Να εδραιωθεί στην κοινή γνώμη το επιχείρημά της περί του τέλους του ιμπέριουμ ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει τις επόμενες ημέρες η Νέα Δημοκρατία, σε αυτή την πρώτη εβδομάδα της επίσημης προεκλογικής περιόδου. Αυτός ο νέος πολιτικός κύκλος που άνοιξε με την προκήρυξη των εκλογών είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την αξιωματική αντιπολίτευση που ενωμένη όσο ποτέ άλλοτε τα τελευταία δέκα χρόνια, τουλάχιστον σε στελεχιακό επίπεδο, θα δώσει την εκλογική μάχη.

«Η εποχή που ο Αλέξης Τσίπρας ήταν άτρωτος και πολιτικά κυρίαρχος παρήλθε»
είναι το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θα χτυπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στο μαλακό υπογάστριό του, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικά όπλα για να τον πλήξει επικοινωνιακά και πολιτικά.
Στόχος του προέδρου της ΝΔ κ. Ευ. Μεϊμαράκη και της ηγετικής ομάδας του είναι η μεγάλη εκλογική αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ. «Υπό τις παρούσες συνθήκες κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ λόγω της διάσπασής του, όλα είναι εφικτά» λένε.
Παράλληλα εμμένουν ότι το «δυνατό χαρτί» του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι ο κ. Τσίπρας, αρχίζει να αποδυναμώνεται. Βέβαια, παραγνωρίζεται από την ηγετική ομάδα, όπως αναφέρουν άλλα κορυφαία στελέχη, ότι υπάρχει και το στοιχείο της «φρεσκάδας» του προσώπου και πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το επιχείρημα «το παλαιό έναντι του νέου».

«Μπορεί ως τη διάσπαση του κόμματός του ο κ. Τσίπρας να αισθανόταν παντοδύναμος, αλλά πλέον όλα άλλαξαν και από »τσάρος» δύναται να γίνει »βογιάρος»»
αναφέρει πρόσωπο που είναι κοντά στον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος όμως υστερεί στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία.

Τα «καυδιανά δίκρανα»
Ο πρόεδρος της ΝΔ προτάσσει ως ενθαρρυντικά στοιχεία την κάμψη στο προβάδισμα της πρόθεσης ψήφου και τη σημαντική μείωση στην ψαλίδα της δημοτικότητας, με τον ίδιο να «κοιτάζει πλέον στα μάτια» τον τέως πρωθυπουργό και την εκλογίκευση της παράστασης νίκης.

