Ο ηγέτης των τουρκοκυπρίων κ. Ντερβίς Έρογλου θεωρεί σκληρότερο διαπραγματευτή τον κ. Ν. Αναστασιάδη, απ΄ότι τον προηγούμενο πρόεδρο της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια: «Ο κ. Χριστόφιας ήταν περισσότερο υπέρ της ειρήνης, ενώ ο κ. Αναστασιάδης είναι πιο σκληρός», είπε ο κ. Ερογλου σε συνέντευξή του στην «Χουριέτ». Αμέσως μετά πήρε, όπως είπε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Κύπρου και του ζήτησε να… «ροκάρουν» μαζί, παρακολουθώντας τη συναυλία του βρετανικού ροκ συγκροτήματος «Deep Purple» που θα πραγματοποιηθεί στα κατεχόμενα, στις 24 Μαΐου. Μία συναυλία που η κυπριακή κυβέρνηση επιχειρεί να τη σταματήσει, αφού διοργανώνεται παρανόμως από το κατοχικό καθεστώς.
Ο κ. Έρογλου παραπονέθηκε ότι κάθε φορά που τουρκοκύπριοι χορευτές πηγαίνουν σε άλλη χώρα, η κυβέρνηση της Κύπρου προβαίνει στη χώρα αυτή διάβημα διαμαρτυρίας και όποτε ξεκινήσει μία ναυλωμένη πτήση οι ελληνοκύπριοι την σταματούν: «Τηλεφώνησα στον κ. Αναστασιάδη και του ζήτησα να εγκαταλειφθεί αυτή η στάση. Αλλά δεν εισακούστηκα. Επιπλέον είπα στον κ. Αναστασιάδη «ας παρακολουθήσουμε μαζί αυτή τη συναυλία». Αυτό είναι ένα μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης».
Εδικά για τον πρόεδρο της Κύπρου, ο κατοχικός ηγέτης είπε ότι η πολιτική του στάση είναι πιο σκληρή: «Αλλά επειδή στο παρελθόν είχε πει «ναι» στο σχέδιο Ανάν σαν να δημιούργησε την εντύπωση ότι είναι υπέρ της λύσης». Αντιθέτως δεν είναι έτσι, όπως είπε.
Ειδική αναφορά έκανε για την Αμμόχωστο και για τα Βαρώσια λέγοντας: «Οι ελληνοκύπριοι υπολογίζουν ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μόνο την επιστροφή των Βαρωσίων. Ωστόσο από τη στιγμή που θα δώσεις τα Βαρώσια δεν γίνεται να υπάρξει λύση. Και επιπλέον η λύση θα καθυστερεί. Επειδή από τη στιγμή που θα δώσεις τα Βαρώσια θα πουν «με λίγη πίεση πήραμε τα Βαρώσια, αν ασκήσουμε και για άλλη κάτι θα πάρουμε». Αυτό θα φέρει μη λύση».
Είπε ακόμα ότι στόχος του είναι να γίνουν τα δημοψηφίσματα σε τρεις μήνες, ωστόσο ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν σκέφτεται ότι μπορεί να υπάρξει λύση πριν από το τέλος του 2015. Όσον αφορά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για λύση του κυπριακού, είπε ότι υπάρχει έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον λόγω του φυσικού αερίου: «Οι ΗΠΑ δεν θέλουν λύση για τα μαύρα μας τα μάτια. Οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη την φιλία για να συνεχίσουν την ηγεμονία τους», είπε.