Να υπερασπιστεί την περίοδο των τελευταίων δυόμιση ετών που ήταν βασικός κυβερνητικός πυλώνας ετοιμάζεται η ΝΔ που θεωρεί ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχέδιο αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου με την απόφαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην κατάθεση πρότασης για να συσταθεί εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο στήνει σκηνικό ακραίας πόλωσης για να ξεφύγει από τα αδιέξοδά της και επικεντρώνεται στην παραγωγή ενός ακόμα θεάματος, από τη στιγμή που δεν έχει, όπως λένε, να δώσει…άρτο!

Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, αναμένεται να σηκώσει το «γάντι» και είναι πολύ πιθανόν τη Μεγάλη Δευτέρα στη Βουλή να λάβει το λόγο και να τοποθετηθεί επί της προτάσεως, ενώ είναι σαφές από τις πληροφορίες που υπάρχουν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση υψώνει τείχος προστασίας στον πρώην Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο βάζει στο «κάδρο» το ΠαΣοΚ με απόφαση του προέδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Η κίνηση αυτή του ΠαΣοΚ αναμένεται να δοκιμάσει τις σχέσεις με τη ΝΔ και θεωρείται πως θα υπάρξει σύγκρουση για την εξεταστική μεταξύ των άλλοτε δυο κυβερνητικών εταίρων, εάν βέβαια επιμείνει η Χαρ. Τρικούπη να στοχεύσει κατά του κ. Καραμανλή.

Πάντως η ηγεσία της ΝΔ θα καλύψει την περίοδο Καραμανλή, αν και υπάρχει καχυποψία από τμήμα των «καραμανλικών» για τις πραγματικές προθέσεις της Συγγρού, η οποία επίσημα μέχρι στιγμής δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια στην κίνηση του ΠαΣοΚ να μεταθέσει τη συζήτηση και πριν από το 2009.

Το βασικό όμως πολιτικό συμπέρασμα που εκπέμπεται από τη ΝΔ, μετά και από σύσκεψη που έγινε στα γραφεία του κόμματος υπό τον κ. Σαμαρά, είναι πως η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει ρήγμα και στην κεντροδεξιά με την κίνησή της.

«Εμείς δεν έχουμε θέμα με τον Καραμανλή. Κάνουν λάθος εάν νομίζουν πως θα υπάρξει ρήγμα στη ΝΔ. Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Και να θυμούνται στο Μαξίμου ότι εμείς είχαμε πει πρώτοι ότι έπρεπε να γίνει εξεταστική για το πώς η χώρα εντάχθηκε στο μνημόνιο» λένε στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά και διευκρινίζουν ότι αυτή η προεκλογική εξαγγελία του πρόεδρου της ΝΔ για τη «μία και μόνη εξεταστική» δεν μπορούσε να γίνει διότι συγκυβερνούσαν τα δυο κόμματα.

Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η ΝΔ να προτείνει στη συζήτηση που θα γίνει τη Μ. Δευτέρα για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής να ενταχθεί στο υπό διερεύνηση διάστημα και το πρώτο δίμηνο του 2015, με τη λογική ότι και η κυβέρνηση Τσίπρα υπέγραψε την παράταση του μνημονίου.

Ως εκ τούτου, πλέον με βάσει και τα νέα δεδομένα, η ΝΔ θα υλοποιήσει με καθυστέρηση ετών την προεκλογική της δέσμευση και θα ψηφίσει τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, αν και καταγγείλει την κυβέρνηση για «καλλιέργεια κλίματος πόλωσης σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για τη χώρα».

Ήδη, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης εξαπέλυσε βολές κατά του ΠαΣοΚ χαρακτηρίζοντας «αήθη και ανιστόρητη» την επίθεση του κ. Βενιζέλου κατά του πρώην πρωθυπουργού και σημείωσε ότι «θέση της ΝΔ ήταν και είναι η εξεταστική επιτροπή για το μνημόνιο να συμπεριλάβει την περίοδο 2000-2010».

Σε αυτό το κλίμα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη να συγκροτηθεί Επιτροπή «σοφών», η οποία και θα εξετάσει τις αδυναμίες των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός με επιστολή της στην πρόεδρο της Βουλής, την οποία κοινοποίησε στον πρωθυπουργό και στους ηγέτες των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προτείνει η επιτροπή που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, θα μπορέσει να συντάξει αναλυτικό και τεκμηριωμένο πόρισμα, με βάση το οποίο θα μπορούσε η Βουλή να προχωρήσει με ασφάλεια στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία. «Το ανωτέρω πόρισμα θα αποτελούσε ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας στις δύσκολες συνομιλίες του προσεχούς Ιουνίου» αναφέρει.