Στο «σημείο μηδέν» φαίνεται ότι παραμένουν οι σχέσεις κυβέρνησης – αγροτών, όπως προκύπτει από το πνεύμα των δηλώσεων του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, ο οποίος μιλώντας στην Βουλή ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος «έχει κάνει εξαντλητικούς διαλόγους μαζί τους και πάντα με μια στάση στήριξής τους». Τόνισε όμως ότι τα επίδικα ασφαλιστικά και φορολογικά θέματα «είναι ζητήματα γενικότερης πολιτικής και τα διαχειρίζονται οι αρμόδιοι υπουργοί» που μάλιστα βρίσκονται σε φάση διαπραγμάτευσης.

«Περιμένουμε τις προτάσεις τους», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας ότι «θα ήταν άστοχο να υπάρξει από πλευράς του κάποια δέσμευση». Ενώ άσκησε κριτική για την στάση των αγροτών που «αποφεύγουν να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό». «Δεν μπορώ να εξηγήσω την αντίδρασή τους», είπε για να επικαλεστεί το παράδειγμα των γάλλων αγροτών που συναντήθηκαν με τον Φρανσουά Ολάντ. Όπως είπε «υπάρχει απόλυτη ανάγκη συνεννόησης μαζί τους», τονίζοντας ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται και υπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Πάντως ξεκαθάρισε ότι «θα εξαντλήσουμε κάθε προσπάθεια στήριξης των αγροτών βάσει των συνθηκών, αλλά “πακέτο Αποστόλου” στη λογική “πακέτου Χατζηγάκη” δεν πρόκειται να υπάρξει».

Κατά την συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ για το αγροτικό, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας «η μάχη είναι από τη φύση της αμυντική». Όμως διαβεβαίωσε ότι «θα υπάρξουν κα άλλες μάχες κατά της διαπλοκής και υπέρ της ανάπτυξης». «Δεν είμαστε σε αντιπαράθεση με τους αγρότες αλλά με τα προβλήματά τους. Εμείς πληρώνουμε τον λογαριασμό της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, τη δημαγωγία και τα πελατειακά δίκτυα που είχαν στήσει. Και ξέρουν ότι βάζουμε τάξη στον τομέα των πληρωμών τους, Βεβαίως υπάρχουν εκκρεμότητες και προβλήματα γραφειοκρατίας και καθυστερήσεων αλλά θα λυθούν», πρόσθεσε ο κ. Αποστόλου.

Χαραμάδα διαλόγου με παρέμβαση Βούτση

Πάντως οι προσπάθειες προκειμένου να προσέλθουν οι αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου συνεχίζονται. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ ο κ. Αποστόλου δήλωνε ότι «έχει κάνει εξαντλητικούς διαλόγους μαζί τους» και ότι «περιμένει τις προτάσεις τους», η Βουλή ανακοίνωνε ότι την ερχόμενη Τρίτη 9 Φεβρουαρίου στις 15:00, θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα ημερήσιας διάταξης «Συζήτηση των μελών της Επιτροπής σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα του αγροτικού χώρου». Μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση της προέδρου της Επιτροπής Χαράς Καφαντάρη αναφέρεται ότι «στη συνεδρίαση θα παραστούν και εκπρόσωποι αγροτικών φορέων», οι οποίοι και θα προκληθούν.

Αλλά και ο κ. Αποστόλου εμφανίστηκε στην δευτερολογία του πιο διαλλακτικός: «Εμείς θέλουμε να ανοίξουν οι δρόμοι του διαλόγου», είπε, σημειώνοντας, αφού, προφανώς, είχε μεσολαβήσει σχετική συνεννόηση, ότι «η Βουλή έχει θεσμικές επιτροπές όπου μπορεί να γίνει ακόμα και διακομματικός διάλογος όπως οι ίδιοι οι αγρότες ζητούν». Έτσι, είπε ότι η Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου μπορεί να συνεδριάσει και να τους ακούσει. «Τους καλούμε να ορίσουν εκπροσώπους τους και να έρθουν. Θα είναι παρούσα η κυβέρνηση να τους ακούσει και βέβαια όποτε κρίνουν σκόπιμο ο πρωθυπουργός τους περιμένει», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία του Προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση υπήρξε πρόσκληση προς τους αγρότες αλλά και άλλους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς που θίγονται από τα ασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, προκειμένου να προσέλθουν σε διακομματικό διάλογο στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

O γραμματέας του ΚΚΕ

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠαΣοΚ για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η αγροτική οικονομία της χώρας. Αναφερθείς στις κινητοποιήσεις είπε ότι «ένα σημαντικό κομμάτι του λαού λέει ότι δεν πάει άλλο και ότι πρέπει να μπει τέρμα σε αυτή την εξαπάτηση» και ότι οι αγρότες, οι εργάτες, οι άνεργοι, οι μικρομεσαίοι και οι νέοι «διατυπώνουν την ομόφωνη θέλησή του, μια κραυγή πραγματική, να αποσυρθεί εδώ και τώρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο – έκτρωμα και να μην έλθει καν στη Βουλή». Αναφορικά με την πρόσκληση προς τους αγρότες για διάλογο, είπε: «Τους λέτε “ελάτε να συζητήσουμε πώς και πότε θα σας σφάξουμε”». «Γιατί δεν απαντάτε στα αιτήματα των αγροτών αλλά κάνετε το κορόιδο;», διερωτήθηκε ο κ. Κουτσούμπας κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «αντί να απαντήσει συκοφαντεί, υβρίζει». «Δεν ντρέπεστε να παρουσιάζετε τους αγρότες ως νέους τσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως γραβατωμένους επιχειρηματίες;», τόνισε, προειδοποιώντας ότι «δεν θα χαμογελάτε για πολύ». Έθεσε δε ως προϋπόθεση για πραγματικές αλλαγές στην ζωή των ανθρώπων την ανατροπή του συστήματος που ευνοεί τις πολιτικές που εφαρμόζονται και μίλησε για «λαϊκή εξουσία για λαϊκή οικονομία με κριτήριο την λαϊκή ευημερία».

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης είπε ότι «η θέση μας είναι να μην κλείνουν οι δρόμοι και να μην στρέφεται η μια τάξη ενάντια στην άλλη». «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να αυθαιρετεί», εξήγησε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «τα υπέγραψε όλα και τώρα οι αγρότες πληρώνουν τη νύφη». Μάλιστα προέτρεψε την κυβέρνηση: «Μην βιαστείτε να εισάγετε το νομοσχέδιο διότι η ημέρα ψήφισής του μπορεί να είναι η μέρα πτώσης της κυβέρνησης».

«Οι αγρότες πληρώνουν το τίμημα του λαϊκισμού και της ανεύθυνης πολιτικής σας», τόνισε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Ι. Βρούτσης, ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε: «Προκαλείτε και εξοργίζετε». «Θερίζετε ότι σπείρατε», πρόσθεσε ο κ. Βρούτσης, σημειώνοντας ότι «η πρότασή σας εξοντώνει κάθε τι παραγωγικό στην ελληνική κοινωνία».