίας της εξαιρετικής προεργασίας που είχε γίνει, ενώ εξήγγειλε προσλήψεις εκπαιδευτικών σε όλες τις βαθμίδες.

Να μην υπάρχει κανένα κατοικημένο νησί στον τόπο μας χωρίς γιατρό, ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού, που εξήγγειλε ακόμα 27 μονάδες υγείας στα νησια. Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην ανασφάλεια των νησιωτών για ζητήματα υγείας, που έχουν να κάνουν με την μεταφορά ασθενών που χρήζουν τέτοιας ανάγκης και δήλωσε πως σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ, πλωτά μέσα θα βοηθούν τέτοια περιστατικά στον επόμενο χρόνο.

Εξήγγειλε ακόμα βάση αεροδιακομιδών στην Μυτιλήνη, όπως αυτή που τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία στην Κρήτη. Ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε πως σύντομα θα λειτουργούν συστήματα αφαλάτωσης σε όλα τα άνυδρα νησιά.

Ο Πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανακοίνωσε και δύο ειδικά αναπτυξιακά προγραμμάτα για το Νότιο και Βόρειο Αιγαίο.

Ανακοίνωσε επίσης επιδοτούμενα προγράμματα για ενίσχυση νέων νησιωτών που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους.

Οσον αφορά στον τουρισμό ανέφερε ότι στόχος είναι να προσφέρει ευημερία στη νησιωτική χώρα. Δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα που θα δώσουν αειφόρο χαρακτήρα στο τουριστικό μας προϊόν.

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το δημαρχείο του νησιού και ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.

Εγκώμιο Τσίπρα στον… «μπούλη» Καμμένο

Το εγκώμιο του κυβερνητικού του εταίρου Πάνο Καμμένου έπλεξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξαγγέλοντας από τη Νίσυρο μέτρα για την ενίσχυση των νησιών.

Ο πρωθυπουργός θυμήθηκε στην αρχή της ομιλίας του τις διακοπές που είχε κάνει πριν από χρόνια στο νησί με μια σκηνή και ένα sleeping bag, όπως είπε.

Εκείνο το καλοκαίρι ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε τον Πάνο Καμμένο, και η εντύπωση που είχε για εκείνον ήταν ότι επρόκειτο για μπούλη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, ένα παιδί από μια πλούσια οικογένεια.

Όμως, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας, τελικά ο Πάνος Καμμένος του έκανε την καλύτερη εντύπωση, γιατί ήταν από τους πιο λαϊκούς ανθρώπους που γνώρισε.

«Έχουμε εξαιρετική συνεργασία, έχουμε κοινή αγάπη και κοινούς στόχους. Θέλουμε αυτός ο τόπος να πάει μπροστά» είπε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας εμφανή αμηχανία στον υπουργό Αμυνας.

Πριν την ομιλία Τσίπρα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται στις 3:00 το μεσημέρι να ανακοινώσει μέτρα στήριξης των νησιωτών σε διάφορους τομείς και να εξαγγείλει την ενσωμάτωση της «ρήτρας νησιωτικότητας» στο Σύνταγμα εν όψει της αναθεώρησή του.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επανέλθει στην εξαγγελία για το πάγωμα της αύξησης των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες και της άγονης γραμμής.

Παράλληλα, θα αναφερθεί σε δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει λάβει ήδη για τα νησιά σε όλους τους τομείς.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και της τοπικής οικονομίας, θα μιλήσει για την αναβάθμιση των δομών υγείας, των επιχειρηματικών προγραμμάτων των νέων, του τουρισμού και του πολιτισμού.

Θα εξαγγείλει την ενσωμάτωση ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των νησιωτών και θα αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νησιωτικότητας της Ελλάδας.

Από αυτήν, λένε κυβερνητικοί παράγοντες, απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις του κράτους προς τα νησιά.

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αναστολή εφαρμογής της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, που υποδέχονται το κύριο μεταναστευτικό ρεύμα.

