Στα τέλη του 2009 ο κ. Αντ. Σαμαράς, λίγες ημέρες μετά την εσωκομματική νίκη του επί της Ντόρας Μπακογιάννη και έχοντας τα «κλειδιά» της ΝΔ, σε μια εκ βαθέων «εξομολόγηση», είπε σε έναν τακτικό εκείνη την εποχή συνομιλητή του: «Ονειρό μου είναι να ηγηθώ ενός κόμματος που θα ενώνει πολλούς, ανεξάρτητα από τις προηγούμενες κομματικές προτιμήσεις τους. Αυτή θα είναι μια νέα εποχή σε μια νέα Ελλάδα». Η φράση αυτή του κ. Σαμαρά ειπώθηκε σε έναν τελείως διαφορετικό χωροχρόνο και υπό άλλες πολιτικές συνθήκες, ενώ η χώρα δεν είχε εισέλθει στον λαβύρινθο του Μνημονίου. Την τετραετία που πέρασε όλα άλλαξαν στον τόπο, ενώ μεταβάλλονται και οι συντεταγμένες στον πολιτικό χάρτη και ο Πρωθυπουργός πλέον, αισθανόμενος πιο ισχυρός από ποτέ, είναι έτοιμος να κάνει τη μεγάλη κίνηση να κλείσει οριστικά τον τόμο με τη 40χρονη ιστορία της ΝΔ. Η μετεξέλιξη του κόμματος που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1974 είναι προ των πυλών και προετοιμάζεται με μεγαλύτερη ένταση η «Νέα Ελλάδα» στο πλαίσιο ενός Συναγερμού των ευρωπαϊκών δυνάμεων που είχε αποκαλύψει «Το Βήμα της Κυριακής» από τον Δεκέμβριο του 2012.
Ο κύβος έχει ριφθεί και ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για την επόμενη κίνησή του στην πολιτική σκακιέρα αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων πολλά θα κριθούν. Ηδη ανώτερα κυβερνητικά στελέχη μιλάνε για ένα «ιστορικό στοίχημα» και θυμίζουν τη δήλωση του Πρωθυπουργού στο «Βήμα» πριν από περίπου έναν μήνα, όπου προαναγγέλλοντας τις παρεμβάσεις του ανέφερε: «Είμαστε ήδη στη νέα εποχή για τη Νέα Ελλάδα…».
Ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει, ενδεχομένως μέσω ενός ιδρυτικού συνεδρίου, να υπερβεί τα όρια που είχαν τεθεί κατά τη διάρκεια της Μεταπολίτευσης. Εξάλλου το «κλειδί» των εξελίξεων είναι στα χέρια του, καθώς, όπως λένε κορυφαίοι υπουργοί, είναι αυτός που θα ορίσει τις συντεταγμένες στον χάρτη της νέας ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς που ετοιμάζει με στόχο να υπερβεί τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος.
Η νέα προσπάθεια για να αλλάξει ο πολιτικός χάρτης της χώρας θα έχει στο επίκεντρό της, όπως λένε οι πιο μυημένοι επί των παρασκηνιακών διεργασιών, «την απόρριψη της νοοτροπίας του πολιτικού χθες» αλλά και «των αριστερών ή δεξιών ευαγγελίων της απόλυτης αλήθειας».
Η έξοδος της χώρας στις διεθνείς αγορές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η επικείμενη λύση στο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους επηρεάζουν απόλυτα τους σχεδιασμούς του κ. Σαμαρά και θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα τοποθετηθεί ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής που μένει σιωπηλός, παρά τα όσα κυκλοφορούν, αν και διάφοροι «καραμανλικοί» εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το εγχείρημα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν ότι πλέον έχει ξεθωριάσει πλήρως το δίλημμα «Μνημόνιο -αντιμνημόνιο» που κυριάρχησε έντονα στις εκλογές του 2012 και υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων αναδεικνύεται και το στρατηγικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Οι εξελίξεις βοηθούν το σχέδιο Σαμαρά»
τονίζει κορυφαίος υπουργός και εκ των υποστηρικτών της μετεξέλιξης της ΝΔ, αν και διευκρινίζει κάτι που ασπάζονται πολλοί στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι «από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα κριθούν πολλά».
Ο Πρωθυπουργός, εμφανώς πιο ήρεμος από ποτέ, μετά τα τελευταία γεγονότα, ετοιμάζεται, με βάση και ένα σχέδιο που έχει καταρτίσει εδώ και πάρα πολύ καιρό ο έμπιστος συνεργάτης του Χρ. Λαζαρίδης, για ριζική ανατροπή του σκηνικού με περαιτέρω ενίσχυση του αρχηγικού προφίλ του και επιτάχυνση των πολιτικών διαδικασιών για τη δημιουργία μιας μεγάλης, πατριωτικής και ευρωπαϊκής παράταξης –ένα είδος Ευρωπαϊκού Συναγερμού.
Αναμφίβολα ο ανασχηματισμός που τοποθετείται χρονικά μετά τις ευρωεκλογές θα δώσει το σαφές δείγμα των προθέσεων του Πρωθυπουργού. Το πρώτο δείγμα όμως θα φανεί με το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, το οποίο θα ανακοινωθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Το ψηφοδέλτιο της ΝΔ για τις ευρωεκλογές θα έχει «άρωμα» αυτής της «Νέας Ελλάδας» που ευαγγελίζεται ο Πρωθυπουργός και δεν θα έχει «καθαρόαιμα» κεντροδεξιά χαρακτηριστικά.


