Με αέρα εν αναμονή πρωθυπουργού προσήλθε στην εφετινή ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας. Αυτό που γνωρίζουν πολύ καλά στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πως ό,τι πει και όσα δηλώσει αυτές τις ημέρες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αποτελέσουν τη βάση σύγκρισης για τα πεπραγμένα του, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Γι’ αυτόν τον λόγο επιχειρήθηκε κατά την προετοιμασία της ομιλίας στη ΔΕΘ η κοστολόγηση των εξαγγελιών· και ο «λογαριασμός» από τις αυξήσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.λπ. ανήλθε στα 13,5 δισ. ευρώ.
Το νέο κοινωνικό συμβόλαιο


Δύο συναντήσεις που είχε ο κ. Τσίπρας στην πορεία προς τη ΔΕΘ φάνηκε ότι είχαν ιδιαίτερη σημασία –για το κλίμα που επιδιώκει να καλλιεργήσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στο τραπέζι βρισκόταν το προεδρείο του ΣΕΒ υπό τον Θ. Φέσσα και η ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπό τον Αλ. Τσίπρα, παρουσία των Ι. Δραγασάκη, Ι. Μηλιού και Γ. Σταθάκη.
Το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση περιγράφηκε από την πρώτη στιγμή, όμως μια φράση που έπεσε στο τραπέζι αξιολογήθηκε ως ιδιαιτέρως σημαντική.
Κατά μία εκδοχή, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έκαναν λόγο για την ανάγκη μιας νέας «διαταξικής συμφωνίας» –παραπομπή και μια άλλη διατύπωση του «νέου κοινωνικού συμβολαίου» για το οποίο μιλούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Οι επιχειρηματίες συνομιλητές του κ. Τσίπρα άκουσαν με έκπληξη τη φράση και σύμφωνα με πληροφορίες αποχώρησαν από τη συνάντηση με θετικές εντυπώσεις, κυρίως λόγω αυτής της προσέγγισης που εκφράστηκε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συναισθανόμενα ενδεχομένως τη βαρύτητα και τις επιπτώσεις που θα είχε στο εσωκομματικό αλλά και στο ευρύτερο ακροατήριο μια τέτοια ορολογία, προτίμησαν να μην επιβεβαιώσουν τις λέξεις, αλλά δεν διέψευδαν ότι πράγματι, υπήρξε συζήτηση για την ανάγκη μιας «ευρείας κοινωνικής συναίνεσης και συμφωνίας των κοινωνικών και παραγωγικών δυνάμεων που θέλουν και μπορούν να συμβάλουν στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση».
Η… ήπια πίεση της Ευρώπης


Η δεύτερη σημαντική συνάντηση που είχε ο κ. Τσίπρας ήταν η επίσης γνωστή του Κόμο, όπου παρέστη στην εκδήλωση του ιδρύματος Αμπροσέτι. Εκεί ουσιαστικά επισφραγίστηκε η αλλαγή που έχει συντελεστεί σταδιακά στις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ – Ευρώπης και φάνηκε ότι, αν μη τι άλλο, τα κέντρα αποφάσεων δεν φοβούνται πια το κόμμα, το οποίο προ διετίας καλούσαν τους Ελληνες να καταψηφίσουν.
Συνομιλητές πολλών ευρωπαίων αξιωματούχων «βλέπουν» σε αυτή την εξέλιξη το σημαντικότερο ίσως στοιχείο της επόμενης πολιτικής περιόδου. Η εκτίμηση που κυριαρχεί είναι ότι παρά τη μεταστροφή και τη βελτίωση των όρων επικοινωνίας, η Ευρώπη (Βρυξέλλες ή/και Βερολίνο) θα ακολουθήσουν έναντι του κ. Τσίπρα την τακτική που ακολούθησαν και έναντι του Αντ. Σαμαρά και θα ζητήσουν δεσμεύσεις για τήρηση κάποιου πλαισίου. Το αν αυτό θα γίνει με την απαίτηση υπογραφών ή με άλλο τρόπο αυτή τη στιγμή κανείς δεν γνωρίζει. Επιμένουν όμως πολιτικές πηγές που έχουν γνώση των διεργασιών ότι ένα ενδεχόμενο μέσο πίεσης προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας (συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ) είναι η προειδοποίηση πως η όποια συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται καν να ξεκινήσει αν δεν υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο στη χώρα. Ως παράμετρος του «ξεκαθαρίσματος» εκλαμβάνεται και η αποσαφήνιση των διαθέσεων της σημερινής αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το σχέδιο για το χρέος


Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επρόκειτο να παρουσιάσει στη ΔΕΘ κατ’ ουσίαν μια απάντηση στα όσα είπε ο Πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα από το ίδιο βήμα.
Ως προς το ζήτημα του χρέους, θα τόνιζε ότι «η διαπραγμάτευση για τη λύση χρειάζεται συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο» και «προϋποθέτει –αν μη τι άλλο –διαφωνία για το επίδικο αντικείμενο και διαφωνία για την ασκούμενη πολιτική και τα αποτελέσματά της».
Στο πλαίσιο αυτό θα επισήμανε ότι «μόνο μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή και ευρεία κοινωνική συμφωνία, σε μια εγκεκριμένη από την πλειοψηφία του λαού μας εθνική στρατηγική, μπορεί να φέρει αποτελέσματα» και θα προσέθετε: «Για τον λόγο αυτόν ζητάμε εκλογές τώρα, το συντομότερο δυνατόν, πριν χάσουμε και την τελευταία ευκαιρία διαπραγμάτευσης. Δεν ζητάμε εκλογές γιατί βιαζόμαστε να κυβερνήσουμε. Ζητάμε εκλογές γιατί δεν μπορεί άλλο να περιμένει ο τόπος και να υπομένει ο λαός μας, γιατί το απαιτεί το συμφέρον του λαού και του τόπου».
Ο κ. Τσίπρας για το θέμα των εκλογών θα υπογράμιζε ότι «ζητάμε ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και ακόμα πιο ισχυρή κοινωνική συμπόρευση και στήριξη για να διεκδικήσουμε την καλύτερη δυνατή συμφωνία προς όφελος του λαού μας στην Ευρώπη», ενώ θα περιέγραφε και την πρότασή του για το θέμα του χρέους σημειώνοντας ότι θα διεκδικήσει, μεταξύ άλλων:
  • Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέους, ώστε να γίνει βιώσιμο.
  • «Ρήτρα ανάπτυξης» στην αποπληρωμή του υπολοίπου, ώστε να εξυπηρετείται από την ανάπτυξη και όχι από το πλεόνασμα του προϋπολογισμού.
  • Περίοδο χάριτος, «moratorium», στην εξυπηρέτησή του, για την εξοικονόμηση πόρων για την ανάπτυξη.
  • Εξαίρεση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων από τους περιορισμούς του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Σε αυτό το πλαίσιο, θα επαναδιατύπωνε τα διλήμματα των εκλογών ως εξής: «Διαπραγμάτευση ή μη διαπραγμάτευση. Ανάπτυξη ή λιτότητα. ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία».

13η σύνταξη – 500.000 ευρώ αφορολόγητο όριο στα ακίνητα

Ως προς το σχέδιό του έως ότου επιτευχθεί η όποια λύση για το χρέος, ο αρχηγός της αξιωματικής θα αναφερόταν σε τέσσερις στρατηγικούς πυλώνες «για την αντιστροφή της κοινωνικής και οικονομικής αποδιάρθρωσης, την ανόρθωση της οικονομίας και την έξοδο από την κρίση».

