Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 10.00 το πρωί η κρίσιμη συνάντηση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στο πλαίσιο της νέας εντατικής φάσης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Όπως έχει ανακοινωθεί, η συνάντηση θα είναι αφιερωμένη στην προετοιμασία της ημερήσιας διάταξης των άλλων έξι συναντήσεων μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, αλλά παρατηρητές αναμένουν να προκύψουν κάποιες ενδείξεις ως προς το πού θα κινηθεί η τουρκική πλευρά μετά τις πρόσφατες συνομιλίες Ακιντζί στην Άγκυρα, ιδιαίτερα ως προς το θέμα της ασφάλειας και της απόσυρσης των κατοχικών στρατευμάτων.

Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επτά συναντήσεις θα κρίνουν το μέλλον της όλης διαδικασίας των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

Στις επόμενες έξι συναντήσεις θα συζητηθούν και τα έξι κεφάλαια τα οποία συναποτελούν το κυπριακό πρόβλημα, περιλαμβανομένης της διακυβέρνησης, του περιουσιακού, των εδαφικών αναπροσαρμογών και της ασφάλειας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά την πρώτη συνάντηση των δύο ηγετών θα συζητηθεί ο καθορισμός της ημερήσιας διάταξης των επόμενων συναντήσεων, και πρόσθεσε πως, αναλόγως της προόδου που θα σημειωθεί μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, θα ληφθούν αποφάσεις για ενδεχόμενη κοινή συνάντηση του κ. Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.

Στη συνάντηση θα συζητηθεί επίσης το ενδεχόμενο παραχώρησης «υπηκοότητας» στους Τουρκοκυπρίους, κάτι που χαρακτηρίζεται αρνητική εξέλιξη από τη Λευκωσία.

Το θέμα σχολιάστηκε από την κυβέρνηση και τα κόμματα ύστερα από δημοσίευμα στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν αξίωσε εκ νέου από τη ψευδοκυβέρνηση την παραχώρηση «υπηκοότητας» σε 26.500 έποικους.

Τα κοινοβουλευτικά κόμματα καταδίκασαν τη νέα τουρκική πρόκληση και κάλεσαν την κυβέρνηση να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της ασφάλειας, σημειώνοντας ότι μετά την εξεύρεση λύσης δεν μπορούν να παραμείνουν τουρκικά στρατεύματα στην Κύπρο ή τουρκικές εγγυήσεις.

Σε ότι αφορά το εδαφικό, είπε ότι πιθανόν η διαπραγμάτευση να μην φτάσει
σε επίπεδο κατάθεσης χαρτών, θα γίνει όμως συζήτηση επί των κριτηρίων,
που είναι και η πιο σημαντική πτυχή ως προς τις εδαφικές αναπροσαρμογές
που θα γίνουν επί χάρτη.

Ακόμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ακόμα ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί κοινή συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ την εβδομάδα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, αφού ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη ως αρχηγός κράτους.