Ρόλο εν δυνάμει εγγυητών των ανοιχτών διαδικασιών που θα υπάρξουν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης επιχειρούν να παίξουν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ελιάς που δεν είναι στελέχη του ΠαΣοΚ. Με την ανοιχτή επιστολή – πρόσκληση στις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου, υπό τον τίτλο «Ολοι μαζί μπορούμε», οι 12 υποψήφιοι ευρωβουλευτές και επιπλέον 46 προσωπικότητες της Κεντροαριστεράς τέμνουν τα δύο κεντρικά διλήμματα του συνεδρίου. Από τη μία πλευρά κάνουν σαφές ότι δεν πρόκειται για «συνέδριο» του ΠαΣοΚ και από την άλλη ξεκαθαρίζουν ότι η Δημοκρατική Παράταξη δεν μπορεί να συγκροτηθεί χωρίς το ΠαΣοΚ αλλά ούτε και μόνο με το ΠαΣοΚ. Ανοίγουν έτσι τον δρόμο για τον Σπύρο Λυκούδη, όσους αποσχίστηκαν από τη ΔΗΜΑΡ καθώς και για όσα πρόσωπα και δυνάμεις ενδιαφέρονται για την ανασυγκρότηση της παράταξης αλλά έχουν ενστάσεις μήπως εξελιχθεί σε συνέδριο των μηχανισμών.
Συμβόλαιο με τον κόσμο
Τα στελέχη που υπογράφουν την επιστολή κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις, ένα είδος συμβολαίου τιμής με τον κόσμο της παράταξης. «Προτείνουμε η Εθνική Πολιτική και Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, που θα συγκροτηθεί από κόμματα, κινήσεις και πρόσωπα που επιθυμούν να συμμετάσχουν, να επεξεργαστεί τη Διακήρυξη και τις πολιτικές θέσεις που θα δοθούν για διαβούλευση προς το Συνέδριο. Η πλειοψηφία των συνέδρων να προκύψει από άμεση εκλογή με βάση το μητρώο μελών της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης με ευθύνη των κατά τόπους Επιτροπών, και ένας μικρός αριθμός συνέδρων να οριστεί από τα κόμματα και τις κινήσεις που θα συμμετάσχουν. Τέλος, το Συνέδριο να εκλέξει Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη της πορείας της Παράταξης και στην οποία θα αποτυπώνεται η συλλογικότητά της».
Το κείμενο υπογράφεται από τους Τάκη Αναστόπουλο, Γιώργο Βερνίκο, Αλεξάνδρα Δαλιάνη, Μάνο Επιτροπάκη, Κώστα Θεοδωρόπουλο, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, Σωτήρη Κατσέλο, Παντελή Καψή, Παναγιώτη Κωστούλα, Νίκο Μπίστη, Σωτήρη Νικόπουλο και Παναγιώτη Πάτρα, από το ψηφοδέλτιο της Ελιάς. Επίσης, από τους Ηλία Βλαχάκη και Αλέξανδρο Μοντιάνο, δημοτικούς συμβούλους του Γ. Καμίνη, Ιωακείμ Γρυσπολάκη, πρώην πρύτανη, Θάλεια Δραγώνα, καθηγήτρια Κοινωνικής Ψυχολογίας, Μάριο Θεμιστοκλέους, μέλος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Νίκο Παπαμίχο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη, Χρήστο Σεβαστιάδη, πρώην μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της Δράσης, Δημήτρη Σκάλκο και Λίλιαν Μήτρου από την πρωτοβουλία των «58», Δημήτρη Ψυχογιό κ.ά.
Η πρωτοβουλία αυτή ήταν εν γνώσει του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος προσπαθεί να κάμψει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και να διευρύνει τα όρια της παράταξης. Την περασμένη Κυριακή κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να συμμετάσχουν στις τρεις ομάδες προετοιμασίας του συνεδρίου –για τα κοινωνικά κινήματα, το πρόγραμμα, την οργανωτική ανασυγκρότηση –και ανταποκρίθηκαν περισσότερα από 350 στελέχη. Η Εθνική Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου θα είναι ένα ευρύ όργανο το οποίο θα συντονίζεται από μια 25μελή γραμματεία. Η γραμματεία, με αντιπροσωπευτική σύνθεση, θα έχει τις πρωτοβουλίες για το συνέδριο. Τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν θα αποφασιστούν σε συνάντηση που θα έχουν οι επικεφαλής των Κινήσεων με τον κ. Βενιζέλο αφότου επιστρέψει από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Εξόρμηση στελεχών
Από το ερχόμενο Σαββατοκύριακο ξεκινά εξόρμηση στελεχών του ΠαΣοΚ και της Κεντροαριστεράς σε τουλάχιστον 30 νομούς της χώρας. Παράλληλα νέες Κινήσεις ξεπηδούν συνεχώς, με πιο πρόσφατη την Κίνηση «Δημοκρατικός Σύνδεσμος» του Βασίλη Οικονόμου, ο οποίος το καλοκαίρι αποχώρησε από τη ΔΗΜΑΡ και στοχεύει στην ανασυγκρότηση του Ριζοσπαστικού Κέντρου και στην επαναφορά του ως κύριου εκφραστή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού μαζί με τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης και της ανανεωτικής Αριστεράς.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