Ο κ. Τσιπρας ανέφερε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για εξομοίωση των συντελεστών ΦΠΑ παραμένει σε ισχύ, ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί όσο τα νησιά του Αιγαίου παραμένουν υπό τη μεταναστευτική πίεση. Η αναστολή αφορά τις Λέσβο, Χίο, Σάμο Κω και τα νησιά της λεγόμενης άγονης γραμμής.

Κατά την επίσκεψή του στη Νίσυρο, ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, πιθανώς από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, καθώς επίσης τον υφυπουργό Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό.

Αρχικά είναι προγραμματισμένη σύσκεψη στο Δημαρχείο, στην οποία έχουν προσκληθεί ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, οι βουλευτές του νομού Δωδεκανήσου και τοπικοί παράγοντες.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει συγκεκριμένες δράσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των νησιωτών, σημειώνει η ΕΡΤ.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νίσυρο, ο κ.Τσίπρας θα μεταβεί στα ιαματικά λουτρά, που όπως είναι γνωστό έχουν ενταχθεί στην διυπουργική επιτροπή συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για την «ανακαίνιση, επέκταση, αναβάθμιση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση τους».

Η επίσκεψη Τσίπρα σήμανε «συναγερμό» στη Νίσυρο και χθες, Κυριακή, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως με θέμα την ανακήρυξη του πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη του νησιού.

Αντιδράσεις

Η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κυρία Χριστιάνα Καλογήρου μετά την ανακοίνωση των ειδικών μέτρων κυβερνητικής πολιτικής για τα νησιά του Αιγαίου από τον κ. Τσίπρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είναι ασφαλώς σημαντικό για τη ζωή των ανθρώπων στα νησιά μας, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Οι άνθρωποι που ζουν και δημιουργούν στο Αιγαίο, έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα, που συνδέονται με τον γεωγραφικό χώρο και τη νησιωτικότητα.

Έτσι, κάθε μέτρο και κάθε απόφαση που διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, είναι ένα θετικό βήμα στη δύσκολη πορεία που έχουμε μπροστά μας».

Τα μέτρα είναι τα εξής:

1. Αναστολή αύξησης ΦΠΑ για όλα τα νησιά της Περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, από τη Σαμοθράκη μέχρι το Καστελόριζο.

2. Για την καταγραφή και επεξεργασία προτάσεων για την ανάπτυξη των νησιών ενεργοποιείται άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται προς υπογραφή το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής.

3. Διεκδίκηση ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος εδαφικής συνοχής για τις νησιωτικές περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρωτοβουλίες για να ενταχθεί στην ατζέντα της προεδρίας της Μάλτας η προώθηση της νησιωτικότητας ως θεμελιώδους πολιτικής για την ΕΕ.

4. Επανασχεδιασμός του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες για να καταστεί πιο λειτουργική για τον κάθε νησιώτη.

5. Σύσταση Επιστημονικής Επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια, καθώς και με υδατοδρόμια, που φέτος θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά στο Αιγαίο.

6. Πρόσληψη 944 αναπληρωτών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, 249 αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 354 αναπληρωτών για παράλληλη στήριξη της ειδικής αγωγής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, σε όλες τις νησιωτικές περιφέρειες της χώρας.

7. Κατασκευή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων σε νησιά του Αιγαίου και αναβάθμιση υπαρχουσών υποδομών.

  • Ξεπάγωσαν 2 έργα προϋπολογισμού 850 χιλιάδων ευρώ
  • Ολοκληρώθηκαν 4 έργα, αξίας πάνω από ένα 1 εκατ. ευρώ
  • Βρίσκονται ήδη σε στάδιο υλοποίησης 2 έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ,
  • Δρομολογούνται και 7 νέα έργα, με προϋπολογισμό 866,5χιλ. ευρώ.

