Το δίλημμα που έχει θέσει εν όψει των επικείμενων εκλογών, και κυρίως των ευρωεκλογών, επανέλαβε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη που μεταδόθηκε την Πέμπτη. Διεμήνυσε, επίσης, ότι τη σταθερότητα ή την αστάθεια της χώρας την αποφασίζει ο λαός.

«Οι πολίτες καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η ψήφος τους θα ερμηνευτεί πολιτικά. Λέμε ‘ψηφίστε μας’ για να μην αποσταθεροποιήσετε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο STAR, σημειώνοντας ότι εάν υπάρξει αρνητικό αποτέλεσμα όλα τα κόμματα πρέπει να τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους.

«Εναποθέτω την ευθύνη για τον τόπο στον ελληνικό λαό» επισήμανε, επαναλαμβάνοντας πως το δίλημμα που θέτει δεν είναι άλλο από το δίλημμα που θα θέσουν άλλοι το βράδυ των εκλογών. «Λέμε με εντιμότητα αυτό που υπάρχει ως θέμα» ανέφερε.

Εξέφρασε, πάντως, την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι καλό, καθώς οι πολίτες έχουν αντιληφθεί ότι η χώρα είναι ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. «Δεν είναι κρίμα να έχουμε φτάσει στη βρύση και να μην πιούμε νερό;» διερωτήθηκε.

Αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι την επομένη των εκλογών θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι θα πάει στον Κάρολο Παπούλια «σε κάθε περίπτωση» προκειμένου να τεθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «η αποτύπωση της κατάστασης».

«Θέλουμε να έχουμε την ευρύτερη συμμετοχή στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνεργασίας σε όλα» δήλωσε, επαναλαμβάνοντας ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση. «Χωρίς εμάς, το προοδευτικό πρόσημο, δεν θα υπήρχε τίποτα. Πρέπει να ξαναενώσουμε το έθνος, το έθνος δεν πορεύεται έτσι» συμπλήρωσε.

Τόνισε, επίσης, σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος θα αναλάβει το βάρος και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Δεν πρόκειται να κρυφτώ από τις ευθύνες μου» επισήμανε.

«Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο για να γλιτώσουμε από την απόλυτη καταστροφή» ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ενώ στο ερώτημα εάν θα παραιτηθεί από πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εάν τα ποσοστά της Ελιάς στις εκλογές είναι πολύ χαμηλά απάντησε: «Δεν με φοβίζει πολιτικά τίποτα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι ένας άνθρωπος που κουβαλάει ένα βάρος. Εάν υπήρχαν άλλοι υποψήφιοι για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2012, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ήμουν εγώ υποψήφιος».

«Δεν είμαι εδώ επειδή το απολαμβάνω. Είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο με τεράστιο κόστος. Εμείς είμαστε εδώ γιατί είναι ο πόλεμος της γενιάς μας και θα κερδίσουμε τον πόλεμο της γενιά μας»
συνέχισε, προσθέτοντας με νόημα: «Δεν πιάνουν τα κάρβουνα όλοι. Υπάρχουν επίσης και οι ‘φευγάτοι, γιατί υπάρχει και η γνωστή παροιμία που λέει ότι ‘του φευγάτου η μάνα δεν έκλαψε ποτέ’».

Το παρασκήνιο των Καννών

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ διέψευσε το δημοσίευμα των Financial Times για τις Κάννες, ενώ αναφερόμενος στην πρόταση του Γ.Παπανδρέου για το δημοψήφισμα επανέλαβε ότι δεν είχε ενημερωθεί, αλλά αντέδρασε με τρόπο ώστε να μην πληγεί η χώρα. «Δεν άφησα να γίνει το δημοψήφισμα» πρόσθεσε.

Ο κ. Βενιζέλος αποκάλυψε πως είχε προτείνει στον Γ.Παπανδρέου, κατά την επιστροφή τους από τις Κάννες τον Νοέμβριο του 2011, να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, ώστε να ανακληθεί η απόφαση για το δημοψήφισμα, αλλά η πρότασή του δεν έγινε δεκτή από τον πρώην πρωθυπουργό.

Σημείωσε, επίσης, ότι εκείνη την ημέρα προχώρησε ο ίδιος σε δήλωση στήριξης της ελληνικής οικονομίας. «Πήρα ένα e-mail από την κόρη μου στις 4 το πρωί που με έλεγε ‘ό,τι είναι να κάνεις κάν’ το τώρα’. Αν δεν είχα κάνει τη δήλωση στις 5 το πρωί, στις 9 το πρωί δεν θα υπήρχαν τράπεζες» τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «αστειότητα» την αναφορά ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο επέβαλε εκλογές στη χώρα και τόνισε ότι ο πρώην πρωθυπουργός είχε έρθει από τον Ιούνιο του 2011 σε κατ’ αρχήν συμφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλον πρωθυπουργό και η συμφωνία οριστικοποιήθηκε «στις 3 Νοεμβρίου του 2011 χωρίς να το ξέρει κανείς άλλος».

«Μας το ανακοίνωσαν μετά. Ο κ. Παπανδρέου διάλεξε τον πρωθυπουργό μόνος του. Αντί να διαλέξει τον κ. Πετσάλνικο που επιθυμούσε διάλεξε μόνος του τον κ. Παπαδήμο»
ανέφερε.

Ως προς τις σχέσεις με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι τον σέβεται ως πρώην πρωθυπουργό της χώρας, επαναλαμβάνοντας ότι είναι εν ενεργεία βουλευτής και η κυβέρνηση στηρίζεται στην ψήφο του.

«Ο πρώτος που έχει ενδιαφέρον να ολοκληρωθεί η προσπάθεια της χώρας είναι ο Γ.Παπανδρέου»
συνέχισε.