Στην πιο αμφίρροπη προεκλογική περίοδο των τελευταίων ετών, όπου το αίσθημα της ρευστότητας και της σύγχυσης επικρατεί στο εκλογικό σώμα, εισήλθε η χώρα μετά τη χθεσινή προκήρυξη των εκλογών για την Κυριακή 20η Σεπτεμβρίου. Το τοπίο είναι θολό και ουδείς δύναται, με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις και προβλέψεις για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Η πόλωση από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, θεωρείται δεδομένη, με βάση τις πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία, ενώ όλες οι κινήσεις τους θα γίνουν με φόντο την 21η Σεπτεμβρίου, την επαύριο της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Οι σχεδιασμοί των κομματικών επιτελείων γίνονται με ισχυρό το σενάριο ότι μπορεί να μην υπάρξει αυτοδυναμία και να προκύψει η ανάγκη κυβερνήσεων συνεργασίας, όχι μόνο μεταξύ δυο αλλά και τριών κομμάτων.

Ο Αλέξης Τσίπρας, το ισχυρό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ, αν και με μειωμένη δημοφιλία, σχεδιάζει την προεκλογική του εκστρατεία, σε μια χρονική στιγμή που συνεχίζεται η πολιτική αιμορραγία του κόμματός του, με τη Λαϊκή Ενότητα να ενδυναμώνεται, ενώ αναμένεται και η συμπόρευση του Παναγιώτη Λαφαζάνη με την Ζωή Κωνσταντοπούλου που θα έχει όμως δική της κίνηση και θα συνεργαστεί με τη Λαϊκή Ενότητα.

Η αντεπίθεση του ΣΥΡΙΖΑ

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρεί ότι η εσωκομματική αναταραχή θα τελειώσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα, δίνει μεγάλη σημασία στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, απ’ όπου ο κ. Τσίπρας θα σημάνει την πολιτική του αντεπίθεση με βασικό στόχο, πρώτα να συσπειρωθούν οι οργανωμένες δυνάμεις του κόμματος και η εκλογική βάση και σε δεύτερο χρόνο να κερδίσει την στήριξη της κοινωνίας και δυνάμεων που ανήκουν στο χώρο του κέντρου.

Εξάλλου, ο ίδιος επιδίωξε και με το μήνυμα που έστειλε χθες μέσω της «Αυγής» να προτάξει το σύνθημα, που παρέπεμπε στον Ανδρέα Παπανδρέου, «Μόνο Μπροστά» και η «Η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω. Και δεν θα γυρίσει».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα προτάξει το δίπολο το «νέο εναντίον του παλαιού» και όλη η ηγετική ομάδα θα υποστηρίξει ότι το παλιό πολιτικό σύστημα «παίζει τα ρέστα του, προσπαθεί να επανακάμψει και να προβάλει ένα δήθεν καινούριο πρόσωπο», αλλά προβάλλει το ίδιο φθαρμένο πολιτικό προσωπικό, του οποίου η διακυβέρνηση έφερε τη χώρα σε άθλια κατάσταση».

Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «το βασικό διακύβευμα της προεκλογικής περιόδου είναι η προώθηση ενός συγκεκριμένου και σαφούς μεταρρυθμιστικού σχεδίου, με στόχο τη διέξοδο από την κρίση με σαφές κοινωνικό πρόσημο και ο σταδιακός απεγκλωβισμός της χώρας από το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο». Επίσης, θα προταθεί το δίλημμα: «Τσίπρας ή Μεϊμαράκης;».

Το βασικό όμως πρόβλημα του κ. Τσίπρα είναι η πολιτική αιμορραγία στελεχών και το γεγονός ότι αποστασιοποιούνται και πρόσωπα που ήταν μαζί του από την αρχή της πορείας του, όπως π.χ. ο κουμπάρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Καρίτζης που παραιτήθηκε από την Κ.Ε. του κόμματος. Την ίδια στιγμή παραιτήθηκαν και επτά νεολαίοι από το κεντρικό συμβούλιο της νεολαίας του κόμματος με αναφορά στην Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας λόγο για «μνημονιακή μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη της ηγεσίας του».

Την ίδια στιγμή δεν άνοιξε τα χαρτιά του ο τέως υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος για το εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος στις εκλογές, ενώ η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη επέλεξε, όπως ήταν αναμενόμενο, να συμπορευθεί με τον κ. Λαφαζάνη και τη Λαϊκή Ενότητα.