8. Υγεία. Μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2017, η Κυβέρνηση, θα έχει ενισχύσει τις δημόσιες δομές των νησιών με:

  • 112 μόνιμους γιατρούς
  • 107 επικουρικούς γιατρούς
  • 172 άτομα μόνιμο νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό,
  • 460 άτομα με σύμβαση ορισμένου χρόνου με ίδιες ειδικότητες και
  • 50 άτομα για κάλυψη διοικητικών υπηρεσιών.

* Θέσπιση ειδικών βαθμολογικών και οικονομικών κινήτρων από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου η υπηρεσία στα νησιά, να μην θεωρείται δυσμενής τοποθέτηση, αλλά να συνδυάζεται με την βαθμολογική εξέλιξη του νέου γιατρού, την επαγγελματική του αποκατάσταση καθώς και αξιοπρεπείς οικονομικές αποδοχές.

* Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Υγείας των νησιών με ανάπτυξη, μέχρι το 2018, 27 τοπικών μονάδων υγείας συνολικού ετήσιου προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ, με άμεσο όφελος για 279 χιλιάδες νησιώτες.

* Κίνητρα προς οπλίτες πτυχιούχους ιατρικής ώστε να μπορούν να υπηρετούν σε κενές θέσεις άγονων και απομακρυσμένων νησιών.

* Προμήθεια εντός του 2017 υγειονομικά διαμορφωμένων πλωτών ταχύπλοων μέσων για τη διακομιδή ασθενών, προϋπολογισμού 1 εκ. ευρώ, που θα καλύψουν τους νησιωτικούς πληθυσμούς των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων και της Νότιας Κρήτης.

* Τέθηκε σε λειτουργία η βάση αεροδιακομιδής στην Σύρο και σύντομα θα λειτουργήσει αντίστοιχη βάση αεροδιακομιδής στη Μυτιλήνη που θα καλύψει τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

* Προσλήψεις, μέσα στο 2017, 100 μονίμων υπαλλήλων για πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ που θα ενισχύσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και την Σαμοθράκη.

9. Ολοκλήρωση των εγκαταστάσεων τριών μονάδων αφαλάτωσης, σε Λέρο, Αμοργό και Δονούσα, οι οποίες έχουν τεθεί σε λειτουργία.

* Τέθηκε σε εφαρμογή πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης αφαλατώσεων στην Πάτμο, τους Αρκιούς και το Καστελόριζο.

10. Χρηματοδότηση σχεδίων διαχείρισης απορριμμάτων μικρών νησιωτικών οικισμών, προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.

11. ‘Άμεση προώθηση του προγράμματος για ενεργειακή διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα.

12. Ολοκλήρωση, ως τον Ιανουάριο, της μελέτης για την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων λόγω των προσφυγικών ροών σε νησιά του Αιγαίου.

13. Ενεργοποίηση δύο Ειδικών Αναπτυξιακών Προγραμμάτων για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο. Τα πρώτα 50 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2017 – 2020 θα χρηματοδοτήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, λιμενικών έργων και βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας, αλλά και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.

14. Ειδική πρόβλεψη του Αναπτυξιακού Νόμου για την ένταξη των μικρών, των παραμεθόριων και των προσφυγικών νησιών στα ειδικά καθεστώτα ενίσχυσης, ενώ διευκολύνεται και η αποπληρωμή επενδύσεων από προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους, για τα νησιά με προσφυγικές ροές.

15. Διασφάλιση της πρόσβασης σε ρευστότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα νησιά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακριτική Επιχειρηματικότητα» του Ταμείου Επιχειρηματικότητας.

16. Ενίσχυση των μικρών νησιωτικών Δήμων με έμπειρα στελέχη, για την υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων δράσεων και εκπαίδευση στελεχών των Δήμων σε θέματα διαχειριστικής ικανότητας

17. Δυνατότητα ενίσχυσης Δήμων μικρών νησιών, χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό, με υποστήριξη από στελέχη της Μονάδα Οργάνωσης Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.

18. Προώθηση ερευνητικών υποδομών, όπως η Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων και η Ενίσχυση Ερευνητικών Υποδομών Εθνικής Εμβέλειας για τη διασύνδεση με τη νησιωτική Ελλάδα.

