Ο αντικαγκελάριος και υπουργός οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ θα επισκεφθεί την Αθήνα το Μάρτιο του 2015 επικεφαλής αντιπροσωπείας γερμανών επιχειρηματιών. Ο στόχος: Η διερεύνηση των ευκαιριών για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Η συμφωνία γι αυτό το ταξίδι ήταν το ίσως μοναδικό χειροπιαστό αποτέλεσμα της τριήμερης επίσκεψης του υπουργού ανάπτυξης Νίκου Δένδια στο Βερολίνο. Το «δόλωμα» γι αυτό: Τα 18 περίπου δισεκατομμύρια ευρώ που θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια από τα ΕΣΠΑ για έργα στην Ελλάδα και θα δημοπρατηθούν μέσω διεθνών διαγωνισμών.

«Η Ελλάδα διέρχεται αυτή την εποχή μια δύσκολη διαδικασία μεταρρυθμίσεων, που τώρα αρχίζει να αποδίδει τους πρώτους καρπούς» δήλωσε ο κ.Γκάμπριελ αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του. «Το υπουργείο μας στηρίζει αυτή τη μεταρρυθμιστική διαδικασία με σειρά μέτρων, όπως ο διάλογος μεταξύ εμπειρογνωμόνων στον τομέα των εξαγωγών και της τουριστικής βιομηχανίας, καθώς και με την παροχή τεχνογνωσίας για τη μεταρρύθμιση του τομέα των ανανεώσιμων μορφών πηγών ενέργειας. Ειδικότερα παρέχουμε βοήθεια ήδη ενεργό βοήθεια για την ενίσχυση ων μικρομεσαίων και των νεοφυών (start up) επιχειρήσεων, μέσω ενός δανείου συνολικού ύψους άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ από την Kfw(σ.σ.: γερμανική κρατική τράπεζα επενδύσεων. Με αυτό τον τρόπο το ελληνικό αναπτυξιακό ταμείο “Institution of Growth” θα είναι σε θέση να στηρίξει οικονομικά τις εγχώριες οικονομικές επιχειρήσεις».

Σημειωτέον, ότι ο κ.Γκάμπριελ είναι, ως υπουργός οικονομίας, πρόεδρος της KfW και ως εκ τούτου μπορεί να επηρεάζει προσωπικά (αν και έμμεσα) και την πορεία του υπό συγκρότηση ελληνικού επενδυτικού ταμείου.

Την Τετάρτη, τελευταία μέρα της επίσκεψης, ο κ.Δένδιας συναντήθηκε με τον εντεταλμένο της Άνγκελας Μέρκελ για τη γερμανοελληνική συνεργασία στον τομέα της αυτοδιοίκησης Γιόαχιμ Φούχτελ, με τον οποίο συζήτησε για τα τρέχοντα προγράμματα ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ γερμανικών και ελληνικών δήμων και περιφερειών.

Είχε προηγηθεί την Τρίτη ένας μαραθώνιος επαφών, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν, μεταξύ άλλων, εκείνες μεν τον υπουργό οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον υπουργό επικρατείας Χέλγκε Μπράουν, με τον σύμβουλο της κ.Μέρκελ σε ευρωπαϊκά θέματα Νικολάους Μάγιερ-Λάντρουτ, με εκπροσώπους των γερμανών βιομηχάνων, καθώς, όπως ήδη ειπώθηκε, με τον κ.Γκάμπριελ.

Στο επίκεντρο των επαφών ήταν τόσο διεθνή θέματα, όπως ο εμπορικός πόλεμος Δύσης Ρωσίας και οι επιπτώσεις του μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα, η ρύθμιση του ελληνικού χρέους, καθώς και η ανάπτυξη, που εμπίπτει άμεσα στην αρμοδιότητα του κ.Δένδια.

«Η γρήγορη συγκρότηση του ελληνικού επενδυτικού ταμείου αποτελεί τη λυδία λίθο για την πορεία της γερμανοελληνικής συνεργασίας στον τομέα της ανάπτυξης» τόνιζε

εκπρόσωπος των βιομηχάνων μετά το γεύμα που παρατέθηκε εκ μέρους τους στον κ.Δένδια. Η δυσπιστία κοβόταν όμως με το μαχαίρι, δεδομένου ότι η Αθήνα έχει αναβάλει επανειλημμένα την έναρξη της λειτουργίας του ταμείου.

«Τα πολιτικά μηνύματα ήταν θετικά» συμπέρανε παρόλα αυτά μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας. Οι επενδύσεις θα έρθουν – όμως όχι αυτόματα, αλλά μετά από συστηματική προεργασία, που απαιτεί και ανάλογα μεγάλο χρόνο.