Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα – μετά τον προϋπολογισμό που επρόκειτο να τεθεί σε ψηφοφορία χθες τα μεσάνυχτα –καλείται να κλείσει η κυβέρνηση τις προσεχείς δυο εβδομάδες, για να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, αλλά και προκειμένου να αναλάβει από την 1η Ιανουαρίου την προεδρία της ΕΕ ταξιδεύοντας σε ήρεμα νερά. Μπορεί τα καλά λόγια για την πορεία της χώρας να περισσεύουν την τελευταία περίοδο στο εξωτερικό, με πολλούς από τους επικριτές της να αναγνωρίζουν τώρα την προσπάθεια που καταβάλλει, αλλά η εικόνα που εκπέμπει στο εξωτερικό η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση με τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της. Την ίδια στιγμή που ο Πρωθυπουργός μιλά στους συνομιλητές του για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του, υπουργοί τσακώνονται με υπουργούς, βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν κι όλοι μαζί βάλλουν κατά της τρόικας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν μπορούν να αγνοήσουν τις προσταγές της.
Ολοι εναντίον όλων


«Είναι μια κατάσταση πρωτοφανής αλλά και κωμική», παρατηρούσαν βουλευτές στο περιστύλιο κατά την συζήτηση του προϋπολογισμού. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας βάλλεται από βουλευτές, αλλά ακόμη κι από συναδέλφους του υπουργούς για την πολιτική που ακολουθεί, αλλά και για τη ρητορική του. Το πρόγραμμα διαθεσιμότητας στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας προκαλεί σοβαρούς κλυδωνισμούς, ενώ αρχίζει να προκαλεί και ενδοκυβερνητικά πυρά εναντίον των κ.κ. Α. Γεωργιάδη και Κ. Αρβανιτόπουλου που το διαχειρίζονται. Οι απολύσεις που απαιτεί η τρόικα στην αμυντική βιομηχανία έχει προκαλέσει τέτοια ένταση μεταξύ των εμπλεκομένων υπουργών που αναγκάστηκε να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και τα ζητήματα του φόρου ακινήτων και των πλειστηριασμών εξακολουθούν να απειλούν την κυβερνητική συνοχή.

«Αυτήν την εποχή οι πάντες διαπληκτίζονται με τους πάντες. Η κυβέρνηση δίνει την εικόνα μιας «αλληλοσπαρασσόμενης αγέλης» σε όλα τα υπουργεία που εφαρμόζονται δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά θα πρέπει να μπουν σε μια σειρά σε δεκαπέντε μέρες. Περνάμε τον δυσκολότερο κάβο μας»
, υπογραμμίζει στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Το πρόβλημα που δείχνει πλέον πιο σοβαρό από όλα τα άλλα, είναι αυτό των 700 απολύσεων που θα πρέπει να γίνουν στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Για το θέμα αυτό κινούνται σε εκ διαμέτρου αντίθετες κατευθύνσεις η αναπληρωτής υπουργός Αμυνας κυρία Φώφη Γεννηματά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης.
Η κυρία Γεννηματά έχει ήδη διαμηνύσει στον Πρωθυπουργό ότι προτιμά να παραιτηθεί παρά να απολύσει 700 υπαλλήλους, προτείνοντας αντί των απολύσεων ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, αντίστοιχο με αυτό που εφαρμόστηκε στους εργαζόμενους της Ολυμπιακής. «Δεν το συζητώ. Δεν μπορούμε να απολύουμε με απλή αποζημίωση σχολικούς φύλακες των 500 ευρώ και να κάνουμε πρόγραμμα εθελουσίας σε προνομιούχους υπαλλήλους. Αυτές οι εποχές τελείωσαν», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η απάντηση του κ. Μητσοτάκη και κάπως έτσι, τη διαφορά τους ανέλαβε να επιλύσει πλέον ο Πρωθυπουργός.
Εντονες διαφωνίες αναφέρονται και μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του κ. Κ. Αρβανιτόπουλου για το ζήτημα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλών στα πανεπιστήμια. Οι συμβιβαστικές προτάσεις που διατύπωσε ο υπουργός Παιδείας στην προσπάθειά του να τερματιστούν οι κινητοποιήσεις, εκνεύρισαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένει ακόμη τον κατάλογο με τους 1.165 υπαλλήλους που θα μπουν στην κινητικότητα.

