Τον Ιανουάριο του 2012, ενώ η κυβέρνηση υπό τον Λουκά Παπαδήμο συνέχιζε τη διαδρομή της, είχε αρχίσει να φαίνεται, έστω και θολά, η προοπτική της μελλοντικής συνεργασίας της ΝΔ με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Τότε, έπειτα από μια σύσκεψη, είχαν βγει από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί ο νυν πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ο κ. Καρατζαφέρης, οι οποίοι συνομιλούσαν κατ’ ιδίαν.
Η πρώτη αντίδραση των μυημένων περί των παρασκηνίων στους κύκλους της ευρύτερης Δεξιάς και Κεντροδεξιάς ήταν να αναγνωρίσουν τη σηµειολογική σηµασία της εικόνας αυτής, που έδωσε το έναυσµα να ξεκινήσει η συζήτηση για το µέλλον και ειδικά για το ενδεχόµενο συνεργασίας Ν∆ και ΛΑΟΣ. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι…
Ο κ. Καρατζαφέρης έδωσε μεγάλο αγώνα πολιτικής επιβίωσης, καταβαραθρώθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2012, αλλά «αναστήθηκε» πολιτικά και έδειξε ότι είναι «σκληρό καρύδι» στις ευρωεκλογές του 2014.
Ο ίδιος σε πολύ μεγάλο βαθμό αποκατέστησε τις σχέσεις του με τη συντριπτική πλειονότητα των στελεχών της ΝΔ, κυρίως με όσους είχε ψυχρανθεί τα τελευταία χρόνια, όπως π.χ. με τους Αδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη, ενώ υπάρχει και μια καλή σχέση με τον Πρωθυπουργό.
Το ανθρώπινο και ζεστό τηλεφώνημα του κ. Σαμαρά πριν από λίγο καιρό στον κ. Καρατζαφέρη, με αφορμή ένα μικρό πρόβλημα υγείας που παρουσίασε, έκανε τους δύο πολιτικούς να έρθουν πιο κοντά. Εξάλλου για πολλούς στη ΝΔ ο κ. Καρατζαφέρης είναι μια πολύτιμη μονάδα στον πολιτικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη με τον ΣΥΡΙΖΑ και στην προσπάθεια της ΝΔ να μην καταλάβουν την εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας και οι σύντροφοί του.
Το είπε και ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης τις τελευταίες ώρες: «Επελαύνει ο κ. Τσίπρας. Θα είναι μια οδυνηρή περιπέτεια για τη χώρα. Και αυτό θα προσπαθήσω με τις δυνάμεις μου να το αποτρέψω…», ακούγοντας τις προτάσεις για επιστροφή του στη ΝΔ από στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης, ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο Θάνος Πλεύρης, η Νίκη Τζαβέλλα κ.ά.

Στήριξη για διόρθωση
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, έχοντας βάλει τα σπαθιά στα θηκάρια, διευκρινίζει σε όλους τους τόνους ότι μιλάει για συνεργασία του κόμματός του με τη ΝΔ και όχι για προσχώρησή του. Βάζει ζήτημα –δεν το θέτει ως προϋπόθεση –να υπάρξει διόρθωση της υφιστάμενης πολιτικής και η κυβέρνηση να μη λέει μόνο «ναι» στους δανειστές και εμφανίζεται διατεθειμένος να βοηθήσει στην προσπάθεια του κ. Σαμαρά.
Κεντρικά στελέχη της Κεντροδεξιάς, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και νέος επίτροπος στην ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ντόρα Μπακογιάννη κ.ά. πιστεύουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης έχει να διαδραµατίσει ρόλο καθώς η περίοδος της έντασης µε τη Ν∆ έχει τεθεί, όπως προκύπτει από τις τελευταίες παρασκηνιακές ζυµώσεις, στην άκρη και έχουν… ξεχαστεί, όσο αυτό γίνεται, οι αντιπαραθέσεις και τα σκληρά λόγια του προέδρου του ΛΑΟΣ για τον κ. Σαµαρά.
«Περασμένα, ξεχασμένα» λένε όσοι είναι ενήμεροι για την επόμενη ημέρα στη ΝΔ και το προσκλητήριο που ετοιμάζει ο Πρωθυπουργός. Εξάλλου, όπως τονίζει έμπειρο στέλεχος της ΝΔ με πολυετή ενεργό και καταλυτική παρουσία στη ΝΔ, «η πολιτική είναι και αυτή δυναµική και όχι στατική. Τα πάντα εξελίσσονται. Στην πολιτική κάτι είναι σήµερα άσπρο και αύριο µαύρο».
Η καλή πλέον επικοινωνία µεταξύ των κ.κ. Καρατζαφέρη και Σαµαρά είναι δεδοµένη και η εκατέρωθεν καχυποψία έχει υποχωρήσει σε µεγάλο βαθµό, ενώ το τελευταίο διάστηµα έχουν υπάρξει, πέραν του τηλεφωνήματος για την υγεία του, και τηλεφωνικές συνομιλίες για θέματα της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

Ραντεβού με Σαμαρά
Η συνεργασία –και όχι προσχώρηση –του κ. Καρατζαφέρη με τη ΝΔ θεωρείται πλέον δεδομένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα διαλυθεί ο ΛΑΟΣ, ενώ παράλληλα προχωρεί η προσέγγιση κορυφαίων στελεχών του κόμματος της ΝΔ με άλλους βουλευτές ή στελέχη που έχουν αποχωρήσει από τη ΝΔ. Είναι σαφές ότι θα συνεχιστούν οι κινήσεις της ηγεσίας της ΝΔ για να ενισχύσει τη δεξιά της πλευρά, με κορυφαία της ενέργεια τη συνεργασία του κ. Καρατζαφέρη με τον βασικό πυλώνα της κεντροδεξιάς, τη ΝΔ.
Το πιο πιθανό είναι εντός του Σεπτεμβρίου να υπάρξει και κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ ώστε να επικυρωθεί και τυπικά, αφού προηγηθεί μια «ανοικτή και ειλικρινής συζήτηση» των δύο πολιτικών για να σβήσουν οριστικά τον «μαυροπίνακα του παρελθόντος» και ό,τι έχει γραφεί σε αυτόν κατά καιρούς.

HeliosPlus