19. Βρίσκονται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης ερευνητικές προτάσεις, όπως η πολυπαραγωγή ενέργειας και νερού με ηλιοθερμικές τεχνολογίες, οι εφαρμογές προηγμένων οπτικών τεχνολογιών στην πολιτιστική κληρονομιά, η αξιοποίηση της βιοποικιλότητας των νησιών του Αιγαίου.

20. Αναβαθμίζεται το ερευνητικό ωκεανογραφικό σκάφος «ΦΙΛΙΑ» του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσιών Ερευνών.

21. Έκτακτη ενίσχυση με 1,68 εκατ. ευρώ για 4.000 κτηνοτρόφους για τη ζωική παραγωγή των νησιών, όπως η Μυτιλήνη, η Λέσβος, η Κως, η Σάμος, η Χίος, που έχουν πληγεί από την προσφυγική κρίση.

22. Αύξηση της εξισωτικής αποζημίωσης κατά 28 εκατ. ευρώ, για 12.000 νησιώτες αγρότες και κτηνοτρόφους του Βορείου και του Νοτίου Αιγαίου, καθώς και των Δωδεκανήσων.

23. Αύξηση των επιχορηγήσεων κατά 14,3 εκατ. ευρώ προς όφελος των αγροτών και των κτηνοτρόφων των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

24. Προγράμματα όπως «εγκατάσταση νέων γεωργών», «ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και «στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις» ως αναπτυξιακά εργαλεία για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας στα νησιά.

25. Στήριξη των τοπικών προϊόντων, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017, για την κατοχύρωση προϊόντων ονομασίας προέλευσης, που θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των πρωτογενών παραγωγών με την καλύτερή ένταξή τους στην γεωργική αλυσίδα τροφίμων και θα προσθέσει αξία στα γεωργικά προϊόντα των νησιών μας.

26. Τουρισμός. Δράσεις επέκτασης του τουριστικού τομέα μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Επιχειρηματικότητας, Ανταγωνιστικότητας και Καινοτομίας (ΕΠΑΝΕΚ) Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι η «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων» με προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ.

* Επιχορήγηση για τη δημιουργία πολυλειτουργικών παραθαλάσσιων πάρκων, την αξιοποίηση και ανάδειξη των αναγνωρισμένων Ιαματικών Πηγών αλλά και την πιλοτική δράση ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού.

* Ενίσχυση των αρχαιολογικών χώρων με εποχικό προσωπικό, σε σταθερή ετήσια βάση. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 έχει προγραμματιστεί πρόσληψη 200 μονίμων φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ, με προτεραιότητα στις νησιωτικές περιοχές.

27. Επιχορήγηση κατά την διετία 2015 – 2016 πάνω από 40 νησιωτικών Δήμων με προτεραιότητα σε μικρότερα και πιο απομακρυσμένα νησιά. ‘Άμεση προώθηση ρύθμισης για την ενίσχυση του τακτικού προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης μικρών και απομακρυσμένων νησιών.

28. Αναβάθμιση των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενου με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση του νησιώτη στις περιοχές που δεν υπάρχουν ΔΟΥ, αλλά και τον περιορισμό της ανάγκης για μετακινήσεις.

29.Σε εξέλιξη το πρόγραμμα «Παροχή δωρεάν κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στους μόνιμους κατοίκους των απομακρυσμένων νησιών της Ελλάδας», ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά τουλάχιστον 22.000 μόνιμους κατοίκους απομακρυσμένων νησιών της χώρας, για την απόκτηση κινητής ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

30. Σχέδιο πρόσβασης στα ελληνικά κανάλια μέσω επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και με την παροχή δορυφορικού εξοπλισμού, την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης και την ενεργοποίηση ενός πακέτου υπηρεσιών δορυφορικής ώστε κάθε νοικοκυριό και του πιο απομακρυσμένου νησιού να έχει πρόσβαση.