Με τις αδόκιμες δικαιολογίες ότι «ήταν θέμα χρόνου» ή ότι ήταν περισσότεροι από 80 δημοσιογράφοι που εάν όλοι ερωτούσαν θα χρειαζόμασταν 7 ώρες συνέντευξης, η Ολγα Γεροβασίλη, κυβερνητικός εκπρόσωπος που (υποτίθεται) ότι κόπτεται για τον πλουραλισμό και την ανεξαρτησία των Μέσων Ενημέρωσης απέκλεισε από τις ερωτήσεις την ιστορικότερη εφημερίδα της χώρας , «Το Βήμα».

Προτεραιότητα για την κυρία Γεροβασίλη είχαν τα «δικά» της κυβέρνησης Μέσα ήτοι τα κρατικά ΜΜΕ, όπως η ΕΡΤ3, το ΑΠΕ (που ρωτούσε για τη γραβάτα του Αλ. Τσίπρα), το «Κόκκινο» στη Θεσσαλονίκη, ορισμένα sites καθώς και η «Η Φωνή τη Υπαίθρου» (ή «Εφημερίδα της Υπαίθρου») και όχι «Το Βήμα», του οποίου πολιτικός του συντάκτης παρευρισκόταν στη συνέντευξη.

Από τις ερωτήσεις αποκλείστηκαν και άλλα ΜΜΕ, όπως «Το Πρώτο Θέμα», ο «Ελεύθερος Τύπος» η «Δημοκρατία» και ορισμένοι άλλοι δημοσιογράφοι που εκπροσωπούν εφημερίδες, κανάλια και ραδιόφωνα τα οποία θεωρούνται μη ελεγχόμενα από το Μαξίμου και την κυρία Γεροβασίλη.

Αντιθέτως η κομματική «Αυγή» με δύο υπουργούς (Φίλη και Σκουρλέτη) στη μετοχική της σύνθεση είχε λόγο.

Και οι αστείες δικαιολογίες για το «κόψιμο» εφημερίδων και άλλων ΜΜΕ από η συνέντευξη του Πρωθυπουργού συνεχίστηκε. Αμέσως μετά τη συνέντευξη όταν ρωτήθηκε στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού για την έλλειψη πλουραλισμού στη συνέντευξη έδωσε την παρακάτω απίστευτη απάντηση; «Κουράστηκε ο πρωθυπουργός να ομιλεί. Μιλούσε για 2,5 ώρες και σε κάποια στιγμή είπε στην κυρία Γεροβασίλη «κουράστηκα σταμάτα την, δεν μπορώ άλλο» και γι΄αυτό η κυβερνητική εκπρόσωπος τον έκοψε κάπως απότομα». Και το ωραιότερο: Σε κάποια στιγμή ο κ. Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τα ΜΜΕ, είπε ότι δεν του αρέσουν να τον λιβανίζουν τα κανάλια.
Στη Θεσσαλονίκη ο κ. Τσίπρας, τόσο στην ομιλία του προς τις παραγωγικές τάξεις, όπως και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Κυριακή το μεσημέρι, φανέρωσε την φιλελεύθερη, αστική στροφή της κυβέρνησής του, χρησιμοποιώντας μάλιστα αδόκιμους όρους, όπως η «η αγορά αυτορυθμίζεται» και εγκαταλείποντας την αριστερή ή αριστερίζουσα ρητορική του. Και το έδειξε με το «καλησπέρα». Μόλις εισήλθε το Σάββατο το βράδυ στο Βελλίδειο, έσπευσε πρώτα να χαιρετήσει τους… επιχειρηματίες και όχι τους υπουργούς ή τους φορείς της Θεσσαλονίκης, μία κίνηση που άφησε τα σκληρά κομματικά στελέχη έκπληκτα. Αλλά και με τους επιχειρηματίες, μη νομίζετε ότι γνώριζε τι θα τους πει; Η υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, τα μαύρο χρήμα δεν άφηναν περιθώρια για σοβαρές συζητήσεις και έτσι ο κ. Τσίπρας το έριξε (για να σπάσει τον πάγο) σ΄αυτό που κάνει όταν βρίσκεται σε αμηχανία. Στα αστεία. Με τον Πρόεδρο του ΣΕΒ για παράδειγμα αστειεύτηκε για την γραβάτα του. Φορούσε μια πράσινη γραβάτα που έβγαζε μάτι και ο πρωθυπουργός του είπε: «Πιστεύω ότι είσαι βαθιά οικολόγος και όχι τύπος άλλων παραμέτρων, ας πούμε πολιτικών». Γέλασαν και οι δύο καθώς και οι παρευρισκόμενοι. Μπορούσαν άλλωστε με τέτοιο πρωθυπουργικό αστείο να μην γελάσουν;
Παρ΄ότι η ερώτηση της Ευαγγελίας Τσικρίτα από τον Alpha του χάλασε κάπως τη διάθεση (εκνευρίστηκε, άρχισε τα σαρδάμ, κούνησε το δάκτυλο) ο κ. Τσίπρας εισήλθε με καλή διάθεση στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ.

