Σκληρή σύγκρουση έγινε την Τετάρτη, στη Βουλή μεταξύ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ.Βενιζέλου και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στη συζήτηση που ξεκίνησε για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση των υποβρυχίων. Τελικά στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη όπου ψήφισαν 287 βουλευτές η πρόταση απερρίφθη με 120 υπέρ και 167 κατά.

Αλέξης Τσίπρας: Το θέμα βοά, οφείλετε απαντήσεις

Κραυγάζει ενοχή η στάση της κυβέρνησης που επιδιώκει να μην συσταθεί εξεταστική επιτροπή για τα υποβρύχια, είπε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Πώς θα τα κρύψετε τέσσερα υποβρύχια που σαπίζουν κάτω από το χαλί. Δεν χωράνε. Το θέμα βοά και σας υποχρεώνει να δώσετε απαντήσεις» είπε απευθυνόμενος στον Ευάγγελο Βενιζέλο εναντίον του οποίου στρέφεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκών άκων σύρθηκε από τον κ. Βενιζέλο και προβάλλει το επιχείρημα ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύει το έργο της κυβέρνησης.

Τα Ναυπηγεία βρίσκονται σε δεινή θέση εξαιτίας των αποφάσεων που ελήφθησαν, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας τονίζοντας ότι η σκανδαλώδης υπόθεση ξεκίνησε με τον Άκη Τσοχατζόπουλο και κορυφώθηκε με τις υπογραφές του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

«Τι είναι αυτό που πρέπει να κρυφτεί από το φως μιας εξεταστικής επιτροπής που θα έχει και την πλειοψηφία από τα δύο κόμματα που απαρτίζουν την κυβέρνηση;» διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Είπε ακόμη ότι ενδεχομένως βρισκόμαστε μπροστά στο colpo grosso των Γερμανών σε βάρος του υπουργείου Άμυνας και τους Δημοσίου.

«Αυτή είναι η κατάσταση. Μια απίστευτη απάτη σε βάρος του Δημοσίου, αν είναι αληθή τα στοιχεία που καταθέτω προς διερεύνηση. Σας καλούμε να μας πείτε την αλήθεια. Δώστε μας μιαν απάντηση» σημείωσε.


Βενιζέλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ επαναλαμβάνει τις χυδαιότητες και τις ανακρίβειες

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «επαναλαμβάνει τις χυδαιότητες και τις ανακρίβειες πάνω στις οποίες στηρίζει την πολιτική του παρουσία».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι η στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ και του ίδιου για το θέμα των υποβρυχίων είναι σχετικά όψιμο φαινόμενο, τονίζοντας ότι δεν είχε συμβεί τίποτα πριν τις εκλογές του 2012. «Η εστίαση στα ναυπηγεία τώρα προκαλεί έκπληξη. Το κλίμα μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν πολύ διαφορετικό» είπε.

«Η επίθεση έγινε στοιχείο στρατηγικής εφόδου του ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε και τόνισε ότι «όταν δεν έχεις κάτι συγκεκριμένο να πεις καταφεύγεις στις συκοφαντίες».

«Έχω πει στον κ.Τσίπρα ότι εξυπηρετεί οφσετάδες, εξυπηρετεί επαγγελματίες των αντισταθμιστικών ωφελημάτων» είπε, αναφερόμενος στον υπεύθυνο του τομέα Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Γ.Ταφίλη, ο οποίος, όπως είπε «βρίσκεται σε αντιδικία με το υπουργείο Άμυνας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εξυπηρέτηση συμφερόντων που έχουν θιγεί από τον ίδιο και που δεν θέλουν τη σταθερότητα στη χώρα.

Συνεχίζοντας την επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ γερασμένος».

Ο κ.Βενιζέλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει το ηθικό πλεονέκτημα διότι δεν έχει βρεθεί στην εξουσία. «Βιάζεστε, όμως, και χάνεται το ηθικό σας πλεονέκτημα καθ’οδόν» τόνισε.

Τόνισε ότι αυτό που πρέπει να γίνει ταχύτατα είναι η προστασία και η παραλαβή των υποβρυχίων που είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και η επαναφορά σχεδίου συνεργασίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

ΚΚΕ: Εξαιρετικά ρηχή πολιτικά η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα υποβρύχια αλλά θα την ψηφίσουμε

«Εξαιρετικά ρηχή πολιτικά» χαρακτήρισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα υποβρύχια η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Δήλωσε πάντως ότι το κόμμα της θα την υπερψηφίσει, παρόλο που έχει διαφορετική πολιτική στόχευση.

Η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο υπαρκτό και διαχρονικό πρόβλημα στις συμφωνίες για τα ναυπηγεία και τα υποβρύχια. Σημείωσε όμως ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές ποτέ δεν έφθασαν σε βάθος για να εντοπιστούν πολιτικές ή ενδεχομένως και ποινικές ευθύνες.

«Η πολιτική στόχευση του ΚΚΕ δεν είναι ίδια με του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θέλει να πλήξει πολιτικά την κυβέρνηση. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης. Μας ενδιαφέρει να ανατραπεί όχι μόνο η κυβέρνηση, αλλά και ριζικά η συγκεκριμένη αντιλαϊκή πολιτική της» τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ αξιοποιεί το βήμα της Βουλής, με στόχο να ενισχύεται το εργατικό κίνημα και όχι για να αλλάζουμε τη συνταγή με το κουτάλι».

Και συνέχισε λέγοντας:

«Υπάρχει συγκεκριμένο υπαρκτό διαχρονικό πρόβλημα και γι’ αυτό θα ψηφίσουμε υπέρ της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής για τα υποβρύχια, παρά το ότι η ιστορία απέδειξε ότι δεν είχαν ποτέ ευτυχή κατάληξη. Ούτε πιστεύουμε ότι μπορεί να αναδειχθούν αντικειμενικά και σε βάθος οι πολιτικές ή ενδεχομένως οι ποινικές ευθύνες. Δεν πρόκειται το απόστημα να βγει, όποια και αν είναι η καλή προαίρεση».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις των εισηγητών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «θα έπρεπε να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική τους ομάδα και να αλλάξει θέση» και έκανε λόγο για «κήρυγμα, που δεν απευθυνόταν στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είχε ως στόχο να τρομοκρατήσει τους Έλληνες και να τους πει «τα κεφάλια μέσα»».