Ειδικότερα:
Α. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Β. Αμεσα μέτρα για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Γ. Σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.
Δ. Θεσμικός και δημοκρατικός μετασχηματισμός του πολιτικού συστήματος.
Εν όψει αυτών είπε ότι τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για επ’ αόριστο παράταση της αναστολής στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, αξίας ως 300.000 ευρώ, καθώς και νομοθετική απαγόρευση πώλησης ή εκχώρησης σε μη αναγνωρισμένους τραπεζικούς οργανισμούς ή επιχειρήσεις δικαιωμάτων δανειακών συμβάσεων και εμπραγμάτων ασφαλειών.
Το νέο (και πολυαναμενόμενο) στοιχείο της φετινής ομιλίας του κ. Τσίπρα ήταν η κοστολόγηση των προτάσεων, επί τη βάσει μιας ανάλυσης κόστους – οφέλους.
Η επεξεργασία που έγινε από τις αρμόδιες ομάδες εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προσέφερε τα εξής στοιχεία ως προς το περίφημο ερώτημα «πού θα βρείτε τα λεφτά», το οποίο ο κ. Τσίπρας θα διευκρίνιζε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου:
Α. Ως προς το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Κόστος: περί τα 2 δισ. ευρώ
Οφελος: Μεσοπρόθεσμο, από την τόνωση ενεργούς ζήτησης.
Αναλυτικότερα:
1. Δωρεάν παροχή ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, μέσω κοινωνικών τιμολογίων ΔΕΗ, κόστους 59,400 εκατ. ευρώ.
2. Προγράμματα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες μέσω κοινωνικών και συμβεβλημένων παντοπωλείων, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, την εκκλησία, ΜΚΟ και οργανώσεις αλληλεγγύης, συνολικού κόστους 756 εκατ. ευρώ.
3. Σταδιακή αύξηση συντάξεων με άμεσο μέτρο την παροχή δώρου Χριστουγέννων (13η σύνταξη) σε 1.262.920 χαμηλοσυνταξιούχους κάτω από 700 ευρώ μεικτά (430 ευρώ καθαρά), συνολικού ύψους 543.055.600 ευρώ.
4. Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης αξιοποιώντας τα παλιά εγκαταλειμμένα κτίρια και κλειστά ξενοδοχεία και επιδότηση του ενοικίου 30.000 διαμερισμάτων με 3 ευρώ/τ.μ., συνολικού κόστους 54 εκατ. ευρώ.
5. Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ.
6. Ειδική κάρτα για δωρεάν μετακίνηση με τα αστικά λεωφορεία και το μετρό για ανέργους και για όσους διαβιώνουν κάτω από το όριο της φτώχειας.
Συνολική δαπάνη 120 εκατ. ευρώ.
7. Κατάργηση εξίσωσης πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης και επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.
Προβλέπεται όφελος.
Το συνολικό προϋπολογισμένο κόστος της συγκεκριμένης δέσμης μέτρων υπολογίζεται σε 1.862.000 ευρώ.
Β. Μέτρα για την επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Κόστος: 6,5 δισ. ευρώ
Οφελος: 3 δισ. ευρώ
1. Αμεσα μέτρα για την άρση καταστολής της πραγματικής οικονομίας.
Μεταξύ αυτών:
i. Σύσταση Ειδικών Επιτροπών Εξώδικου Διακανονισμού σε κάθε περιφέρεια για την άμεση εκκαθάριση των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων φορολογικών υποχρεώσεων ως τις 31.12.2014.
ii. Τα ποσά που θα προκύψουν από την εκκαθάριση θα ρυθμίζονται σε 84 μηνιαίες δόσεις και σε κάθε περίπτωση κατά τρόπο ώστε το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων να είναι ως το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iii. Αντίστοιχη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και για τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με βάση αυτό, σε περίπτωση συνδυασμού φορολογικής και ασφαλιστικής οφειλής, το συνολικό ποσό των ετήσιων δόσεων δεν θα ξεπερνά το 30% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη.
iv. Αμεση παύση ποινικών διώξεων και κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, πρώτης κατοικίας, μισθών, κ.λπ., καθώς και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας σε όσους εντάσσονται στη διαδικασία ρύθμισης.
v. Δωδεκάμηνη αναστολή διώξεων και αναγκαστικών μέτρων σε οφειλέτες με αποδεδειγμένο μηδενικό εισόδημα, που εντάσσονται στη ρύθμιση.
vi. Κατάργηση της αυτόφωρης διαδικασίας για οφειλές προς το Δημόσιο.
vii. Κατάργηση της προκαταβολής 50% της βεβαιωθείσας οφειλής, ως προϋπόθεσης προσφυγής του φορολογουμένου στη Δικαιοσύνη, που οδηγεί σε στέρηση της δικαστικής προστασίας σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν.
2. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και θέσπιση Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας με αφορολόγητο όριο στα 500.000 ευρώ.
Το κόστος της παρέμβασης υπολογίζεται στα 2 δισ. ευρώ.
3. Επαναφορά του αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ.
Κόστος 1,5 δισ. ευρώ.
4. «Νέα σεισάχθεια» στα «κόκκινα δάνεια» για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις με ίδρυση Δημόσιου «Ενδιάμεσου Φορέα».
Το κόστος εκκίνησης της πρωτοβουλίας έχει υπολογισθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ σε 2 δισ. ευρώ.
5. Ιδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναβάθμιση συνεταιριστικών τραπεζών, ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού για μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αγρότες.
Κόστος εκκίνησης: 1 δισ. ευρώ.
6. Επαναφορά κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, με μηδενικό, όπως επιμένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιονομικό κόστος.
300.000 νέες θέσεις εργασίας

Το σχέδιο ανάκτησης της εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

1. Πρόγραμμα απασχόλησης για 300.000 νέες θέσεις εργασίας σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και κοινωνική οικονομία.
Κόστος διετίας 5 δισ. ευρώ, 3 εκ των οποίων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής.
2. Επαναφορά εργασιακής νομοθεσίας, μετενέργειας, συλλογικών συμβάσεων.
3. Διεύρυνση του αριθμού δικαιούχων επιδόματος ανεργίας, ανάλογα με την εξοικονόμηση από τη μη παροχή επιδομάτων για τις 300.000 νέες θέσεις εργασίας.
Στη χρηματοδότηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης, οι υπολογισμοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν συμπεριλάβει την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, με εκτιμώμενο όφελος της τάξης των 6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την επεξεργασία που έχει γίνει, από αυτά τα χρήματα θα καλυφθεί το κόστος των 2 δισ. ευρώ της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ, το 1,5 δισ. από την επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ και τα 1,86 δισ. των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης.
Στο ίδιο πλαίσιο, έχουν επίσης γίνει οι εξής υπολογισμοί:
  • Χρηματοδότηση με 3 δισ. τον πρώτο χρόνο του ενδιάμεσου φορέα για τα «κόκκινα δάνεια» και των τραπεζών ειδικού σκοπού, από τα 11 δισ. του ΤΧΣ.
  • Χρηματοδότηση σχεδίου ανάκτησης εργασίας (κόστους επίσης 3 δισ. τον πρώτο χρόνο), από το ΕΣΠΑ, με κονδύλια 1 δισ. ως «γέφυρα» από το προηγούμενο πρόγραμμα, 500 εκατομμυρίων ευρώ από τα τρέχοντα προγράμματα και 1,5 δισ. από τα 2,5 δισ. του προγράμματος 2014-2020.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