Κεντρική συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο συνεργασία των δύο κομμάτων σε μικρούς δήμους. Αυτό φαίνεται να είναι ένα πλαίσιο, στο οποίο συμφωνούν «αντίρροπες» δυνάμεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Πέτρος Τατσόπουλος.

Την Πέμπτη, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΠέτρος Τατσόπουλοςείχε εκφράσει τη διαφωνία του για κεντρική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες και είχε προειδοποιήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποχωρήσει από το κόμμα.

Επανερχόμενος την Παρασκευή, στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Τατσόπουλος δήλωσε: «Στις τοπικές κοινωνίες μπορεί να υπάρξει κάποια συνεργασία, κατά περίπτωση» και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαν να στηρίξουν τον Γιάννη Δημαρά, αλλά όχι τον Παναγιώτη Ψωμιάδη».

Όπως είπε, θα ήταν λάθος να υπάρξει μία κεντρική συμφωνία ανάμεσα στα δύο κόμματα, λέγοντας ότι θα έστελνε λάθος μήνυμα και στην κοινωνία και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε την εκτίμηση, πάντως, ότι κεντρική συμμαχία δεν θα υπάρξει.

Ο κ. Τατσόπουλος χαρακτήρισε «αρχέτυπο του λαϊκισμού» τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας ότι «μπορούν να τον διδάσκουν στα πανεπιστήμια ως λαϊκιστικό πρότυπο».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενες συνεργασίες στις βουλευτικές εκλογές, είπε ότι η επόμενη μέρα θα επιβάλει συμμαχίες και καλό θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμαχήσει σε δυνάμεις που θα είναι πιο κοντά το πρόγραμμά του και στη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑΠαναγιώτης Λαφαζάνηςδήλωσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει κεντρική συνεννόηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Όπως είπε: «Το «αντιμνημονιακό» δεν αρκεί· το προοδευτικό πρόσημο είναι αναγκαίο».

Σημείωσε, πάντως, ότι «πρέπει να πάρουμε υπόψη μας ιδιαιτερότητες και προβλήματα των τοπικών κοινωνιών, οι οποίες θα αποφασίσουν στη βάση της πολιτικής μας, για τις συνεργασίες».

Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, οι υποψηφιότητες για τους κεντρικούς δήμους λαμβάνονται με πιο πολιτικά κριτήρια, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα στέλνουν συγκεκριμένα μηνύματα.