Τη γνωστή ρήση «Πρόεδρε, δεν αρέσουμε στον κόσμο» της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη προς τον Ανδρέα Παπανδρέου για το ΠαΣοΚ ενθυμούνται πολλά κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιστρέψει με ταχείς ρυθμούς στην εποχή των «μακαρονάδων», των γευμάτων και των δείπνων με πολιτικό μενού, που έχουν μείνει ιστορικές από την εποχή του Μιλτιάδη Εβερτ.
Οι συνάξεις στελεχών και βουλευτών, νυν και πρώην, αυξάνονται, καθώς η αγωνία για το μέλλον της Κεντροδεξιάς κυριαρχεί. Επί της ουσίας παίζεται ένα περίεργο παιχνίδι με «κλειστά χαρτιά» και για γερά νεύρα, αν και για άλλους είναι ένα «θέατρο σκιών».
Μπορεί στο ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της ΝΔ και «πατριάρχη» να συγκεντρώθηκαν όλες οι «φυλές» της Κεντροδεξιάς, αλλά αυτή η σύναξη ήταν μια ολιγόλεπτη «άσκηση ενότητας». Εξάλλου, οι διαφορές παραμένουν και το χάσμα μεταξύ της σημερινής ηγεσίας και της λεγόμενης «εσωκομματικής αντιπολίτευσης» μεγαλώνει.
Κοινή συνισταμένη όλων των συζητήσεων είναι κατά πόσο η ΝΔ μπορεί με αξιοπιστία να διεκδικήσει εκ νέου ζωτικό πολιτικό χώρο υπό τη σημερινή ηγεσία. Στην άλλη όχθη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς έχει κλείσει τα αφτιά του και πορεύεται τον δικό του δύσβατο πολιτικά δρόμο, αρνούμενος να συζητήσει την οποιαδήποτε αλλαγής σελίδας στο κόμμα, ενώ αναμένει σταδιακά την πολιτική του δικαίωση.
Η πολιτική καχεξία


Στη ΝΔ το βασικό πολιτικό σύνθημα στις παρασκηνιακές συζητήσεις που γίνονται είναι: «νέα εποχή», αν και υποστηρικτές του κ. Σαμαρά μιλούν για εκ των υστέρων τιμητές, για βουλευτές με αυτάρεσκο πολιτικό αυτισμό που κρύβονται και δεν δίνουν μάχες για την παράταξη.
Ο φόβος πολλών κεντρικών παραγόντων της Κεντροδεξιάς είναι να μην οδηγηθεί η ΝΔ μετά την εκλογική της ήττα και τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική καθίζηση στην πολιτική καχεξία. Για αυτό όλο και περισσότεροι μιλούν για την ανάγκη ενός κεντροδεξιού «μπιγκ – μπανγκ» στη ΝΔ ώστε να υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές και να εξουδετερωθεί η δύναμη της αδράνειας που διαποτίζει εδώ και χρόνια τους αρμούς ενός αρτηριοσκληρωτικού μηχανισμού.
Ακόμη και στο πεδίο άσκησης αντιπολίτευσης η ΝΔ υστερεί σημαντικά, στη Βουλή εμφανίζεται –κατά τον χαρακτηρισμό πολλών –ως «ασκέρι» ή στην καλύτερη περίπτωση «ασύντακτος στρατός», ενώ τις μάχες, επικοινωνιακές και πολιτικές, κερδίζουν το ΠαΣοΚ και κυρίως ο πρόεδρός του Ευάγγελος Βενιζέλος (τον οποίο εκθειάζουν συνεχώς πάρα πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές) αλλά και το Ποτάμι. Ακόμα, η «λευκή απεργία» πολλών βουλευτών είναι εμφανής και η προσωπική στρατηγική κυριαρχεί.

«Εμείς δικαιωνόμαστε μέρα με τη μέρα»
επιμένει ο κ. Σαμαράς που εκτιμά ότι όσο περνάει ο καιρός οι δημοσκοπήσεις θα καλυτερεύουν για τη ΝΔ. Η πρώτη προσυνδιάσκεψη στην Πάτρα το περασμένο Σάββατο δεν κρίθηκε επιτυχημένη, ενώ έχουν υπάρξει προχωρημένες εισηγήσεις που δεν εισακούστηκαν, όπως του γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού και Προγράμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη για ουσιαστικό άνοιγμα της ΝΔ στην κοινωνία με τον τίτλο: «Η ΝΔ σάς ακούει».
Οσο όμως δεν διατυπώνεται συντεταγμένα και δημόσια το αίτημα για αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, με τη μορφή κατάθεσης κειμένου και υπογραφών, τόσο η πλευρά του κ. Σαμαρά εμμένει ότι δεν υπάρχει θέμα. Το ποιος έχει δίκιο ή όχι θα φανεί λίαν συντόμως, αν υπάρξει συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.
Σύμφωνα με τους μυημένους περί των συζητήσεων στα ενδότερα της ηγετικής ομάδας της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να σταθεροποιήσει το εσωκομματικό τοπίο, τουλάχιστον ως τον Ιούνιο που είναι το ορόσημο για το τι θα γίνει μεταξύ κυβέρνησης και πιστωτών, και να λάβει τις όποιες αποφάσεις του ανάλογα με το κλίμα που θα διαμορφωθεί.
Γαλάζιες «γιάφκες»


