«Δεν θα χρειαστεί να συζητήσουμε έξοδο από την ΟΝΕ» εκτιμά ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ και σύμφωνα με πληροφορίες υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ι. Μηλιός. Δηλώνει ότι οι κανόνες της Ενωσης «υπάρχουν όσο δεν αμφισβητούνται» και λέει ότι είναι ανοιχτό το ποιον θα στηρίξει η Αριστερά για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής μετά τις ευρωεκλογές.
Γιατί θεωρείτε αρνητικές εξελίξεις το πρωτογενές πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές; Δεν θεωρείτε ότι έπειτα από πέντε χρόνια κρίσης, με δραματικές συνέπειες, αποτελούν μια ένδειξη αναστροφής του κλίματος; Και εν τέλει, απορρίπτετε εξ ορισμού τις αγορές;
«Πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Το πρόβλημα με το πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι η ύπαρξή του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επετεύχθη. Το πλεόνασμα, που θα δούμε μεσοπρόθεσμα πόσο πραγματικό είναι, επετεύχθη με πλήγματα στη δημόσια Υγεία και Παιδεία, στην κοινωνική συνοχή. Αυτό θέλουμε; Για την έξοδο στις αγορές δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω από αυτά που λέει ο διεθνής οικονομικός Τύπος, ο οποίος μόνο υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι: πρόκειται για κίνηση εντυπωσιασμού, χωρίς ουσία, που εντάσσεται στην προεκλογική περίοδο Μέρκελ – Σαμαρά και κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Μακάρι να ήμασταν πράγματι αξιόχρεο κράτος και να είχε ουσία η προχθεσινή έξοδος στις αγορές».
Στο θέμα της διανομής του πλεονάσματος ασκήσατε κριτική. Οι επικριτές του ΣΥΡΙΖΑ σας καταλογίζουν, όμως, ότι δεν διατυπώσατε πρόταση, π.χ. να αξιοποιηθεί για αναπτυξιακούς σκοπούς και όχι με «πελατειακή» λογική.
«Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στη διανομή πλεονάσματος για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτοί που έχουν πληγεί είναι πολύ περισσότεροι και ότι αυτά που τους δίνουν δεν συνιστούν πραγματική ανακούφιση, είναι ένα ελάχιστο μέρος από όσα τους έχουν στερήσει εδώ και χρόνια, από όσα έχουν στερήσει, κατ’ επέκταση, από τη συνολική δαπάνη της οικονομίας».

Μήπως τελικά επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ η αντίληψη ότι οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν τη «βρώμικη δουλειά» και στρώνουν το χαλί για μια δική σας κυβέρνηση;
«Οντως, οι μνημονιακές κυβερνήσεις έκαναν μια πολύ βρώμικη δουλειά και είναι διατεθειμένες να συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο. Ομως όποιος πιστεύει ότι τώρα μας περιμένουν στρωμένα χαλιά και δεδομένες επιτυχίες, είναι στον κόσμο του. Δυστυχώς, ισχύει το αντίθετο. Είναι τόσο μεγάλο το βάθος της κρίσης, έχει κάνει τόσο κακό στην κοινωνία και στην οικονομία η ασκούμενη εδώ και μια τετραετία πολιτική, που μας δυσχεραίνει στο έργο ανοικοδόμησης της κοινωνίας. Είμαι, όμως, αισιόδοξος ότι με τη ριζικά διαφορετική πολιτική που θα ακολουθήσουμε θα υπάρξουν πολύ σύντομα απτά αποτελέσματα».
Με ποιον θα συνεργαστείτε αν δεν είστε αυτοδύναμοι και τι εξελίξεις βλέπετε μετά τις ευρωεκλογές; Δεν θα αφορούν και τον ΣΥΡΙΖΑ αν το αποτέλεσμα δεν είναι το προσδοκώμενο από εσάς;
«Κατ’ αρχάς έχω την πεποίθηση, η οποία βασίζεται σε δεδομένα, ότι η νίκη μας στις εκλογές θα είναι ευρεία και θα μας οδηγήσει σε αυτοδυναμία. Τώρα, σε περίπτωση που δεν είμαστε αυτοδύναμοι, κατ’ αρχήν θα στραφούμε στους φυσικούς μας συμμάχους, στην Αριστερά, και αν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, θα ζητήσουμε στήριξη της κυβέρνησης στη βάση του προγράμματός της. Οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες μετά τις ευρωεκλογές και, πιστέψτε με, δεν θα αφορούν τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά τα δύο κόμματα που κυβερνούν, τα οποία θα αντιμετωπίσουν πολύ σοβαρή κρίση καθώς η κυβέρνησή τους θα έχει απονομιμοποιηθεί».
Στα ζητήματα φορολογικής πολιτικής υπάρχει η αντίληψη ότι οι θέσεις σας είναι ασαφείς. Ποιους θα φορολογήσετε και πώς θα ενισχύσετε την επιχειρηματικότητα;
«Θα υπάρξουν αλλαγές στην κλίμακα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα το οποίο επιτέλους θα σεβαστεί τη συνταγματική επιταγή «ο κάθε πολίτης φορολογείται ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα». Η επιχειρηματικότητα θα ενισχυθεί λόγω του ότι το φορολογικό σύστημα, εκτός από δίκαιο, θα είναι σταθερό και απλό και δεν θα προκύπτουν εκπλήξεις. Ετσι οι επιχειρήσεις θα μπορούν να κοστολογήσουν εκ των προτέρων τη φορολογική τους επιβάρυνση. Το βέβαιο είναι ότι θα ελαφρυνθούν τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και θα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ. Επίσης η φορολογία των επιχειρήσεων πρέπει να αντιστοιχεί στον μέσο όρο της πραγματικής φορολογίας (όλων των φόρων συμπεριλαμβανομένων) που ισχύει στην Ευρώπη».
Προσφάτως ο κ. Σόιμπλε είπε, απευθυνόμενος εμμέσως στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι οι κανόνες είναι δεδομένοι και ότι αν μια δική σας κυβέρνηση δεν τους σεβαστεί, θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα του παρελθόντος…
«Η θέση μας για σύγκρουση με ό,τι βλάπτει τα συμφέροντα της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας είναι διακηρυγμένη. Οι κανόνες είναι δεδομένοι μόνο όταν κανείς δεν τους αμφισβητεί. Η εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ θα σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός αμφισβητεί τους κανόνες του κ. Σόιμπλε. Τι θα πει τότε ο κ. Σόιμπλε; Οτι αμφισβητεί το δημοκρατικό δικαίωμα ενός λαού να επιλέξει ποια πολιτική θέλει να ασκεί η κυβέρνησή του; Πολύ αμφιβάλλω ότι θα το κάνει. Τώρα λέγονται εύκολα όλα αυτά, τότε θα είναι όλα διαφορετικά».

