Το «όχι» σε οριζόντια νέα μέτρα κυριάρχησε στην συνάντηση του Πρωθυπουργού κ.Αντ. Σαμαράκαι του προέδρου του EuroWorking GroupΤόμας Βίζερ, το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου και συζητήθηκαν οι οικονομικές εξελίξεις και το θέμα του δημοσίου χρέους.
Στον απόηχο της συνόδου του Eurogroup που έγινε στο Λουξεμβούργο και εν μέσω των αντιφατικών δηλώσεων για την πορεία του ελληνικού προγράμματος, οι κκ. Σαμαράς και Βίζερ συζήτησαν και την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν, ενώ στο τραπέζι τέθηκε και το ζήτημα του χρηματοδοτικού κενού.
Ο Πρωθυπουργός, μια μέρα μετά το μήνυμα που έστειλε στους ευρωπαίους ηγέτες από τις Βρυξέλες, να επιδείξουν αλληλεγγύη στην Ελλάδα, άκουσε τις απόψεις του αυστριακού τεχνοκράτη που ηγείται του Euro Working Group, της ομάδας εργασίας που υποστηρίζει το Eurogroup, ενώ είχε την ευκαιρία _σύμφωνα με πληροφορίες_ να ξεκαθαρίσει ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα, αλλά και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλα μέτρα.
Η συνάντηση με τον κ. Βίζερ ήταν άκρως διαφωτιστική για τον Πρωθυπουργό, καθώς ο αυστριακός τεχνοκράτης είναι ο άνθρωπος – «ταχυδακτυλουργός» που συμβιβάζει τα ασυμβίβαστα στο Eurogroup.
Και αυτό διότι έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών και των ισορροπιών, αφού αυτός κατά βάση διαμορφώνει τα διάφορα σενάρια, τα οποία θα πρέπει από εδώ και στο εξής να τα δει και με βάση την ελληνική στρατηγική που έχει στο επίκεντρό της μια συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού χωρίς τη λήψη «νέων οριζόντιων μέτρων».
Ο κ. Βίζερ δεν είναι ένα πρόσωπο που έχει εχθρικές διαθέσεις προς τη χώρα μας και αυτό διαπιστώθηκε και κατά την μακράς διάρκειας συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον υπουργό Οικονομικών κ.Ι. Στουρνάρα, ενώ σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση ευνοϊκών συνθηκών έχει διαδραματίσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ.Π. Τσακλόγλου.
Εξάλλου, ο κ. Βίζερ πολύ έγκαιρα _τον περασμένο Απρίλιο_ είχε δηλώσει ότι όσο γρηγορότερα επιτύχει η χώρα μας πρωτογενή πλεονάσματα τόσο ευκολότερα θα αποτινάξει «τα δεσμά της υπερχρέωσης».
Παρά τα εμπόδια που βάζει η τρόικα, ο ίδιος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης, αν και υπογραμμίζει όμως ότι πρέπει να συνεχιστούν για το συμφέρον της χώρας μας, όχι των πιστωτών της.
Στις συναντήσεις με τον κ. Βίζερ, η ελληνική πλευρά είχε την ευκαιρία να διαγνώσει τις προθέσεις και τις σκέψεις που επικρατούν στους κόλπους του Eurogroup, ενώ συζητήθηκε και το χρονικό πλαίσιο εντός του οποίου προβλέπεται να υπάρξουν αποφάσεις για το χρηματοδοτικό κενό του ελληνικού προγράμματος και η νέα ελάττωση του χρέους.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει μέχρι στιγμής και για το οποίο ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση, οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα μέσα της Άνοιξης του 2014, όταν δηλαδή και η Eurostat επικυρώσει το πρωτογενές πλεόνασμα του τρέχοντος έτους.
Στο τραπέζι των συζητήσεων βρέθηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, τα προαπαιτούμενα, τα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, ώστε το Euro Working Group να δώσει το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Σχετικά με τα διάφορα σενάρια για το δημοσιονομικό κενό, ο υπουργός Οικονομικών, μετά τη συνάντηση με τον κ. Βίζερ, ανέφερε ότι το τοπίο θ΄ αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του 2013 και για τη μετακύληση του χρέους διευκρίνισε πως «όλα βρίσκονται στο τραπέζι».
Ο κ. Στουρνάρας είναι προσεκτικός στις δηλώσεις του και δεν θέλει να δημιουργηθεί πολεμικό κλίμα και γιʼ αυτό ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα, όταν ρωτήθηκε εάν η αρνητική στάση της τρόικας στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης περί των επιδομάτων που θα δοθούν για το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επηρεάσει τις συζητήσεις και το κλίμα.
Σκληρή στάση θέλουν
υπουργοί και βουλευτές
Στο εσωτερικό της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ επικρατεί ανησυχία για τις απαιτήσεις των δανειστών και υπάρχει μεγάλη αγωνία για το εάν θα επιβληθούν νέα μέτρα ή όχι.
Πολλοί υπουργοί, αλλά και μεγάλος αριθμός βουλευτών της ΝΔ, υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδείξει ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της τρόικας τις επόμενες ημέρες, όταν θα επιστρέψει στην Ελλάδα.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Υγείας κ.Αδ. Γεωργιάδηπου είπε (Σκάι) ότι εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα οριζόντια μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.
Με την άποψη του κ. Γεωργιάδη συμφωνούν πάρα πολλοί, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου κρατούν χαμηλούς τόνους, καθώς βρισκόμαστε σε μια πολύ λεπτή φάση της διαπραγμάτευσης.
«Υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα για να τους πείσουμε»έλεγε στο «Βήμα» κεντρικός υπουργός, θέλοντας να αποφορτίσει το κλίμα και να μην ενισχύσει το κλίμα σύγκρουσης με την τρόικα που επιθυμούν αρκετοί.