Το δίλημμα
Στροφή προς το Κέντρο ή επιστροφή στις δεξιές ρίζες;

Στη σκιά των πρόσφατων αποκαλύψεων για τον πρώην γ.γ. της κυβέρνησης Π. Μπαλτάκο, εκ των πραγμάτων ανοίγουν πλέον τα μεγάλα θέματα της πολιτικής, όπως η ταυτότητα και η φυσιογνωμία που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα, ενώ σύντομα θα δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις εντός της ΝΔ, ειδικά στο δίλημμα «Δεξιά ή Κέντρο;».
Η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε σταυροδρόμι δύσκολων αποφάσεων που αφορούν την ιδεολογική μετατόπιση του κόμματος, ενώ ο Πρωθυπουργός σκοπεύει να επιδείξει το επόμενο διάστημα ένα πιο φιλελεύθερο και μετριοπαθές προφίλ και θα προσδιορίσει επ’ ακριβώς ποιον δρόμο θα διαλέξει εν όψει και της κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για τις ευρωεκλογές: να στρίψει το τιμόνι περισσότερο προς το Κέντρο ή να το διατηρήσει στα δεξιά;
Στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση –η οποία φούντωσε και μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Φ. Κρανιδιώτη (στελέχους με σκληρές απόψεις) από το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ –για τη μετεξέλιξη του κόμματος. Σειρά κορυφαίων φιλελεύθερων και κεντροδεξιών «γαλάζιων» στελεχών εκτιμούν ότι έφθασε η ώρα, έπειτα από τέσσερα χρόνια που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος ο κ. Σαμαράς, να επικρατήσει το κεντρώο προφίλ.
Κυρίαρχη άποψη μεταξύ κορυφαίων παραγόντων της ΝΔ, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι ότι χρειάζεται επαναπροσδιορισμός της ταυτότητας του κόμματος και εμφανίζονται υποστηρικτές της ενίσχυσης της κεντρώας φυσιογνωμίας της ΝΔ.
Ο κ. Αβραμόπουλοςέχει ταχθεί έγκαιρα υπέρ της στροφής προς το Κέντρο και έχει ξεκαθαρίσει ότι με δεξιά ατζέντα δεν κερδίζονται στην Ελλάδα οι πολιτικές μάχες. «Πρέπει να γίνει στροφή προς το Κέντρο»επιμένει η κυρία Μπακογιάννη που προτάσσει το επιχείρημα ότι η ΝΔ είναι το κόμμα που μπορεί και πρέπει απόλυτα να εκφράσει τον σύγχρονο Ευρωπαίο και δημοκρατικό Ελληνα, άποψη που εξέφρασε πρόσφατα και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης.

«Η ΝΔ είναι κόμμα κεντροδεξιό και εκτείνεται από τη λαϊκή δεξιά μέχρι τα όρια της σοσιαλδημοκρατίας»
τονίζει ο Κ. Μαρκόπουλος και σημειώνει πως «όσοι σπρώχνουν τη ΝΔ προς τα δεξιά πιστεύοντας ότι έτσι θα θεραπευτεί το φαινόμενο Χρυσή Αυγή κάνουν λάθος εκτίμηση».
Για άλλα στελέχη, όπως ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, η ΝΔ είναι η εμπροσθοφυλακή του ευρωπαϊκού οράματος της χώρας και της νέας μεταπολίτευσης και κάνουν λόγο, όπως και οι Αρ. Σπηλιωτόπουλος και Μ. Βαρβιτσιώτης, για την κεντρώα φυσιογνωμία του κόμματος.
Αλλοι υποστηρίζουν ότι για τη ΝΔ δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η επιστροφή στις ρίζες. Ιδιαίτερη απήχηση έχει σε τμήμα των παραδοσιακών ψηφοφόρων της ΝΔ ο Μ. Βορίδης –με τις απόψεις του συμφωνεί και ο Αδ. Γεωργιάδης –που είναι από τους «καθαρόαιμους δεξιούς» πολιτικούς που αναφέρονται με ιδιαίτερη επιμονή στην ιδεολογική μάχη. Προ ημερών, στην Καστοριά, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο 1945-49, στον Γράμμο και στο Βίτσι, όπου είπε: «Είμαστε νοικοκύρηδες, εργατικοί, αφοσιωμένοι στο καθήκον και τις παραδοσιακές χριστιανικές αξίες. Αυτή είναι η ταυτότητά μας… Το κεφάλι ψηλά! Να είστε περήφανοι γι’ αυτό που είστε!»

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