«Ναυάγησε», όπως ήταν αναμενόμενο, η πρόταση του Μεγάρου Μαξίμου για την τοποθέτηση του Β. Πολύδωρα στο «τιμόνι» του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν την υποψηφιότητά του και η πρόταση δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία, ενώ σε μια ύστατη προσπάθεια ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης έφερε νέα πρόταση για το ΕΣΡ η οποία περιελάμβανε για την θέση του προέδρου τον δημοσιογράφο Ροδ. Μορώνη με αντιπρόεδρο αρχικώς τον δημοσιογράφο και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλο -πρόταση που «μπλόκαραν» ΠαΣοΚ και Ποτάμι- και ακολούθως τον πρώην πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάο (τα υπόλοιπα μέλη που προτάθηκαν είναι: η δημοσιογράφος Πόπη Διαμαντάκου, ο καθηγητής Β. Καραποστόλης, οι καθηγήτριες Λίλιαν Μήτρου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Αγγελική Σγώρα και ο δημοσιογράφος Ι. Τζαννετάκος). Η νέα βελτιωμένη πρόταση διασφάλισε την συναίνεση του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού, όχι όμως και της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως εκ τούτου δεν συγκροτήθηκε ΕΣΡ (16 ψήφισαν υπέρ, 1 κατά, 6 παρών και ένας ήταν απών). Ωστόσο, η εξέλιξη αυτή ερμηνεύθηκε ως ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση να ξεπεραστεί τελικώς ο γόρδιος δεσμός και να διασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτείται για το ΕΣΡ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ν. Δένδιας έκανε λόγο για «προσπάθεια επίτευξης αρνητικού αποτελέσματος» και για αιφνιδιασμό της αντιπολίτευσης. Για «εποικοδομητική πρόταση», μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ Αν. Λοβέρδος. Η Διάσκεψη των Προέδρων διέκοψε για να υπάρξουν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και διαβουλεύσεις. Ωστόσο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία με την ΝΔ. Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αποσύρει το νόμο και τότε θα στέρξουμε στην σύσταση του ΕΣΡ». «Δεν έχει έννοια η διαδικασία προσώπων αν δεν έχει διασφαλιστεί η διακριτική συναίνεση επ’ αυτών», υπογράμμισε, ενώ είπε στον κ. Βούτση ότι «αναστρέφετε πορεία και μετά την μη συμφωνία για τον κ. Πολύδωρα προκαλείτε νέα ψηφοφορία» και τόνισε ότι «είναι άσκοπο, ατελέσφορο και ανώφελο και δεν επιδιώκει τον στόχο της σύστασης του ΕΣΡ».

Ο κ. Δένδιας ζήτησε να σταματήσει η Διάσκεψη, να συμφωνηθεί το κείμενο επί της ρύθμισης που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, καθώς η ΝΔ δεν καλύπτεται από την τροπολογία Παππά που κατατέθηκε δέκα λεπτά πριν συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων, και αφού ψηφιστεί «μετά να υπάρξει συμφωνία στα πρόσωπα». Έκανε δε λόγο για «φανερή διακριτική συνεννόηση με άλλα κόμματα», προκαλώντας την αντίδραση τόσο του κ. Λοβέρδου όσο και του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη. Σε κάθε περίπτωση η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει και τη νέα πρόταση αλλά «και καμία άλλη μέχρι να συμφωνήσουμε στο κείμενο για να επανέλθουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ», όπως είπε.

Ο κ. Λοβέρδος εμφανίστηκε πιο συναινετικός θέτοντας ωστόσο θέμα για τον κ. Μουλόπουλο λόγω της προηγούμενης πολιτικής ιδιότητάς του, τονίζοντας πάντως ότι έπρεπε να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα κόμματα και αντιπρότεινε για την θέση του αντιπροέδρου τον κ. Κιάο. Θέμα Μουλόπουλου ήγειρε και ο κ. Δανέλλης αντιπροτείνοντας για την θέση του αντιπροέδρου του ΕΣΡ τον κ. Τζαννετάκο, ωστόσο το Ποτάμι δέχθηκε την πρόταση του κ. Λοβέρδου. Εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων ο Μ. Γεωργιάδης ζήτησε να μην υπάρξουν προσχηματικές λύσεις ενώ δήλωσε ότι το κόμμα του δεν μπορεί να συναινέσει στη νέα πρόταση. Ο κ. Βούτσης αποδέχθηκε την αντιπρόταση για τον κ. Κιάο και έτσι διασφαλίστηκε η συναίνεση του ΠαΣοΚ και του Ποταμιού.