«Αυτά τα στοιχεία είναι τα «καυδιανά δίκρανα» του Τσίπρα»
είναι η φράση του στενού συνεργάτη του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος, στο πλαίσιο της επιχείρησης αποδόμησης του κ. Τσίπρα, θα επιμείνει στη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο τηλεοπτικών αναμετρήσεων (ντιμπέιτ), μία με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και μία μεταξύ των δύο προέδρων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη Συγγρού δίνουν μεγάλη σημασία στη μείωση της δημοτικότητας του κ. Τσίπρα αλλά και στην ενίσχυση που καταγράφεται του προφίλ του προέδρου της ΝΔ και επιμένουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που επέλεξε να πάει σε εκλογές, θα βρεθεί ενώπιον μεγάλων εκπλήξεων, οι οποίες «μπορεί να είναι δυσάρεστες για τον ίδιο, αλλά καλές για τη χώρα μας», όπως αναφέρουν.
Ειδικά για τη δημοφιλία του κ. Μεϊμαράκη, στο επιτελείο του εκτιμούν ότι αυτή θα προσεγγίζει το 50% και θα ξεπερνά το 85% στο εσωτερικό της ΝΔ, στοιχείο που αυτομάτως θα τον κάνει θετικό συνομιλητή, όπως υποστηρίζουν, με τη μισή ελληνική κοινωνία, αν και αυτό δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει με βεβαιότητα ότι μεταφράζεται και σε θετική ψήφο.
Η ΝΔ ανασυντάσσεται με γοργούς ρυθμούς. Το ερώτημα όμως που τίθεται από έμπειρους βουλευτές είναι κατά πόσο θα μπορέσει να επαναπατριστεί μεγάλο τμήμα των παραδοσιακών κεντροδεξιών και δεξιών ψηφοφόρων που την είχαν εγκαταλείψει για διάφορους λόγους, είτε σε σχήματα στα δεξιά της, είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, είτε απέχοντας.
Προβλέπουν ντέρμπι
Η ηγεσία της ΝΔ δίνει βάρος και στην πολιτική κεφαλαιοποίηση των τριών συνεχόμενων επικρατήσεων του κ. Μεϊμαράκη επί του κ. Τσίπρα στις κοινοβουλευτικές μάχες (δύο νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα και το τρίτο Μνημόνιο), αλλά και στο άνοιγμά του στο Κέντρο, και ευελπιστεί να κερδίσει τους μετέωρους πολιτικά ψηφοφόρους του κοινωνικού Κέντρου.
Η ενίσχυση του λεγόμενου «κομματικού πατριωτισμού» με την επίκληση διαφόρων δημοσκοπικών στοιχείων, με κυριότερο τη μείωση της διαφοράς από τον ΣΥΡΙΖΑ, δύναται, υπό προϋποθέσεις, να δημιουργήσει θετικό κλίμα στις τάξεις της ΝΔ.
Αυτή τη στιγμή, ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά, από τις «αναφορές» που έχει η ηγεσία του κόμματος, ότι η ΝΔ συγκρατεί τους ψηφοφόρους της. Ελπίζει ότι θα αρχίσουν να «επιστρέφουν στην πατρογονική πολιτική στέγη» και άλλοι που την εγκατέλειψαν, αν και το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ρεύμα νίκης και ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει στην επτάμηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ η οποία, όπως συζητούν στη ΝΔ, έχει απογοητεύσει τμήματα του αστικού πληθυσμού που εμπιστεύθηκαν τον κ. Τσίπρα, ενώ θα επιχειρηθεί η πλήρης πολιτική εξουδετέρωση του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Το ζητούμενο όμως είναι η ΝΔ, όπως λένε κορυφαία στελέχη της, να παρουσιάσει μια ρεαλιστική, συνεκτική και εναλλακτική πρόταση και ένα πραγματικό μεταρρυθμιστικό πρόσωπο και όχι απλώς να τονωθεί ο κομματικός πατριωτισμός.
Εξάλλου, το ποσοστό των αναποφάσιστων είναι πάρα πολύ μεγάλο, ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί από τη ΝΔ στην προσέγγιση των αστών, κεντροδεξιών, φιλελεύθερων ψηφοφόρων που κινήθηκαν ή φλερτάρουν πολιτικά με το Ποτάμι. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι αναφορές του κ. Μεϊμαράκη τις τελευταίες ημέρες ότι «πέρασαν οι εποχές που μονοκομματικές κυβερνήσεις και «σωτήρες» μπορεί να έδιναν από μόνοι τους λύσεις».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, θέλοντας να στείλει μήνυμα στους μετριοπαθείς πολίτες, αν και χρησιμοποιεί πολύ σκληρή γλώσσα για τον κ. Τσίπρα, δεσμεύεται ότι την επομένη των εκλογών θα συνεργαστεί με όλους τους δημοκράτες που έχουν άποψη, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν, ανεξαρτήτως του τι πιστεύουν, ώστε να βρεθούν λύσεις.

Οι λέξεις-κλειδιά
Η ΝΔ, παρότι το Μνημόνιο είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό δεσμευτικό για τα επόμενα τρία χρόνια, επικαιροποιεί το κυβερνητικό της πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Ο κ. Μεϊμαράκης εμμένει πως δεν θα πλειοδοτήσει σε υποσχέσεις και δεν θα δεσμευθεί για λύσεις που δεν μπορεί να υλοποιηθούν.
Σχετικά με το δίλημμα «ποιος θα ασκήσει καλύτερη διακυβέρνηση» που θα θέσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές, η ΝΔ θα επικεντρωθεί στη δημιουργία κλίματος σιγουριάς και ασφάλειας του πολίτες, καθώς και στο επιχείρημα πως παραμένει η παράταξη ευθύνης, σταθερότητας και συνέπειας.
Ως εκ τούτου, θα προβληθούν λέξεις όπως «λογική, μέτρο, υπευθυνότητα, αλήθεια και εμπιστοσύνη». Η καμπάνια της ΝΔ έχει αρχίσει και ξετυλίγεται σιγά-σιγά, καθώς το κόμμα ήταν σε μεγάλο βαθμό έτοιμο, αφού ανέμενε την κίνηση για εκλογές από τον κ. Τσίπρα.
Ηδη, εκτός από την κεντρική λέξη «Ξεκινάμε», αναδεικνύεται το σύνθημα «Μας πήγαν πίσω, τώρα πάμε μπροστά», που παραπέμπει και στις εκλογές του 2007. Τότε η ΝΔ, επί Κώστα Καραμανλή, είχε ως σύνθημα «Μαζί πάμε την Ελλάδα μπροστά», ενώ και το σύνθημα «Ξεκινάμε», παραπέμπει ευθέως στο «Νέο ξεκίνημα» που είχε ως κεντρική φράση η ΝΔ στις εκλογές του 2000, την πρώτη εκλογική μάχη του κ. Καραμανλή.
Ακόμη και η επιλογή του κ. Μεϊμαράκη να οργανωθεί την προσεχή Τρίτη μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση έξω από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, όπου ήταν η ιστορική έδρα της ΝΔ, είναι μια ένδειξη ότι η παράταξη επιστρέφει στις ρίζες της.
Ολοι οι βουλευτές στις λίστες – «Παρών» από Καραμανλή

