Προσλήψεις στους τομείς που δεν μπορούν να καλυφθούν μέσω της κινητικότητας και για εξειδικευμένες ανάγκες, προανήγγειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης. «Δεν πρόκειται να πάρουμε Διοικητικούς Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), όταν ξέρουμε ότι θα έχουμε τέτοιους εν αφθονία στην κινητικότητα, αλλά προφανώς μπορούμε να πάρουμε εξειδικευμένους νοσηλευτές ή ειδικούς οικονομικούς που να στελεχώσουν τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ή μπορεί να πάρουμε εξειδικευμένα στελέχη στις ρυθμιστικές μας αρχές», είπε χαρακτηριστικά.

Βάσει αυτής της κεντρικής φιλοσοφίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο αριθμός των προσλήψεων που θα εγκριθούν εντός του 2013 θα κυμαίνεται μεταξύ 7.000 και 8.000, ενώ όπως διευκρίνισε ο κ. Μητσοτάκης «ακόμη περιμένουμε την τελική κατανομή για τον αριθμό των προσλήψεων του 2014, ο οποίος θα περιλαμβάνει και το ένα προς πέντε και το ένα προς ένα, άρα θα είναι σημαντικά αυξημένος».

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, όπου συζητείται το νομοσχέδιο με ρυθμίσεις του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «αφήνουμε στην άκρη πρακτικές του παρελθόντος, όπου στην ουσία πολύ συχνά οι προσλήψεις ήταν εξατομικευμένες συνεννοήσεις υπουργών με αρκετή ισχύ, του πελατειακού κράτους και αυτών οι οποίοι έδιναν την άδεια για αυτές τις προσλήψεις». Όπως διαβεβαίωσε «υπάρχει ένας κεντρικός προγραμματισμός, είναι ανοιχτός προς συζήτηση και αυτός ανταποκρίνεται στους τομείς εκείνους απόλυτης προτεραιότητας τους οποίους θέλει να υπηρετήσει η κυβερνητική πολιτική».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά τους ελέγχους για πλαστά πιστοποιητικά υπαλλήλων του Δημοσίου, λέγοντας ότι «ο έλεγχος δεν είναι εύκολος και είναι μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία».

Όπως είπε μάλιστα «δεν εκτιμώ ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωστοποίησε επίσης ότι από τις 2.100 περιπτώσεις που ελέγχονται για πειθαρχικά παραπτώματα στο δημόσιο, 223 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει αναγκαστικά, καθώς έχουν τελεσιδικήσει οι υποθέσεις τους, ενώ περίπου 960 είναι σε δυνητική αργία.

Κόντρα για τις άδειες «επαπειλούμενης κύησης»

Αντιπαράθεση με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με αφορμή την επισήμανσή του ότι «στατιστικά αποδεικνύεται ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, παρατηρείται υπερβολική και έξω από κάθε (στατιστικό) κανόνα χρήση του όρου της «επαπειλούμενης κύησης»». Και πρόσθεσε: «Η «επαπειλούμενη κύηση» είναι μια πραγματική απειλή για τη γυναίκα και στην περίπτωση που πραγματικά τεκμηριώνεται, προφανώς και πρέπει να συνοδεύεται από άδεια, όμως η κατάχρησή της σε εξωφρενικό βαθμό πολλές φορές από γυναίκες εκπαιδευτικούς, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν στατιστικά εντοπισθεί, δεν σας προβληματίζει;».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου αντέδρασε έντονα λέγοντας στον κ. Μητσοτάκη ότι «είναι πολύ προσβλητικά αυτά που λέτε, γιατί αναφέρεστε σε ανθρώπους που δεν ξέρετε» και τον κάλεσε να δώσει στοιχεία. «Δεν αναφέρθηκα ατομικά σε κανέναν. Ίσως δεν γνωρίζετε και δεν οφείλεται να γνωρίζετε την έννοια του «στατιστικού δείγματος». Αναφέρομαι σε δείγματα και ποσοστά», της απάντησε εκείνος.