Αν και στην παρούσα φάση δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση, αφού καταγράφεται αδυναμία συντονισμού των αμφισβητούντων, ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνιστά «ψυχραιμία» και προκρίνει εσωκομματική ηρεμία, οι παρασκηνιακές επαφές συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν τρεις συνάξεις, όπου κεντρικό θέμα ήταν και η αλλαγή σελίδας στη ΝΔ, ενώ προετοιμάζονται και άλλες εντός των ημερών.
Η μία έγινε στο «Αθηναϊκό», όπου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Νίκος Δένδιας και τουλάχιστον 12 βουλευτές, παρουσία και της Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, συζήτησαν την πορεία της ΝΔ. Η άλλη έγινε στο «Χίλτον», όπου συναντήθηκαν για καφέ τουλάχιστον 14 βουλευτές και στελέχη, ενώ είχε προηγηθεί, την προηγούμενη ημέρα, η σύναξη τουλάχιστον 20 πρώην βουλευτών σε ξενοδοχείο της πλατείας Μαβίλη.
Στη σύναξη των «πρώην» το μήνυμά τους ήταν πως με τη σημερινή ηγεσία δεν κερδίζονται οι εκλογές και την περασμένη Πέμπτη 15 από τους συμμετέχοντες, οι Ιορδ. Τζαμτζής, Ηλ. Βλαχογιάννης, Π. Βογιατζής, Αν. Καρυπίδης, Κ. Κόλλιας, Γ. Κοντογιάννης, Κ. Κουτσογιαννακόπουλος, Ανδρ. Κουτσούμπας, Ευστ. Κωνσταντινίδης, Γ. Κωνσταντόπουλος, Αθ. Νταβλούρος, Κ. Παπασιώζος, Θ. Σολδάτος, Λ. Τσαβδαρίδης και η Φεβρ. Πατριανάκου, έστειλαν επιστολή στον κ. Σαμαρά ζητώντας να γίνει επανεκκίνηση της παράταξης με συνέδριο ανοικτό, χωρίς αποκλεισμούς.
Την ίδια στιγμή, εντείνουν τις επιθέσεις τους κατά του κ. Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη και οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης, ενώ κριτική διάθεση έχουν και βουλευτές, όπως οι Γιώργος Βλάχος, Μάξιμος Χαρακόπουλος, Κώστας Τζαβάρας, αλλά και πρώην βουλευτές όπως η Μαριέττα Γιαννάκου, ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης, κ.ά.

«Να πάει άμεσα η ΝΔ σε ανοικτή διαδικασία εκλογής αρχηγού»
λέει ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Τάκης Μπαλτάκος και καλεί τον κ. Σαμαρά να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία, ενώ υπέρ του έκτακτου συνεδρίου τάσσονται και στελέχη που τον είχαν στηρίξει από το 2009, όπως οι Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Πάνος Παναγιωτόπουλος και Γιάννης Μιχελάκης. Επίσης, στελέχη που χαρακτηρίζονται «εβερτικοί» ετοιμάζουν μεγάλη εκδήλωση τη μεθεπόμενη Δευτέρα.

Προσπάθεια εκλογικής συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι
Ευρωπαϊκό μέτωπο στον… αέρα

Την οικοδόμηση μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων επιζητεί ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως φάνηκε και από την προ ημερών ομιλία του στην Ολομέλεια του ΕΛΚ στο Στρασβούργο, αλλά και τις επαφές του με τον σοσιαλιστή πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον πρόεδρο των Φιλελευθέρων, Γκι Φερχόφσταντ και τον σοσιαλδημοκράτη επικεφαλής της Συμμαχίας Σοσιαλιστών-Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα. Ο κ. Σαμαράς, που συναντάται αύριο με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, προέταξε ουσιαστικά το επιχείρημα περί της σύμπραξης του μετώπου των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με τη φράση: «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη».
Παρά την προσπάθεια του κ. Σαμαρά, το ΠαΣοΚ και το Ποτάμι δεν έχουν διάθεση εκλογικής συνεργασίας για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, αν και στη Βουλή υπάρχει κατά καιρούς σύμπλευση, χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτε περισσότερο. Εκτός από την απαγόρευση του εκλογικού νόμου, υπάρχει και η απουσία κουλτούρας πολιτικών συνεργασιών, όπως καταγράφηκε και στην προ ημερών εκδήλωση του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση (σ.σ.: πρόεδρός του η Αννα Διαμαντοπούλου) και το γραφείο του ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα.
Στην εκδήλωση ο γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος κατέθεσε την πρότασή του –έχει συζητηθεί στα ενδότερα του κόμματος –να υπάρξει ειδική πρόβλεψη ώστε να λαμβάνουν το μπόνους των 50 εδρών και κομματικοί συνασπισμοί, εφόσον προεκλογικά τα κόμματα καταθέσουν κοινό πρόγραμμα και έχουν προτείνει κοινό υποψήφιο πρωθυπουργό. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν το συζητεί και κλείνει το θέμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