Εάν εξαιρέσει κανείς ένα χάρτινο πανό που έγραφε στα γερμανικά και στα ελληνικά «Μέρκελ φύγε» και μερικές λευκές και μοβ σημαίες με τα σήματα του ΣΥΡΙΖΑ στην οδό Κουμουνδούρου επικρατούσε ένα κλίμα πολιτικού πολιτισμού. Ούτε φωνές ούτε ύβρεις, ούτε υπονοούμενα για τους αντιπάλους. Η κυκλοφορία στην οδό Πειραιώς κυλούσε ομαλώς, δεν έβλεπες – παρά ελάχιστα- αυτοκίνητα να κορνάρουν και οπαδούς να κρατούν σημαίες και να φωνάζουν. Ούτε καν το συνηθισμένο σε τέτοιες περιπτώσεις σύνθημα «νάτος- νάτος ο πρωθυπουργός», ακούστηκε την ώρα που ο Αλ. Τσίπρας έφτανε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς οι συγκεντρωμένοι οπαδοί τον χειροκρότησαν, οι πιο πολλοί ήθελαν να τον αγκαλιάσουν και να τον φιλήσουν (μερικοί μόνον τα κατάφεραν).

Ο κ. Τσίπρας μόλις αποβιβάστηκε από το μαύρο Audi που τον μετέφερε χρειάστηκε πέντε λεπτά για να διανύσει μία απόσταση πέντε μέτρων έως το γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συγκεντρωμένοι ήθελαν να τον συγχαρούν.

«Θέλουμε ηρεμία, δεν θέλουμε να τρομάξουμε κανέναν» εξηγούσε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στον 3ο όροφο του κτιρίου της Κουμουνδούρου,όπου βρίσκεται η αίθουσα τύπου του κόμματος, προβάλλοντας μάλιστα το γεγονός ότι ο Θ. Δρίτσας είχε ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά (μόλις έγιναν γνωστά τα exit- polls) με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Μιχ. Κωσταράκο και συναντήθηκε με τον αρχηγό της Αστυνομίας. Ο κ. Δρίτσας μετέφερε στους δύο αξιωματούχους τον ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ να κυλήσουν όλα ομαλά σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη. και κυρίως να μην υπάρξει ούτε στιγμή που οι ανώτατοι λειτουργοί σε ευαίσθητες θέσεις του κρατικού μηχανισμού να μην αισθανθούν ότι υπάρχει κενό εξουσίας ή έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Τα μέτρα ασφαλείας στην Κουμουνδούρου ήταν αυστηρά. Όχι από πλευράς της Αστυνομίας (που έχει ακροβολιστεί στους σκοτεινούς, γύρω από την Περαιώς, δρόμους) όσο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. Κανείς δεν είχε πρόσβαση στο εσωτερικό εάν δεν είχε διαπίστευση. Και οι διαπιστεύσεις δίνονταν με το σταγονόμετρο, από μία κυρία στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ πρώην φωτορεπόρτερ : «Υπάρχει θέμα στατικότητας του κτιρίου, μπορεί να καταρρεύσει», ήταν η συνηθισμένη δικαιολογία που πρόβαλλε για να μην χορηγήσει άλλες διαπιστεύσεις.
Ήταν εκεί και ορισμένοι ξένοι δημοσιογράφοι, όχι πολλοί (κυρίως Γάλλοι και Ισπανοί) που ρωτούσαν ένα και μόνο πράγμα: «Θα υπάρξει ή όχι αυτοδυναμία;» Η ώρα περνούσε, αλλά οι υπεύθυνοι του γραφείου τύπου φάνηκαν large και φρόντισαν να προσφέρουν στους δημοσιογράφους αναψυκτικά, τσιπς, ξηρούς καρπούς και δύο μπουκάλια ουίσκι .
