Πολιτικά χαρακτηριστικά αποδίδουν στην πρωτοβουλία τους οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς που συναντήθηκαν την Πέμπτη στην Αθήνα. Οι δήμαρχοι Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης, Θεσσαλονίκης Ι. Μπουτάρης, Πατρέων Ι. Δημαράς, Βόλου Π. Σκοτινιώτης και Ιωαννιτών Φ. Φίλιος, συμφώνησαν ότι το εγχείρημα της «πρωτοβουλίας των πέντε» αποτελεί πολιτική παρέμβαση που επικεντρώνεται στο χώρο της αυτοδιοίκησης και της δημοκρατικής μεταρρύθμισης του κράτους και αντιμάχεται την ακινησία, την αντιμεταρρύθμιση, τη συντήρηση και την πόλωση.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντηση τους, σημειώνουν ότι «κύρια χαρακτηριστικά αυτής της παρέμβασης αποτελούν η θεσμική και διοικητική αυτονομία, η χειραφέτηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από τον κομματικό και κρατικό εναγκαλισμό. Η παρέμβαση αυτή στοχεύει στον επαναπροσδιορισμό και την αναβάθμιση της αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης που θα υπερβαίνει τη μνημονιακή εποχή».
Επιπλέον οι δήμαρχοι έθεσαν την ατζέντα με τις προτεραιότητες που θεωρούν ότι έχουν μείζονα σημασία: Τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με στόχο τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλειά της. Την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Την Κοινωνική Πολιτική. Τη βελτίωση της ποιότητας της προσφοράς υπηρεσιών προς τον πολίτη. Την ενθάρρυνση της συμμετοχής του δημότη στις τοπικές αποφάσεις και δραστηριότητες».
Με βάση τα παραπάνω αποφασίστηκε η διοργάνωση πέντε θεματικών παρεμβάσεων στις έδρες των αντίστοιχων δήμων, ώστε να διατυπωθούν ολοκληρωμένες προτάσεις προς την πολιτεία και τους πολίτες και να υπάρηει συγκεκριμένο πλαίσιο διεκδίκησης για τις αναγκαίες αλλαγές που θα ενισχύσουν αποφασιστικά το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 30 Οκτωβρίου στο Βόλο με θέμα την κοινωνική πολιτική.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο κ. Καμίνης συναντήθηκε με τον κ. Κ. Σημίτη στο γραφείο του πρώην πρωθυπουργού στη Βουλή. Η συνάντηση είχε κανονιστεί στο συμπόσιο του ΠαΣοΚ για την επέτειο της 3ης Σεπτέμβρη όπου παρευρέθηκαν και οι δύο πολιτικοί. Ο δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε για την ατζέντα και το έργο του τον κ. Σημίτη και ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο των ακραίων στοιχείων και ειδικά για τη δράση τους στο κέντρο της Αθήνας. Το μήνυμα όμως ήταν η ίδια η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία κατά την οποία κορυφώνονται οι ζυμώσεις για την ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς ενόψει των ευρωεκλογών αλλά των εκλογών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.