Πυρά για την τροπολογία Παππά

Ωστόσο, τα κόμματα διατύπωσαν τις σοβαρές επιφυλάξεις τους για την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς δέκα λεπτά πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, με την οποία αναστέλλεται η εφαρμογή του άρθρου 2Α του νόμου Παππά μέχρι την δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των δημοπρατούμενων αδειών και τον τρόπο διενέργειας της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ο κ. Λοβέρδος ζήτησε ευθέως να αντικατασταθεί το «αναστέλλεται» με το «καταργείται» ενώ κάλεσε να εγγυηθεί ο Πρόεδρος της Βουλής ότι αυτό δεν θα αλλάξει στην συνέχεια. «Αναστολή δεν σημαίνει κατάργηση», τόνισε και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δ. Κρεμαστινός, ενώ με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο έτερος αντιπρόεδρος Σπ. Λυκούδης, τονίζοντας ότι η πρόταση Πολύδωρα δεν είναι πρόταση επί της οποίας μπορούν να συναινέσουν τα κόμματα όση καλή θέληση και αν έχουν.

Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι με την επίμαχη διατύπωση είναι σαν να έχει η κυβέρνηση άλλες σκέψεις, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη σοβαρότητας και ζήτησε την πλήρη επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ «μέσα από διάταξη που θα καταλήξουμε και θα ψηφίσουμε και αμέσως μετά να συνέλθει η Διάσκεψη των Προέδρων και είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα επιλέξουμε τα κατάλληλα άτομα». Ενώ και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι «η τροπολογία πρέπει να είναι καθαρή».

Βούτσης: Εγγυώμαι απολύτως

Ο κ. Βούτσης επέμεινε ότι η επιλογή του όρου «αναστέλλεται» έγινε ώστε «να μην υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις ή προσδοκίες» εκ μέρους των υπερθεματιστών ή άλλων. Διαβεβαίωσε δε ότι «δεν έχει να κάνει με επιφύλαξη της κυβέρνησης μήπως στο σκεπτικό υπάρξει κάποια ρωγμή την οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει». «Εγγυώμαι απολύτως ότι είναι έτσι και όχι αλλιώς», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Υπενθύμισε δε ότι η πρόβλεψη του νόμου Παππά αφορούσε μόνο την πρώτη διαγωνιστική διαδικασία και μόνο, κάτι που έγινε και άρα δεν μπορεί να ισχύσει δεύτερη φορά. «Η τροπολογία είναι εκ του περισσού για να διασαφηνίσει απολύτως ότι σε κάθε περίπτωση το καταργημένο στην πράξη 2Α αναστέλλεται», συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Καχυποψία για Παππά

Ωστόσο, το κλίμα απόλυτης καχυποψίας που υπάρχει έναντι του υπουργού Επικρατείας από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν ανατράπηκε. Όπως σημείωσε ο κ. Μεϊμαράκης ποιος εγγυάται ότι με το «αναστέλλεται» δεν θα μπορούν να υπάρξουν δικαστικές απαιτήσεις; Ενώ ο κ. Λοβέρδος έθεσε ξεκάθαρα δυο προϋποθέσεις: «Το “αναστέλλονται” να γίνει “καταργούνται” και να εγγυηθείτε προσωπικά (σ.σ. ο ΠτΒ) ότι αυτό αύριο δεν θα αλλάξει», όπως τόνισε, ενώ αναφερθείς στον κ. Παππά είπε ότι «όφειλε να έχει υποβάλλει την παραίτησή του ανεξαρτήτως αν θα γινόταν αποδεκτή από τον πρωθυπουργό». Όσον αφορά τα πρόσωπα, είπε ότι «πιο πολύ συμφωνώ με την πρόεδρο Μορώνη παρά με τον πρόεδρο Πολύδωρα», ενώ πρότεινε τον συνταγματολόγο Γ. Σωτηρέλη. «Αν πάλι θέλετε να βγούμε διαιρεμένοι τότε Πολύδωρα εσείς, Αλαβάνο εμείς ή Λαφαζάνη», σημείωσε.

Ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι «η ΝΔ αντιμετωπίζει την κυβέρνηση με εξαιρετική καχυποψία λόγω της τακτικής που έχει ακολουθήσει», ενώ ως «κορύφωση της κυβερνητικής πρακτικής με απύθμενη ζημιά στο θεσμικό σύστημα», είπε ότι ήταν η θέση της κυβερνητικού εκπροσώπου «όπου διατυπώθηκαν σειρά υβριστικών χαρακτηρισμών και ασέβειας της Δικαιοσύνης». Μάλιστα χαρακτήρισε «περίεργο το ότι η επιλογή προσώπου δεν έγινε από εσάς (σ.σ. τον ΠτΒ), αλλά από τον πρωθυπουργό και με στοιχείο πανηγυρικότητας που συνιστά ευθεία ανάμειξη».