Οι τακτικές
Η ρήξη δεν συμφέρει τους δανειστές

Υπάρχει η αίσθηση ότι η «θεσμική Ευρώπη» δεν σας φοβάται, τουλάχιστον όχι με τους όρους του 2012 –πρόσφατη είναι και η διαβεβαίωση του κ. Δραγασάκη προς γερμανούς βουλευτές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μια αξιόπιστη πολιτική δύναμη.

«Νομίζω πώς ούτε το 2012 μάς φοβούνταν με τον τρόπο που διοχέτευαν φήμες στα Μέσα, ποτέ δεν είχαν αμφιβολία ότι είμαστε αξιόπιστη πολιτική δύναμη. Αυτό που φοβούνταν και τότε και τώρα είναι ότι θα έχουν απέναντί τους μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί για τα συμφέροντα της κοινωνίας και όχι απλώς έναν συνδιαμορφωτή αντικοινωνικών πολιτικών όπως είναι το ΠαΣοΚ και η ΝΔ».
Ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το θέμα προσφυγής σε δημοψήφισμα για την παραμονή στην ευρωζώνη, αν φτάσετε σε ρήξη. Είναι αυτό πράγματι ένα ενδεχόμενο ή πρόκειται για «μπλόφα»; Πάντως ένα μεγάλο τμήμα του κόμματός σας επιμένει ότι σωτηρία με το ευρώ δεν υπάρχει.
«Ο,τι λέμε το εννοούμε. Από την άλλη πλευρά η εκτίμησή μας είναι ότι δεν θα φτάσουμε μέχρι εκεί. Ξέρετε γιατί; Πρωτίστως γιατί δεν συμφέρει τους δανειστές. Εξηγώ με απλά λόγια το γιατί: έστω ότι εσείς μου έχετε δανείσει χρήματα και είναι για σας ζωτικής σημασίας να σας επιστρέψω έστω ένα μέρος τους για να καλύψετε τις υποχρεώσεις σας. Αν θέλετε να με συμβουλέψετε πώς να διαχειριστώ τα οικονομικά μου και διαφωνήσουμε, τι θα κάνετε; Θα μου πείτε «εντάξει, μην πληρώνεις τίποτα»; Σας συμφέρει; Οχι. Ούτε τους δανειστές τούς συμφέρει. Αργά ή γρήγορα, πρέπει να διαπραγματευτούν, και αυτό θα κάνουν, θα το δείτε».
Πώς νοείται κατάργηση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση δανειακής σύμβασης;
«Το Μνημόνιο αποτελεί παράρτημα της σύμβασης. Η επαναδιαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει κατάργηση αυτού του παραρτήματος και σοβαρή τροποποίηση των όρων του κυρίως σώματος».
Τι καινούργιο περιλαμβάνει το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ; Η «Αθηναΐδα» μοιάζει να μην ανταποκρίνεται πλέον στις επικρατούσες συνθήκες.
«Οι βασικές κατευθύνσεις της «Αθηναΐδος» και οι πιο πρόσφατες αποφάσεις του συνεδρίου μας σαφώς ανταποκρίνονται στις συνθήκες. Το επιπλέον που ήδη επεξεργαζόμαστε είναι ένα σαφώς τεκμηριωμένο πρόγραμμα κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης το οποίο κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από το Μνημόνιο».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