Αιτία; Οι Financial Times που περιέγραψαν την ομιλία του στο Βελλίδειο με τα πιο κολακευτικά λόγια για τη «στροφή στον φιλελευθερισμό» με το να ζητήσει επενδύσεις και με τις υποσχέσεις που έδωσε ότι θα τηρήσει όλα τα προαπαιτούμενα και βεβαίως για τη δέσμευσή του, έστω σε δύο χρόνια , ότι θα μειώσει τη φορολογία. Εκεί που άλλες φορές οι FT του έκαναν κριτική για καθυστερήσεις στην εφαρμογή των προαπαιτούμενων, ότι με την πολιτική του επιχειρεί να τινάξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα στον αέρα, την Κυριακή το πρωί τον επαινούσαν για την αλλαγή στροφής που έκανε. Αλλωστε το καλάθι του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη ήταν πολύ μικρό. Αυτά τα 246 εκατ. ευρώ που πρόκειται να εισπράξει (εάν τα εισπράξει και πότε) από τις τηλεοπτικές άδειες, του έδωσαν τον «αέρα» των «παροχών» (αύξηση της τροφοδοσίας στα σχολεία, αύξηση του αριθμού βρεφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και γενικά χρήματα σε ευπαθείς ομάδες- και όχι για ην εξυπηρέτηση του χρέους).

Αφησε να εννοηθεί ότι ο ΕΝΦΙΑ θα παραμείνει έως το 2017, οι μειώσεις φόρων θα έρθουν από το 2018 και ανέφερε πέντε βήματα εξόδου από την κρίση.. Υποστήριξε πως δεν πήγε χαμένο το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα διατηρήσει η κυβέρνησή του και το 2017 όσα εξήγγειλε στην ομιλία του, εξήγγειλε επίσης πρωτοβουλίες για να ανοίξει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα της ανάπτυξης, λέγοντας όμως ότι η συζήτηση για την ανάπτυξη πάει για την επόμενη πενταετία. Και βεβαίως ότι η κυβέρνησή του κατάφερε να «τετραγωνίσει τον κύκλο» με τις συντάξεις.
Εκείνο όμως που είπε και έκανε αίσθηση είναι και δεν είναι λίγοι που το εξέλαβαν για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, είναι όταν αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να μην είναι αυτή που θέλει η κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες.: «Η Δικαιοσύνη θα βγάλει την απόφασή της, αλλά δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα το ΣτΕ να ακυρώσει τον διαγωνισμό».
Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση στον κ. Μητσοτάκη χρησιμοποιώντας μάλιστα για την πολιτική του μια πολιτικά αδόκιμη λέξη: «Κολυμπηθρόξυλο», την είπε. ισχυριζόμενος ότι το αίτημα του κ. Μητσοτάκη για εκλογές είναι γραφικό.
Ηταν βεβαίως παρών και ο υπουργός καναλάρχης Νίκος Παππάς. Ολο το Σαββατοκύριακο αυτός ήταν το πρόσωπο της ημέρας. Σ΄αυτόν πήγαιναν οι υπουργοί και τα στελέχη, αυτός έβλεπε τους επιχειρηματίες. Και γέλασε πολύ όταν ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τον ανασχηματισμό είπε: «Πείτε στον Παππά ότι δεν θα αποφασίσει αυτός εάν θα αλλάξει υπουργείο». Μόλις το άκουσε αυτό ο κ. Παππάς γύρισε προς το μέρος του κ. Κρέτσου και είπε γελώντας δυνατά ώστε να τον ακούσουν όλοι «γιατί εγώ κάνω τον ανασχηματισμό;»