Ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση Σαμαρά θα είναι ο πρώτος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα, με την οικονομία να ρίχνει βαριά τη σκιά της στη διαδικασία, αναφέρει σε δημοσίευμά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι τοπικές εκλογές, μαζί με τις ευρωεκλογές την επόμενη εβδομάδα, μπορεί να θέσουν «σε κίνδυνο την εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία του Σαμαρά αν το ακροαριστερό κόμμα του Σύριζα και το ακροδεξιό της Χρυσής Αυγής τα πάνε καλά» γράφει το Reuters.

Και συνεχίζει: «Έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης και αλλεπάλληλων κυμάτων μέτρων λιτότητας που συρρίκνωσαν τα εισοδήματα και εκτόξευσαν την ανεργία στο 26%, η μάχη των εκλογών διεξάγεται τόσο έχοντας κριτήριο τα εθνικά ζητήματα και την αντιδημοφιλή διάσωση του ΔΝΤ όσο και τα τοπικά ζητήματα». Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον δήμο της Αθήνας, όπου σημαντικό ποσοστό αναμένεται να λάβει και ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο υποψήφιος δήμαρχος της Χρυσής Αυγής.
Ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, «που υποσχέθηκε στους Έλληνες ότι η χώρα επιτέλους βγαίνει από την οικονομική κρίση, έλαβε σκληρά μέτρα κατά του ακροδεξιού κόμματος, όταν ένας υποστηρικτής του μαχαίρωσε θανάσιμα ένα αντιφασίστα ράπερ τον περασμένο χρόνο. Ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος και βουλευτές είναι προφυλακισμένοι αναμένοντας να δικαστούν με την κατηγορία της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, αλλά η οργάνωση βγαίνει στις δημοσκοπήσεις ως το τρίτο ή τέταρτο δημοφιλέστερο κόμμα» αναφέρει το δημοσίευμα.
Στον ίδιο τόνο κινείται και το ρεπορτάζ του Associated Press: «Ο εύθραυστος κυβερνητικός συνασπισμός αντιμετωπίζει το πρώτο του εκλογικό τεστ στις τοπικές και περιφερειακές εκλογές αυτή την Κυριακή» γράφει. Και συνεχίζει: «Πολλά έχουν αλλάξει μέσα στα δύο χρόνια που το συντηρητικό κόμμα του Αντώνη Σαμαρά κέρδισε με μικρή διαφορά στις γενικές εκλογές. Στα μέσα του 2012, η υπερχρεωμένη χώρα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία πιθανή χαοτική έξοδο από το ευρώ, εν μέσω πολιτικής και οικονομικής αστάθειας».