Με μια κίνηση έκπληξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να θέσει προ των ευθυνών της την κυβέρνηση, αποφασίζοντας να επισκεφθεί την Ειδομένη, όπου η κατάσταση είναι απαράδεκτη και κατά τον ίδιο, εκεί «βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός του Αλέξη Τσίπρα».

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αμέσως μετά την επιστροφή του από την Ειδομένη, συγκάλεσε εκτάκτως την Τρίτη την Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος.

Αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας, δυστυχώς, έκλεισαν. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη. Και αυτό αποτυπώνεται στη συμφωνία που συνυπέγραψε ο κ. Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.με την Τουρκία.

Ενώ, όμως, τα σύνορα προς το βαλκανικό προσφυγικό διάδρομο έκλεισαν, στα ελληνοτουρκικά σύνορα η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη καθώς:

· Η Κυβέρνηση παραμένει αμήχανη και πλήρως αναποτελεσματική, χωρίς συγκροτημένη αποτρεπτική πολιτική και χωρίς κανένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης

· Δεν έχει προχωρήσει ουσιαστική συνεργασία Ε.Ε. – Τουρκίας. Άλλωστε, δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική απόφαση σε επίπεδο Κορυφής

· Η Τουρκία δεν εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, που υπέγραψε με την Ε.Ε.

· Η Τουρκία δεν εφαρμόζει, παρά μόνο κατ’ εξαίρεση και σε ελάχιστες περιπτώσεις, τη συμφωνία που είχε υπογράψει με την Ελλάδα

· Η επιχείρηση του ΝΑΤΟ δεν αποδίδει ουσιαστικά αποτελέσματα, εξαιτίας της στάσης της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο εγκλωβισμός, ολοένα και περισσότερων, προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Αρμόδιοι Υπουργοί προαναγγέλλουν ότι οι εγκλωβισμένοι θα φτάσουν έως και τις 150.000 και ότι θα παραμείνουν έως και δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Τη θλιβερή πραγματικότητα απεικονίζει η κατάσταση στην Ειδομένη. Αυτό που υπάρχει εκεί δεν είναι πια καταυλισμός. Είναι κολαστήριο. Είναι τόπος αβάστακτης δοκιμασίας συνανθρώπων μας, που ελπίζουν σε μια καλύτερη ζωή.

Η κατάσταση στην Ειδομένη είναι – όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εκεί επίσκεψή του – μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας συνολικά.

Περίπου 12.000 άνθρωποι υποφέρουν σε συνθήκες πρωτόγνωρες μέσα στη βροχή και τη λάσπη. Δυστυχώς, όμως, η Κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες. Ο κ. Τσίπρας επιστρατεύει εύκολα λόγια, αλλά αποδεικνύεται ανύπαρκτος στις πράξεις.

Η δραματική κατάσταση στην Ειδομένη δε μπορεί να συνεχίζεται. Ούτε για μια ημέρα.

Ο κίνδυνος είναι ήδη μεγάλος.

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας – κατά την εκεί επίσκεψή του – απηύθυνε ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα σχέδιο οργανωμένης εκκένωσης του χώρου και άμεσης μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε χώρους με στοιχειώδεις υποδομές αξιοπρεπούς διαμονής, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής υποστήριξης.

Την ίδια αυτή στιγμή, ο απών κ. Τσίπρας, αυτός που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία.

Όμως, η δήθεν ανθρωπιστική του ευαισθησία έχει πλέον όνομα: “Ειδομένη”.

Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης Κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα.

Αποδεικνύεται πως δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα, ούτε τους πρόσφυγες και μετανάστες, ούτε και την ασφάλεια της χώρας και των Ελλήνων πολιτών.

Έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε χώρα – καταυλισμό.

Η Νέα Δημοκρατία συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή πραγματικότητα της ανεπάρκειάς τους για την οποία είναι ήδη υπόλογοι.

Εμείς κάνουμε το καθήκον μας με πλήρη συναίσθηση εθνικής ευθύνης. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω από την απόφασή μας να μην αφήσουμε να γίνει η Ελλάδα χώρα – καταυλισμός.

Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο. Ξεπέρασε τα όριά της».

Ο Κυριάκος στην Ειδομένη

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε την Ειδομένη, συνοδευόμενος από τον Ειδικό Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής, Βουλευτή Α’ Αθηνών κ. Βασίλη Κικίλια και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Η Ειδομένη εινα γροθιά στο στομάχι της πολιτισμένης Ευρώπης. Πρέπει οι πρόσφυγες να μεταφερθούν άμεσα σε άλλες δομές» ανέφερε πριν από λίγο με μήνυμά του στο twitter o Πρόεδρος της ΝΔ.

«Αυτό που είδα σήμερα στην Ειδομένη είναι μια γροθιά στο στομάχι για τη χώρα μας, για όλη την πολιτισμένη Ευρώπη, για τον πολιτισμό μας, συνολικά» ανέφερε σε δήλωσή του.

«Οι συνθήκες εδώ είναι απολύτως απάνθρωπες. Με 12.000 ανθρώπους σε συνθήκες πρωτόγνωρες, μέσα στη λάσπη, με λίγους εθελοντές, οι οποίοι παρέχουν τη βοήθειά τους, με όλες τους τις δυνάμεις, αλλά προφανώς το μέγεθος του προβλήματος τους ξεπερνά. Κάνω, και σήμερα, εδώ, μια ύστατη έκκληση στην Κυβέρνηση να εκπονήσει άμεσα ένα οργανωμένο σχέδιο εκκένωσης αυτού του χώρου και μεταφοράς των ανθρώπων αυτών σε συνθήκες αξιοπρεπείς. Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που βελτιωθεί και λίγο ο καιρός. Θα βρισκόμαστε μπροστά σε μια εν δυνάμει υγειονομική βόμβα» σημείωσε.

«Η Ειδομένη πρέπει να εκκενωθεί και πρέπει αυτοί οι άνθρωποι να μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, σε άλλες δομές, ώστε να μην κινδυνεύει η υγεία τους. Λάβετε υπόψη ότι ο μισός πληθυσμός της Ειδομένης είναι μικρά παιδιά, τα οποία αρρωσταίνουν με πολύ μεγάλη συχνότητα» κατέληξε.

Ερωτηθείς για το πέρασμα των προσφύγων στο σκοπιανό έδαφος ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Δεν θα κάνω κανένα σχόλιο γι’ αυτό. Δεν έχω αυτήν τη στιγμή όλες τις πληροφορίες στη διάθεσή μου.
Αυτό το οποίο προέχει είναι να αντιμετωπίσει, επιτέλους, η Κυβέρνηση αυτή την πολύ μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση και το κράτος είναι απόντες από αυτήν την κατάσταση. Υποστηρίζει ο Δήμος, υποστηρίζει η Περιφέρεια, υποστηρίζουν οι Μ.Κ.Ο., υποστηρίζουν οι εθελοντές. Το κράτος, όμως, είναι απών. Συνάντησα έναν κρατικό λειτουργό, έναν γιατρό από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τίποτα παραπάνω».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε και επισκέφτηκε το πρωί της Τρίτης την Ειδομένη, στην οποία δεν έχει βρεθεί κανένα μέλος της κυβέρνησης εδώ και πάρα πολύ καιρό, θέλοντας να στείλει και ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο εντός όσο και εκτός χώρας.

Αφού ενημερώθηκε από ΜΚΟ για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση να εκπονήσει οργανωμένο σχέδιο για την εκκένωση του καταυλισμού, ενώ άσκησε κριτική για την απουσία του Κράτους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μεταβεί στο δημαρχείο Πολυκάστρου Κιλκίς, ενώ θα επισκεφθεί και το νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται παιδιά από τον καταυλισμό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κίνησή του αυτή, η οποία έμεινε έως την τελευταία στιγμή μυστική, θέλει να ενισχύσει το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τη ζημιά, να προβάλει και να υποστηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας.

«Στη λάσπη της Ειδομένης βούλιαξε ο ψεύτικος ανθρωπισμός σου κ. Τσίπρα. Τέτοιος ανθρωπισμός να μας λείπει. Δεν έχει σχέση με την αξιοπρέπεια και την πηγαία αλληλεγγύη του ελληνικού λαού. Αυτό που σίγουρα δεν είναι ανθρωπισμός, είναι ο καταυλισμός της Ειδομένης και η διαχείριση των προσφύγων από το ελληνικό κράτος» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος όμως και την φύλαξη των συνόρων της χώρας και την αποτροπή των παράτυπων μεταναστών.

Η Ν.Δ. κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για παντελή έλλειψη στρατηγικής και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι σίγουρος, «αν ο κ. Τσίπρας ήξερε τι υπέγραφε στις Βρυξέλλες ή τα πληροφορήθηκε από το twitter του κ. Τουσκ».

Ο κ. Μητσοτάκης, αρκετά προβληματισμένος από το πώς εξελίσσεται η κατάσταση, υπενθυμίζει ότι η ΝΔ καταβάλει προσπάθεια να μειώσει τη ζημιά, κινήθηκε εθνικά και υποχρέωσε το Μαξίμου «να δεχθεί μέτρα τα οποία θα ελέγχουμε καθημερινά».

