Στα χέρια του παίρνει ο Πρωθυπουργός κ.Αντ. Σαμαράςτην υπόθεση «πολιτική διαπραγμάτευση» με την τρόικα μετά τα πολλά προβλήματα που αναδείχθηκαν στις διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των πιστωτών, ενώ το μεσημέρι της Τετάρτης συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ.Ευ. Βενιζέλο για να χαράξουν από κοινού τη στρατηγική της κυβέρνησης.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο συσκέψεων, τέθηκαν όλα τα ανοικτά θέματα, καθώς πλέον το ζήτημα δεν είναι τεχνικό, αλλά άκρως πολιτικό, αφού η τρόικα φαίνεται να έχει υπερβεί τα όρια και να παραβιάζει «κόκκινες γραμμές», όπως π.χ. στο τραπεζικό ζήτημα με την αμφισβήτηση της ποιότητας τωνstresstestκαι της διαφωνίας για το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες.
Ο Πρωθυπουργός που έχει την «υψηλή εποπτεία» των διαπραγματεύσεων και πλήρη εικόνα κάθε λεπτομέρειας τους, θα επιχειρήσει και με δικές του πρωτοβουλίες να αρθεί το αδιέξοδο ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την επόμενη δόση στοEurogroup, ενώ ήδη έχει χαθεί το ορόσημο της 10ηςΜαρτίου, που είχε θέσει η ίδια η κυβέρνηση εδώ και καιρό.
Πάντως ταμειακό πρόβλημα η χώρα δεν έχει και άρα η όποια καθυστέρηση επί της ουσίας δεν δημιουργεί άμεσο ζήτημα, ενώ η κυβέρνηση αναμένει την έγκριση της δόσης, εάν δενεπέλθει συμφωνία μέχρι την Κυριακή, είτε με τηλεδιάσκεψη ή στην επόμενη συνεδρίαση τουEurogroupστην Αθήνα την 1ηΑπριλίου.
Η ανησυχία είναι έκδηλη στο κυβερνητικό επιτελείο για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει είναι η πολύωρη σύσκεψη που είχε το βράδυ της Τρίτης ο κ. Σαμαράς με τον υπουργό Οικονομικών κ.Κ. Χατζηδάκηκαι τους στενούς του συνεργάτες τους κκ.Χρ. ΛαζαρίδηκαιΣτ. Παπασταύρου(έχει ενεργό ρόλο στην διαπραγμάτευση).
Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι τελικά, έστω και την ύστατη στιγμή θα υπάρξει λύση και θα πρυτανεύσει η «κοινή λογική», μόλις τρεις μήνες πριν από την κρίσιμη μάχη των ευρωεκλογών.
Η ελληνική κυβέρνηση το λιγότερο που επιθυμεί στην παρούσα φάση, όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι μια όπως λένε χαρακτηριστικά ανώτερα κυβερνητικά στελέχη, μια «κατʼ ελάχιστον» δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.
Για να υπάρξει απεμπλοκή, ο κ. Σαμαράς θα έχει κατʼ ιδίαν συναντήσεις με κεντρικά πρόσωπα της Ε.Ε., όπως η Γερμανίδα ΚαγκελάριοςΆνγκελα Μέρκελμε την οποία θα συνομιλήσει στο περιθώριο του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής ΕπιτροπήςΖοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κ.α. ενώ εάν χρειαστεί θα υπάρξει και επικοινωνία με την γενική διευθύντρια του Δ.Ν.Τ.Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Αθήνα αναμένει σε κάθε περίπτωση, μετά και την ενεργή ανάμειξη του ίδιου του Πρωθυπουργού που δεν συναντά την τρόικα εν αντιθέσει με ότι γινόταν στο παρελθόν και αυτό έχει την σημασία του και τον ιδιαίτερο πολιτικό συμβολισμό,«να σταθμίσει τοEurogroupμε πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μην σταθεί δογματικά απέναντι στην αξιολόγηση», όπως τονίζεται με έμφαση από υψηλόβαθμο κυβερνητικό παράγοντα.
Eπί του τραπεζικού θέματος, το«κλειδί» για να λάβει στήριξη η Αθήνα από τους ευρωπαίους παράγοντες είναι ότι κανείς στην ευρωζώνη δεν θέλει την παρέμβαση του ΔΝΤ στα θέματα των τραπεζών και προτιμά μια «ευρωπαϊκή λύση».
Επίσης, κατά την σημερινή συνάντηση των κκ. Σαμαρά και Βενιζέλου τέθηκαν και τα ζητήματα συντονισμού της κυβέρνησης και της καλύτερης λειτουργίας της, μετά και τα νέα πρόσφατα κρούσματα της σύγκρουσης ΝΔ και ΠαΣοΚ.