Στην επεξεργασία του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Αρχές Δημοσιονομικής Διαχείρισης και Εποπτείας» θα προχωρήσει αύριο Τρίτη η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Με το εν λόγω νομοσχέδιο η Κυβέρνηση αναμορφώνει τους κανόνες δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας, εκσυγχρονίζει και εναρμονίζει το υφιστάμενο εθνικό δημοσιονομικό πλαίσιο με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές και εισάγει ρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την μακροχρόνια βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και η εκπλήρωση της υποχρέωσης της χώρας μας ως προς την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 85 του 2011 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, η ενσωμάτωση της Οδηγίας 85 θα επιφέρει αλλαγές στους εξής τομείς:

– Στην θέσπιση, σε επίπεδο Γενικής Κυβέρνησης, αριθμητικών δημοσιονομικών κανόνων για το δημοσιονομικό ισοζύγιο και το χρέος.

– Στην παρακολούθηση, ανάλυση και επίβλεψη αυτών των κανόνων, από ανεξάρτητους φορείς.

– Στον ορισμό συγκεκριμένων ημερομηνιών για τα διάφορα στάδια, κατάρτισης του προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, ούτως ώστε αυτές να είναι συμβατές με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο».