Αποφασισμένη να υπεραμυνθεί των «κόκκινων γραμμών» σε κρίσιμα ζητήματα που η τρόικα πιέζει ασφυκτικά είναι η κυβέρνηση, όπως συμφώνησαν οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη δίωρη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι της Τρίτης στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα αποφασίστηκε ότι πρέπει να καλύψουν πλήρως τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που βάλλεται το τελευταίο διάστημα από πληθώρα στελεχών της ΝΔ.

Και το μήνυμα που έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, αμέσως μετά τη συνάντησή τους ήταν σαφές και απευθυνόταν στην πλευρά της τρόικας, η οποία ακόμα δεν έχει δώσει σήμα για το πότε επιστρέφει. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε» τόνισε ο κ. Βενιζέλος και διευκρίνισε ότι «η διαπραγμάτευση είναι σύνθετη κι πολύπλοκη».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι εταίροι μας είναι δύσπιστοι και πιεστικοί λόγω του πολιτικού και κοινωνικού κλίματος και έστειλε και μήνυμα στο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι η εσωτερική κατάσταση είναι στείρα αντιπαραγωγική και δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί παραδέχονται ότι η διαπραγμάτευση είναι εξαιρετικά δύσκολη, αλλά εμμένουν ότι η τρόικα έχει αποτύχει πολλές φορές στις προβλέψεις της, ειδικά για το δημοσιονομικό κενό που παραμένει το μεγάλο αγκάθι.

«Εμείς έχουμε τον εθνικόμας στόχο, οι Ευρωπαίοι τις δικές τους επιδιώξεις. Το ΔΝΤαγωνιάγια τονδικότου ρόλο, να επεκταθείο ρόλος του σε περιοχές της ευρωζώνης.Το παιχνίδι είναι πολύδύσκολο, πολύσκληρόκαι πολύσυγκεκριμένο και πρέπει να διαμορφώσουμε στο εσωτερικόσυνθήκες αρραγούς μετώπου» είπε ο κ. Βενιζέλος και έριξε το γάντι στο ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Η αντιπολίτευση θα πρέπει να σταθείστο ύψος περιστάσεων, στο επίπεδο ωριμότητας και υπευθυνότητας που απαιτείται».

Ιδιαίτερη σημασία είχε η επιλογή του κ. Βενιζέλου να δώσει πολιτική κάλυψη, όπως συμφωνήθηκε με τον Πρωθυπουργό, στον κ. Χαρδούβελη, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου επί 100 λεπτά. Ο κ. Χαρδούβελης βγαίνοντας από τη συνάντηση είπε ότι θα έρθει η τρόικα, αλλά όταν ρωτήθηκε εάν οι ελληνικές θέσεις θα κλείσουν τις επόμενες 24 ώρες, είπε με νόημα: «Στη ζωη δεν κλείνει πότε τίποτα».

Νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου πήγαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και η γ.γ. του υπουργείου, η Αννα Στρατινάκη και είχαν μακρά συνεργασία με τον Πρωθυπουργό