Εξω από το κτίριο όσο περνούσε η ώρα το πλήθος πύκνωνε. Οι περισσότεροι τραβούσαν βίντεο ή έβγαζαν φωτογραφίες με τα κινητά τους, σχολίαζαν τα εκλογικά ποσοστά, έδιναν συγχαρητήρια σε στελέχη του κόμματος που έρχονταν εκείνη την ώρα στην Κουμουνδούρου και γενικά επικρατούσε ένα κλίμα ικανοποίησης. Ανάμεσά τους και η Ελιάνα Μηλιού, κόρη του στελέχους του κόμματος Ι. Μηλιού, ντυμένη κάζουαλ με μαύρο παντελόνι και τζιν πουκάμισο, μαύρο μπουφάν και σ΄αυτό κολλημένο το αυτοκόλλητο «ΣΥΡΙΖΑ- Podemos. Εγραφε στο κινητό της τους πανηγυρισμούς: «Μοιάζει η όλη εικόνα μ΄ένα μικρό ΄81» είπε κάποιος για να τον διορθώσει αμέσως ένας άλλος ηλικιωμένος που του είπε «στα αποτέλεσμα μοιάζει, όχι στους πανηγυρισμούς. Εμείς πανηγυρίζουμε με την καρδιά μας». Πιθανόν ο ηλικιωμένος αυτός κύριος να μην γνώριζε ότι σε λίγη ώρα ο κ. Τσίπρας θα φώναζε από τα Προπύλαια το σύνθημα του 1981 «να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα».
Από νωρίς προτού ακόμα ανακοινωθούν τα exit polls έκαναν την εμφάνισή τους στην Κουμουνδούρου παλαιά στελέχη που χρόνια τώρα είχαν να εμφανιστούν, όπως ο νευροχειρουργός Αθ. Λεβέντης, Στ. Πιρτσιόλας, ο εκ των απορρήτων του Αλ. Τσίπρα Αλ. Φλαμπουράρης, αλλά και βουλευτές όπως οι Ν. Βούτσης, Κ. Τσουκαλάς ,Π. Σκορλέτης και άλλοι. Οι υπόλοιποι θα πείτε; Ήταν στα τηλεοπτικά πάνελ. Η μόνη αντίδραση των βουλευτών ήταν όταν άκουσαν από την τηλεόραση ότι τα ΜΑΤ είχαν παραταχθεί στην οδό Μεσογείων, έξω από την πρώην ΕΡΤ: «Ποιος τους κάλεσε και γιατί;», έλεγαν.
Ο κ. Τσίπρας ανέβηκε στο γραφείο του και λίγο μετά τις 10 βρέθηκαν μαζί του και οι πιο στενοί συνεργάτες του. Άρχισε αμέσως να ετοιμάζει την ομιλία του στο Προπύλαια και όχι στην Κλαυθμώνος όπου βρισκόταν το εκλογικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ; Από το απόγευμα ετοίμαζαν την εξέδρα στα Προπύλαια και λίγο προτού εμφανιστεί εκεί ο κ. Τσίπρας μετακινήθηκαν οι οπαδοί προς την οδό Πανεπιστημίου. Στην Κλαυθμώνος είχε στηθεί μια μεγάλη γιορτή. Σημαίες (ανάμεσά τους και σημαίες των σχολικών φυλάκων) τραγούδια, συνθήματα όπως «ήρθε η ώρα της Αριστεράς» δονούσαν το κέντρο της Αθήνας.
Η σύνταξη της ομιλίας του κ.Τσίπρα έγινε με διακοπές. Του τηλέφωνησαν ηγέτες κομμάτων από την Ευρώπη, ακόμα και ο Μάρτιν Σουλτς (του είπε ότι θα έρθει στην Ελλάδα, προτού ο κ. Τσίπρας συναντήσει την Αγκελα Μέρκελ). Στις 10.30 το βράδυ του τηλεφώνησε ο Αντ. Σαμαράς. Του μίλησε και αυτός για πολιτικό πολιτισμό…