«Δεν θα δεχθούμε ούτε έναν λιγότερο»,
τονίζουν συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι η κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση, μετά τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου την Παρασκευή στον Βήμα FM, με τις οποίες υπογράμμιζε ότι μπορεί να αλλάξουν τα ονόματα εκείνων που θα μετακινηθούν, αλλά δεν θα μεταβληθεί ο συνολικός αριθμός τους.
Πάντως ο κ. Αρβανιτόπουλος δέχεται την κριτική των συναδέλφων του υπουργών και βουλευτών ότι ήταν αρκετά μετριοπαθής στους χειρισμούς του και ανεκτικός απέναντι στις μεθοδεύσεις των συναδέλφων του καθηγητών, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι πίσω από τις κινητοποιήσεις.
Αντίστοιχη κριτική, αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους, δέχεται και ο κ. Γεωργιάδης. Ο υπουργός Υγείας κατηγορείται ότι δεν είναι καθόλου συγκρατημένος, αλλά αντιθέτως ότι επιδιώκει μετωπικές συγκρούσεις με κάθε ευκαιρία, θέτοντας σε κίνδυνο τις σχέσεις του κόμματος με κλάδους που είχε ανέκαθεν προνομιακές σχέσεις. Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός και στελέχη της ΝΔ αποδοκιμάστηκαν από εκπροσώπους ιατρών και λίγο έλειψε να έλθουν στα χέρια. «Μήπως σας δημιουργώ πρόβλημα;», ρώτησε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γεωργιάδης τον Πρωθυπουργό. «Μ’ ανησυχεί που αρχίζεις και χαλαρώνεις», του απάντησε εκείνος.
Κίνδυνος με τα νομοσχέδια


Αύριο εκτός απροόπτου θα κατατεθεί στη Βουλή η ρύθμιση για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, παρότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί ότι θα υπερψηφιστεί από όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές. Παρά τις βελτιώσεις που συμφωνήθηκαν σε ειδική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ικανοποιηθούν όλοι οι βουλευτές και είναι πιθανό να υπάρξουν ορισμένες διαρροές. Οι επιτελείς του ΠαΣοΚ και της ΝΔ πάντως βεβαιώνουν ότι, ακόμη κι αν υπάρξουν, δεν θα είναι τόσες που να δημιουργήσουν πρόβλημα στην κυβέρνηση.
Το βέβαιο είναι ότι κατά τη συζήτηση αυτής της διάταξης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας θα έχει άλλη μια δύσκολη μέρα, με έντονη κριτική και ακόμη πιο έντονη αμφισβήτηση, που έχει επεκταθεί τις τελευταίες ημέρες ακόμη και στους συνεργάτες του, όπως ο αναπληρωτής του κ. Χρ. Σταϊκούρας.
Αντίστοιχη κριτική αναμένεται να δεχθεί και ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζιδάκης, όταν καταθέσει στη Βουλή τη νέα διάταξη για τους πλειστηριασμούς. Παρά τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία και τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά και παρά τη συμφωνία που φαίνεται ότι θα υπάρξει και με την τρόικα, είναι πιθανόν να υπάρξουν και σε αυτήν την ψηφοφορία διαρροές, από βουλευτές που απαιτούν πλήρη απαγόρευση για τουλάχιστον έναν χρόνο.


Επαφές
Σαμαράς – Βενιζέλος καλούν… Ευρώπη

Από κοινού προσπάθεια ενημέρωσης των ευρωπαίων ηγετών και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων έχουν αναλάβει ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλος. Οι δύο αρχηγοί έχουν ενεργοποιήσει το τελευταίο διάστημα τα δίκτυα των επαφών τους στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες προκειμένου να εξηγήσουν στους συνομιλητές τους τα πραγματικά δεδομένα της κατάστασης στην Ελλάδα.
Η ένταση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ερμηνεύεται ως απόρροια της κρίσης στις σχέσεις των θεσμικών μας εταίρων –της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου –για τη συνταγή της εξόδου από την κρίση και όχι μόνο ως αποτέλεσμα των αστοχιών στην εφαρμογή του προγράμματος.
Οι κκ. Σαμαράς και Βενιζέλος δεν επιθυμούν να βλέπουν άπρακτοι να αδικείται η προσπάθεια του ελληνικού λαού εξαιτίας των πολιτικών συσχετισμών στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ή μιας τιμωρητικής διάθεσης προς την Ελλάδα. Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί επιδιώκουν μια οριστική λύση η οποία θα δοθεί μέσω της ελάφρυνσης του χρέους και οι σχετικές διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν πριν από τις ευρωεκλογές.
Αυτό ήταν το νόημα της τοποθέτησης του κ. Βενιζέλου στην ΚΟ του ΠαΣοΚ, που επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν θέλει πολιτική διαπραγμάτευση, δηλαδή πολιτικές χάρες, σε αντίθεση με αριθμητικά ή οικονομικά δεδομένα. Θέλει όμως συνομιλητές θεσμικούς, έγκυρους, σοβαρούς, διορατικούς, με εντολή. Δεν θέλει γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και θέλει ταχύτητα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