Τα δύο πλοία από τη Δανία και τη Νορβηγία που έχουν αναλάβει να μεταφέρουν τα χημικά όπλα της Συρίας στην Ιταλία από όπου θα οργανωθεί η καταστροφή τους δεν έχουν καν ξεκινήσει από τη Λατάκεια προς τον προορισμό τους. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες του «Βήματος» παρά τις διασπειρόμενες φήμες ότι η καταστροφή τους έχει ήδη ξεκινήσει στα ανοιχτά της Κρήτης, γεγονός που έχει προκαλέσει εύλογες ανησυχίες και στον τοπικό πληθυσμό.

Επί του θέματος των συριακών χημικών (καθώς και για το Κυπριακό, λόγω των πρόσφατων εξελίξεων με το Κοινό Ανακοινωθέν και την επανέναρξη των συνομιλιών) θα ενημερώσει άλλωστε τα πολιτικά κόμματα ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωϊ της Παρασκευής.
Ξένες διπλωματικές πηγές, οι οποίες βρίσκονται σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει με τα χημικά της Συρίας, σημειώνουν ότι τα δύο πλοία μεταφοράς εξακολουθούν να φορτώνουν τα χημικά στο λιμάνι της Λατάκειας. Έχουν γίνει περί τις τρεις με τέσσερις μεταφορτώσεις και αναμένεται ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσουν το ταξίδι τους προς το λιμάνι Τζόια Τάουρο της Ιταλίας.
Ήδη, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο στο ιταλικό λιμάνι για τη μεταφορά των χημικών, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφορτωθούν στο αμερικανικό, ειδικά διαμορφωμένο, πλοίο Cape Ray για να καταστραφούν με τη μέθοδο της υδρόλυσης εν πλω. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καταστροφή αναμένεται να λάβει χώρα σε θαλάσσια περιοχή βορείως της Λιβύης, η οποία δεν έχει ανακοινωθεί για ευνόητους λόγους.
Τα χημικά που θα μεταφερθούν στην Ιταλία χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη αφορά στις επονομαζόμενες «πρόδρομες ουσίες», που αφορούν σε χημικά που έχουν υποστεί επεξεργασία για να χρησιμοποιηθούν ως όπλα. Αυτές οι ουσίες, που ανέρχονται σε μία ποσότητα περίπου 550 τόνων, θα υποστούν υδρόλυση. Εκτός από αυτές τις ουσίες θα μεταφερθούν και άλλες ουσίες που είναι ανεπεξέργαστες. Το ενδιαφέρον ιδιωτικών εταιρειών είναι μεγάλο για την καταστροφή των χημικών, διότι μπορούν μετά να εκμεταλλευθούν εμπορικά τις εν λόγω ουσίες. Ήδη, εκτιμάται ότι περίπου 250 τόνοι θα μεταφερθούν για καταστροφή στη Γερμανία και 150 τόνοι στη Βρετανία.
Παρά τις ανησυχίες που έχουν προκληθεί σε κατοίκους της Κρήτης, λόγω των πληροφοριών για καταστροφή των χημικών στα ανοιχτά του νησιού, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαβεβαιώσει ότι η καταστροφή θα είναι απόλυτα ασφαλής. Ωστόσο, υπάρχουν και περιβαλλοντολόγοι που εκφράζουν την αντίθετη άποψη και ζητούν να μη γίνει η καταστροφή στη Μεσόγειο. Παράλληλα, στο ΝΑΤΟ έγιναν πρόσφατα συζητήσεις, στο επίπεδο του Συμβουλίου ΝΑΤΟ –Ρωσίας (NRC), για από κοινού συνοδεία των πλοίων που θα μεταφέρουν τα χημικά από αμερικανικά και ρωσικά σκάφη.