Ως άκυρη και πλασματική καταγγέλλει τη διαδικασία ψηφοφορίας στην Επιτροπή για τον Κώδικα Δικηγόρων η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για «μονταζιέρα και στη Βουλή», σημειώνοντας ότι στην αίθουσα την ώρα της ψηφοφορίας εκτός της ίδιας ήταν άλλοι δύο βουλευτές (ανεπαρκής αριθμός για μια έγκυρη ψηφοφορία), οι οποίοι παρέμειναν σιωπηλοί, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής επέμενε να εκφωνεί ότι τα άρθρα γίνονται δεκτά κατά πλειοψηφία.

Η ψηφοφορία διενεργήθηκε την Πέμπτη και κατόπιν αυτής ο Κώδικας Δικηγόρων εισάγεται στο Γ’ Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη.

Όπως καταγγέλλει η κ. Κωνσταντοπούλου: «Όλη η διαδικασία ψηφοφορίας ήταν άκυρη, αφού στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον τρεις βουλευτές, οι: Γιάννης Κεφαλογιάννης, εισηγητής Νέας Δημοκρατίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, εισηγήτρια ΣΥΡΙΖΑ και Θεοδώρα Τζάκρη, εισηγήτρια ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, για να υπάρχει έγκυρη ψηφοφορία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη των δύο πέμπτων του όλου αριθμού των μελών της Επιτροπής, δηλαδή, στη συγκεκριμένη Επιτροπή, που έχει 31 θα έπρεπε ψηφίσουν θετικά 13 βουλευτές.

»Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Τζάκρη παρέμειναν σιωπηλοί σε όλη τη διαδικασία της ψηφοφορίας και δεν τόλμησαν να πουν «ναι» (αναλαμβάνοντας και την ευθύνη) ούτε σε ένα άρθρο από τα 166 του Νομοσχεδίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Βιρβιδάκης, επέμενε να εκφωνεί ψευδώς ότι «το άρθρο έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία».

»Παρενέβην κατ’ επανάληψη και δια μικροφώνου, διαμαρτυρόμενη για την ψευδή εκφώνηση θετικού αποτελέσματος και κατ’ επανάληψη ρώτησα «ποιoς λέει ναι;», αμφισβητώντας ευθέως το εκφωνούμενο αποτέλεσμα ψηφοφορίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης και η κ. Τζάκρη παρέμεναν σιωπηλοί μην τολμώντας ούτε στο στάδιο εκείνο να ψηφίσουν θετικά οποιοδήποτε συγκεκριμένο άρθρο. Ούτε ένα από τα 166.

»Επεσήμανα (και πάλι δια μικροφώνου) στον πρόεδρο της Επιτροπής ότι κανένα άρθρο του νομοσχεδίου δεν έχει ψηφισθεί από την Επιτροπή και, επομένως, δεν μπορούν αυτά να εισαχθούν στην Ολομέλεια. Ούτε άλλωστε μπορεί να ψηφισθεί στο σύνολο νομοσχέδιο του οποίου δεν έχει ψηφισθεί ούτε ένα άρθρο. Τον ενημέρωσα επίσης ότι τυχόν σύνταξη έκθεσης που να βεβαιώνει ότι τα άρθρα ψηφίσθηκαν συνιστά ψευδή βεβαίωση.

»Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν από το εσωτερικό κύκλωμα πάμπολλοι μάρτυρες και, φυσικά, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες. Παρά το γεγονός αυτό, τα πρακτικά της συνεδρίασης παραποιήθηκαν με τρόπο που να φαίνεται ότι δήθεν «πολλοί βουλευτές» έκαναν «δεκτό» το κάθε άρθρο ξεχωριστά. Επιπλέον, διαγράφηκαν οι δεκάδες παρεμβάσεις μου με τις οποίες αμφισβητούσα τη νομιμότητα της διαδικασίας, το εκφωνούμενο αποτέλεσμα και καλούσα τον κ. Κεφαλογιάννη και την κ. Τζάκρη να ψηφίσουν θετικά ή αρνητικά και να αναλάβουν και την ευθύνη της ψήφου τους για κάθε άρθρο, ενώ εκείνοι συνέχιζαν να σιωπούν και να μην ψηφίζουν ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

»Για το γεγονός της παραποίησης των πρακτικών έχω ήδη απευθύνει αίτημα να λάβω αντίγραφα της μαγνητοσκόπησης από το Κανάλι της Βουλής και έχω διαμαρτυρηθεί εντόνως στην αρμόδια υπηρεσία της Βουλής από την οποία μου δηλώθηκε ότι η αλλαγή των πρακτικών έγινε κατόπιν εντολής του Προέδρου της Επιτροπής. Η μονταζιέρα της Νέας Δημοκρατίας έφθασε στο σημείο να παράγει πλαστές κοινοβουλευτικές διαδικασίες ακόμη και στην κορυφαία κοινοβουλευτική στιγμή της ψηφοφορίας.

»Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι πρώην Ανώτατος Δικαστικός Λειτουργός και πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Παρέμεινε σιωπηλός μέχρι τη λήξη της συνεδρίασης. Το ερώτημα είναι: θα φθάσει μέχρι του σημείου να υποστηρίξει το νομοθέτημα αυτό στην Ολομέλεια βασιζόμενος σε πλαστό πρακτικό ψηφοφορίας;

»Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα και τη Δημοκρατία ο καθένας αναμετριέται με τη συνείδησή του και με το δημοκρατικό του καθήκον. Και λογοδοτεί, τελικά, στο λαό και όχι στους επιτελείς, τους επιτετραμμένους και τους αντεπιστέλλοντες της Τρόικας, που σφετερίζονται σήμερα τη λαϊκή εντολή».