Ανάμειξη του πρωθυπουργού

Στο θέμα της πρωθυπουργικής ανάμειξης αναφέρθηκε διεξοδικότερα ο κ. Μεϊμαράκης καλώντας τον Αλ. Τσίπρα «να περιοριστεί στα καθήκοντά του και να αφήσει τον Πρόεδρο της Βουλής να κάνει την δουλειά του, γιατί έτσι που κινήθηκε μάλλον ήθελε να κάψει την ανάδειξη ΕΣΡ», όπως είπε. Αναφορικά με τον κ. Πολύδωρα είπε ότι «τον εκτιμώ και …θα τον ψήφιζα, αλλά τον έβλεπα να μπαίνει στο Μαξίμου και να βγαίνε να κάνει δηλώσεις σα να είχε αναλάβει». «Η κυβέρνηση κινείται χωρίς να αφήνει τον Πρόεδρο της Βουλής που καλόπιστα θέλει να κάνει την δουλειά του», πρόσθεσε ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτηρίζοντας την ανάμειξη του πρωθυπουργού «αντισυνταγματική απρέπεια και αντισυνταγματικό ατόπημα -σα να μην θέλει να λύσει το πρόβλημα αλλά να σαμποτάρει την ίδια την προσπάθεια», είπε.

«Το ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια πρόταση που εμπεριέχει στοιχεία ώστε να ξεπεραστεί η κατάσταση που υπάρχει, δεν με έκανε να αισθανθώ ότι με παρέκαμψαν», σχολίασε ο κ. Βούτσης, ενώ ο κ. Μεϊμαράκης επέμεινε ότι «θα μπορούσε να το είχε κάνει από την Κουμουνδούρου και όχι από το Μέγαρο Μαξίμου όπου τον κάλεσε χωρίς να έχετε βγει εσείς πρώτος». «Αιφνιδίασε ο πρωθυπουργός. Όταν όμως θέλεις συναίνεση δεν αιφνιδιάζεις», πρόσθεσε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής.

«Αντικαταστάτης της Γεροβασίλη…»

«Περίμενα να έρθει μια τροπολογία που θα έχει αρπάξει την ευκαιρία και που θα την ψηφίζαμε ενδεχομένως και ακολούθως θα βρίσκαμε μια κοινή συνισταμένη όσον αφορά τα πρόσωπα», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης, λέγοντας ότι η επίμαχη ρύθμιση που έφερε ο υπουργός Επικρατείας είναι «σα να θέλει να περιορίσει τις προσωπικές του πολιτικές απώλειες». Σχετικά με την υποψηφιότητα Πολύδωρα είπε: «Είμαι φίλος με τον Πολύδωρα και έχουμε κοινούς αγώνες, αυτά όμως δεν θα με έκαναν ποτέ να διαφοροποιηθώ από την συντεταγμένη απόφαση του κόμματός μου». Ενώ έριξε ένα «καρφί» λέγοντας ότι παρακολουθώντας τις δηλώσεις του κ. Πολύδωρα στην ΕΡΤ έδειξε ότι «μάλλον ενδιαφερόταν όταν θα γίνει ανασχηματισμός να αντικαταστήσει την θέση της Όλγας Γεροβασίλη…».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς είπε ότι ο κ. Πολύδωρας «χαίρει της εκτιμήσεώς μας, αν και στεγασμένος σε χώρο της ξενοκρατούμενης και μνημονιακής δεξιάς για αυτό ψηφίζουμε παρών». «Παρών», δήλωσε και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης τονίζοντας ότι δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα («αν και η επιλογή των προσώπων προσφέρεται για πολιτικά συμπεράσματα», όπως διευκρίνισε) αλλά με τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ. Η Ένωση Κεντρώων δια του Μ. Γεωργιάδη δήλωσε ότι δεν στηρίζει την υποψηφιότητα Πολύδωρα προτείνοντας τον Στ. Δήμα. Ο βουλευτής του Ποταμιού κ. Δανέλλης πρότεινε τον Ι. Τζαννετάκο για πρόεδρο του ΕΣΡ. «Ο Βύρωνας ο Πολύδωρας είναι αδέκαστος. Λάθη μπορεί να έκανε, όπως η ζαρντινιέρα, αλλά είναι από τους πολιτικούς που περπατάνε με το κεφάλι ψηλά», είπε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Αθ. Παπαχριστόπουλος.