Παρόν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση είναι το «όλον της Κεντροδεξιάς» και στην πρώτη γραμμή του προεκλογικού αγώνα βρίσκονται όλα τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, που αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα.

Κεντρικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία, εκτός από τους στενούς συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, όπως ο Νίκος Καραχάλιος (έχει τη βασική ευθύνη του πολιτικού σχεδιασμού), ο Ανδρέας Παπαμιμίκος («τρέχει» όλο το οργανωτικό κομμάτι) και οι Θόδωρος Αμπατζόγλου, Σωτήρης Κορομάντζος, Γιάννης Χατζής, Πελοπίδας Καλλίρης και Πηνελόπη Γαβρά, έχουν και όλα τα κεντρικά στελέχη, όπως οι Νίκος Δένδιας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νικήτας Κακλαμάνης (σ.σ.: ορίστηκε υπεύθυνος για την Αττική), Κωστής Χατζηδάκης, Κώστας Καραγκούνης κ.ά. Ορίστηκαν ως εκπρόσωποι του κόμματος η Σοφία Βούλτεψη και οι Σταύρος Καλαφάτης, Σίμος Κεδίκογλου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταϊκούρας και Κώστας Τασούλας.
Στα ψηφοδέλτια της ΝΔ θα τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές, όπως κατετάγησαν τον περασμένο Ιανουάριο. Εξάλλου, όπως λένε συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη, θα ήταν «αντιδεοντολογικό και αντιδημοκρατικό να ανατραπεί η βούληση του λαού, μόλις επτά μήνες μετά τις εκλογές».
Βέβαια γίνονται συζητήσεις για να υπάρξει αέρας ανανέωσης. Θα υπάρξει συμμετοχή νέων προσώπων, κυρίως στις τελευταίες θέσεις των ψηφοδελτίων, εκτός και αν ορισμένοι πολιτευτές δεν θελήσουν να δώσουν τη μάχη. Αλλαγές θα γίνουν σε μη εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Οσοι εξελέγησαν τον Ιανουάριο, όπως οι Δημήτρης Σταμάτης, Θόδωρος Φορτσάκης και Βασίλης Οικονόμου, θεωρείται δεδομένο πως θα είναι εκ νέου στη λίστα, ενώ υπάρχει περίπτωση η ΝΔ να κερδίσει άλλον έναν βουλευτή αν αυξήσει τα ποσοστά της.
Σχετικά με την πολυσυζητημένη επιστροφή στις λίστες προσώπων που πρωταγωνίστησαν παλαιότερα σε άλλες ιστορικές περιόδους της ΝΔ, όπως π.χ. οι Γιώργος Βουλγαράκης, Πέτρος Δούκας, Βαγγέλης Αντώναρος, Θόδωρος Ρουσόπουλος κ.ά., δεν υπάρχει καμία απόφαση του κ. Μεϊμαράκη.
Ο πρόεδρος της ΝΔ με ορισμένους διατηρεί πολύ στενή επαφή και τακτική επικοινωνία. Δεν έχει συζητήσει περί συμμετοχής τους στις λίστες, αν και όλα είναι ανοιχτά για κάποιους και όλα θα κλειδώσουν τις επόμενες ημέρες. Αν συμβεί αυτό, θα κλείσουν λογαριασμοί με το παρελθόν και θα επέλθει η πολιτική και ηθική δικαίωση για ορισμένους, αν και πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις.
Μήνυμα Καραμανλή
Την πλήρη ενεργοποίηση όλων για να ενισχυθεί η ΝΔ στις εκλογές ζητεί ο Κώστας Καραμανλής, θεωρώντας ότι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ανεξάρτητα από ό,τι έγινε στο παρελθόν, οφείλουν άπαντες να στηρίξουν την παράταξη. «Η ενότητα της παράταξης πάνω από όλα» λέει σε συνομιλητές του ο πρώην Πρωθυπουργός που αναμένεται να δώσει το «παρών» στην προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ έξω από το νεοκλασικό της Ρηγίλλης, όπου ο ίδιος παρέμεινε ως πρόεδρος του κόμματος επί 13 χρόνια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