«Όλα θα λήξουν το Σαββατοκύριακο και πλέον θα αυξάνεται η συσπείρωση», υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα που αναφέρουν ότι αναμφίβολα αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε η χειρότερη εικόνα για το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κατάσταση χαρακτηρίζεται αναστρέψιμη.

Η ηγεσία επιμένει ότι στις νομαρχιακές επιτροπές, παρά τα αρχικά προβλήματα πλέον η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη πολιτικά και αναφέρονται και στην στήριξη που δίνουν έως αυτή τη στιγμή 70 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον κ. Τσίπρα και εμμένουν ότι η Λαϊκή Ενότητα στην πορεία θα…ξεφουσκώσει.

Επαναπατρισμό ψηφοφόρων θέλει η Ν.Δ.

Να εκμεταλλευθεί την εσωτερική αναταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης που ελπίζει στον επαναπατρισμό ψηφοφόρων που την είχαν εγκαταλείψει σε παλαιότερες εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ηγεσία της Ν.Δ. επιμένει ότι οι ψηφοφόροι θα την επιβραβεύσουν και θα της αναγνωρίσουν το θετικό πρόσημο της διακυβέρνησης της την περίοδο 2012-2014, αλλά και την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά της.

Γι’ αυτό το επόμενο διάστημα η Ν.Δ. θα επιμείνει στον όρο αλήθεια, ευθύνη και κοινή λογική, ενώ θα δώσει το στίγμα της με σαφείς θέσεις που θα έχουν γωνίες, θα ενοχλούν συντεχνίες και θα ωφελούν, όπως λένε, τους πολλούς.

Βέβαια, υπάρχει το πρόβλημα με τις απώλειες προς τα δεξιά της και αγωνίζεται να εξουδετερώσει τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να επαναφέρει πίσω δεξιούς ψηφοφόρους απογοητευμένους που επέλεξαν την Χρυσή Αυγή. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως θα κερδίσει πόντους από το κέντρο, το οποίο διεκδικούν το Ποτάμι και το ΠαΣοΚ.

Η στρατηγική Ποταμιού – ΠαΣοΚ και το ΚΚΕ

«Οι εκλογές θα επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την ήδη λαβωμένη οικονομία της χώρας» εμμένει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης που προτάσσει την εξάντληση της τετραετίας από την επόμενη κυβέρνηση που θεωρεί δεδομένο πως θα είναι συμμαχική με τη συμμετοχή τριών κομμάτων. Ο ίδιος θα επιμείνει στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και θα προτάξει το επιχείρημα πως το κόμμα του είναι η εγγυήτρια δύναμη για να προχωρήσουν αυτές.

Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ υπό την Φώφη Γεννηματά ελπίζει σε αύξηση των ποσοστών της και επιδιώκει την επιστροφή στο…«πράσινο σπίτι» των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Παρά το διαζύγιο με τον Γιώργο Παπανδρέου, θεωρεί πως η άνοδος του ΠαΣοΚ θα επιτευχθεί, ενώ ήδη αποφασίστηκε και η συμπόρευση με τη ΔΗΜΑΡ.

Το ΚΚΕ έχει στο στόχαστρό του και την Λαϊκή Ενότητα που την χαρακτηρίζει «ΣΥΡΙΖΑ 2» και το σύνθημά του είναι «Τους δοκίμασες…Υπάρχει λύση. Τώρα με το ΚΚΕ ανοίγουμε το δρόμο της ανατροπής». Βασικός στόχος είναι η άνοδος του κόμματος και ο γ.γ. του ΚΚΕ καταγγέλλει και το ΣΥΡΙΖΑ ότι πήρε τα αριστερά συνθήματα και τα ξεπουπούλιασε.

Τα ερωτηματικά

Πολλούς προβληματίζει το ενδεχόμενο να είναι τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή που επενδύει στο μεταναστευτικό, έκπληξη προκαλεί η δημοσκοπική αντοχή της Ενωσης Κεντρώων υπό τον Βασίλη Λεβέντη. Παράλληλα, υπάρχουν ερωτηματικά για το εάν θα κερδίσει το εισιτήριο για τη Βουλή, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που ήδη επιτίθενται στις εταιρίες δημοσκοπήσεων που εμφανίζουν το κόμμα να μην κερδίσει το 3%. Ο Πάνος Καμμένος επενδύει στο στοιχείο ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί εκ νέου κυβέρνηση συνεργασίας με τους ΑΝΕΛ.