Η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί είναι πολύ άσχημη και αυτό οφείλεται κατά την ίδια στο γεγονός ότι η πολιτική της κυβέρνησης ήταν από την αρχή λάθος, αφού υποτίμησε το πρόβλημα, δεν έκανε καμία διάκριση μεταξύ προσφύγων και παράτυπων μεταναστών, δεν υπήρξε καμία αποτρεπτική πολιτική και άφησαν τα ανατολικά σύνορα της χώρας ορθάνοιχτα στους εγκληματίες διακινητές ανθρώπινων ψυχών.

Κατά τον κ. Μητσοτάκη η επικείμενη σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.το διήμερο 17 – 18 Μαρτίου είναι εξαιρετικά κρίσιμη και ο ίδιος από την πλευρά του θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια με την παρουσία του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις.

Κατά τον ίδιο, στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής, ούτε η αρχή του δίκαιου και αναλογικού επιμερισμού των Προσφύγων έγινε αποδεκτή, ούτε συνέπειες υπήρξαν για την αποτροπή μονομερών ενεργειών από κράτη μέλη, ούτε επιταχύνθηκαν οι αποφάσεις για μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Για τη Ν.Δ. πλέον τίθεται και ζήτημα ως προς την αξιοπιστία της Τουρκίας με δεδομένο ότι δεν έχει εκπληρώσει συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες ανέλαβε κατά την Σύνοδο Κορυφής της 29ης Νοεμβρίου 2015 και βέβαια ως προς τις διεκδικήσεις της. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι εξελίξεις έχουν ισχυροποιήσει πολύ τη θέση της Τουρκίας έναντι της Ευρώπης αλλά και της χώρας μας» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης στην συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Με το επιχείρημα ότι η Ν.Δ. επέλεξε να κάνει τα πάντα για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο προσφυγικό, διότι είναι πράγματι ένα κρίσιμο θέμα με εθνικές διαστάσεις και γι’ αυτό επέμενε και στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών στις 4 Μαρτίου, ο κ. Μητσοτάκης, λέει σε συνομιλητές του, ότι θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να μειώσει τη ζημιά, να προβάλει και να υποστηρίξει τα δίκαια αιτήματα της Ελλάδας.

Αυτό θα πράξει και στην επικείμενη Σύνοδο του ΕΛΚ, αν και αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και έχει διαμορφωθεί πλέον εχθρικοί προς την Ελλάδα συσχετισμοί.

Σε αυτό το κλίμα θεωρούν και άκρως επικίνδυνη και διχαστική τη λογική του κ. Τσίπρα να χαρακτηρίζει ακροδεξιά τη Ν.Δ.που προσπαθεί να συμβάλλει στην εθνική προσπάθεια και αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός με τη στρατηγική του αντί να ενώνει, διχάζει.

Τι απαντά η Όλγα Γεροβασίλη

«Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να πατά ταυτόχρονα και στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ειδομένη.

«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε, σήμερα, να κάνει επίδειξη ευαισθησίας από την Ειδομένη. Κατά τα άλλα, το κόμμα του οποίου ηγείται, κατηγορεί, εδώ και μήνες, την κυβέρνηση ότι δεν επαναπροωθεί πρόσφυγες στη θάλασσα, αντιδρά στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας, επιδίδεται σε κάθε είδους ακροδεξιά καπηλεία του προσφυγικού, σιωπά σε μονομερείς ενέργειες σε βάρος της χώρας μας» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος. «Οφείλουμε να επισημάνουμε στον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να πατά ταυτόχρονα στη βάρκα του ακροδεξιού λαϊκισμού και στη βάρκα της ευαισθησίας» πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη.

Κουμουτσάκος: Το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης

«Ο απών κ. Τσίπρας που συνυπέγραψε τα κλειστά σύνορα του βαλκανικού προσφυγικού διαδρόμου, βρίσκει το πολιτικό θράσος να κατηγορεί άλλους για τη δική του παταγώδη αποτυχία», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ έκανε λόγο για δήθεν ανθρωπιστική ευαισθησία του πρωθυπουργού που έχει πλέον, όπως είπε, το όνομα «Ειδομένη».

«Η εκεί εφιαλτική κατάσταση είναι το όνειδος μιας παντελώς ακατάλληλης κυβέρνησης. Ανίκανης να δώσει λύση σε οποιοδήποτε πρόβλημα», συνέχισε κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν προστατεύει ούτε τα σύνορα της χώρας, ούτε τους ανθρώπους, πρόσφυγες και μετανάστες.

«Μετέτρεψε την Ελλάδα σε χωριό – καταυλισμό. Η ΝΔ συνιστά στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του, να βγουν από την ασφάλεια των γραφείων τους και να δουν στην Ειδομένη τη θλιβερή ανεπάρκεια της πολιτικής τους», πρόσθεσε ο κ. Κουμουτσάκος.