Την διαβεβαίωση ότι η διαπραγμάτευση με τους δανειστές θα ολοκληρωθεί δίχως να υπάρξουν νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και περικοπών συντάξεων και μισθών, έδωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος κατά την συζήτηση επί του προϋπολογισμού. Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική για την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγορώντας την πως «όταν λέει ότι δεν αναγνωρίζω τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, λέει ότι δεν αναγνωρίζω την συνέχεια του κράτους». Κριτική άσκησε και για το θέμα της προεδρικής εκλογής, καταλογίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι πολιτικός εκβιασμός και εκχυδαϊσμός το να λες ότι η ελεύθερη ψήφος, η ψήφος κατά συνείδηση των βουλευτών είναι αποστασία», όπως και «το να θες να μετατρέψεις τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας σε θεσμό πρόκλησης κρίσης».

«Ακόμα είμαστε μέσα στη δίνη της Ιστορίας. Ακόμη δεν έχουμε τελειώσει για να βγούμε από την περιδίνηση αυτή», σημείωσε με έμφαση ο κ. Βενιζέλος, εκφράζοντας πάντως την πεποίθηση ότι «θα τα καταφέρουμε». «Θα τελειώσει η διαπραγμάτευση. Νέο πρόγραμμα δεν θα υπάρχει διότι δεν θα υπάρξει νέο δάνειο, αλλά θα υπάρξει μια μικρή τεχνητή παράταση για να πάρουμε τις δόσεις», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ο οποίος επισήμανε την σημασία της «πολιτικής συνεννόησης και εθνικής συναίνεσης».

Ιστορική φάρσα

Διερωτηθείς αν η προεδρική εκλογή αποτελεί προαναγγελία εκλογών, ο κ. Βενιζέλος απάντησε κατηγορηματικά «όχι». «Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών αλλά και των μη εκλογών», είπε, τονίζοντας ότι η διαδικασία εκλογής ΠτΔ «είναι εξ ορισμού συναινετική». Και χαρακτήρισε «ιστορική φάρσα το να μιλούν ορισμένοι για αποστασία» και μάλιστα όταν η προεδρική εκλογή γίνεται «υπό το φως των προβολέων και όχι με μια ψηφοφορία μυστική».

Αναφερθείς στην διαπραγμάτευση είπε ότι «γίνεται πολύπλοκη και παρατείνεται διότι υπάρχει η πολιτική αβεβαιότητα». «Το χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης έχει διασταυρωθεί με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής και με την συνταγματικά προβλεπόμενη προσφυγή στις κάλπες στην περίπτωση αδυναμίας εκλογής ΠτΔ», σημείωσε. Ενώ αναφορικά με την στάση των δανειστών είπε: «Οι εταίροι μας δεν είναι παιδιά που πηγαίνουν στο κατηχητικό. Είναι σκληροί διαπραγματευτές. Καταγράφουν εύκολες δηλώσεις περί μονομερών αποφάσεων». Και πρόσθεσε: «Είναι αφελείς οι απόψεις ότι θα έρθει μια άλλη κυβέρνηση ριζοσπαστική που θα διαπραγματευθεί και κάποια υποχώρηση θα γίνει από πλευράς των δανειστών». Μάλιστα δήλωσε ότι «δεν μπορεί να γίνεται η διαπραγμάτευση με όρους πολιτικής αβεβαιότητας».

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ επικαλέστηκε τον Απόστολο Παύλο που είχε πει «ἔξωθεν μάχαι, ἔσωθεν φόβοι». «Όποιος έχει ζήσει την πραγματική διαπραγμάτευση, ξέρει τι σημαίνει να πρέπει να αντέξεις, να πρέπει να απαντήσεις, να πρέπει να προστατεύσεις το εθνικό συμφέρον», είπε.

«Μήπως εμείς προκαλέσαμε την αντίδραση των εταίρων και των αγορών επειδή θέσαμε θέματα άκαιρα;», διερωτήθηκε ο κ. Βενιζέλος για να υπογραμμίσει ότι «έχουμε κάθε δικαίωμα και κάθε λόγο να μετατρέψουμε το πρόγραμμα αυτό σε ένα προληπτικό πρόγραμμα ασφάλειας». «Όταν βγήκαμε στις αγορές είχαμε την λυσσώδη αντίδραση της αντιπολίτευσης που μας έδειχνε με το δάχτυλο και κάποια στιγμή οι αγορές αντέδρασαν στην πολιτική αβεβαιότητα που κυριαρχεί στην χώρα, που την βαραίνει και την παρεμποδίζει», είπε, σημειώνοντας: «Φοβούμαι ότι υπάρχει παρεξήγηση μεγάλη για αυτό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Είπα ότι ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και όχι οικεία βουλήσει, επειδή έτυχε να ασκούμε την εξουσία» και υπενθύμισε ότι «τον Ιούνιο του 2012 ο ελληνικός λαός με 47% επέλεξε την λύση της υπεύθυνης και επώδυνης εθνικής επιλογής».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα ότι το ΠαΣοΚ δεν θα τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα μετά την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ άσκησε κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση «που εμφανίζεται ως αντιμνημονιακή, ότι έχει τρομοκρατηθεί που χάνει το μνημόνιο και την τρόικα και τάσσεται υπέρ της παραμονής μας στο μνημόνιο και στην τρόικα». Ενώ αναφερθείς στον προϋπολογισμό είπε ότι «απηχεί τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της οικονομίας μετά από πέντε χρόνια τιτάνιας προσπάθεια και συμπυκνώνει τις θυσίες του ελληνικού λαού».

Στεγαστικά δάνεια

Εκτίμησε δε ότι η συζήτηση στην Βουλή για τον προϋπολογισμό «αδικεί τις θυσίες του ελληνικού λαού». «Ακούσαμε κριτική γιατί ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα λες και υπήρχε άλλη λύση, λες και υπήρχε σχέδιο Β, ή λες και υπάρχει τώρα άλλη λύση», είπε, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι έτσι». Και διαβεβαίωσε ότι με τον προϋπολογισμό του 2015 θα προστατευθεί ο θετικός ρυθμός ανάπτυξης, δεν θα ληφθούν νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και δεν θα περικοπούν μισθοί και συντάξεις. Επίσης, είπε ότι αυτός ο προϋπολογισμός επιτρέπει την παρέμβασή μας στα κόκκινα δάνεια που σε λίγο θα επεκταθεί με πρωτοβουλία των ίδιων των τραπεζών και στα στεγαστικά δάνεια.