Πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων στους τελευταίους ορόφους της Κουμουνδούρου αρχίζει και εκδηλώνεται μια ανησυχία. Στις συζητήσεις μεταξύ των επιτελών του κ. Αλ. Τσίπρα το θέμα που κυριαρχεί είναι η εκτίμηση των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων· όμως παρά τις δημόσιες τοποθετήσεις και τη βεβαιότητα που τις χαρακτηρίζει, οι σαφείς προβλέψεις είναι εξαιρετικά δυσχερείς. Και όσο περνά ο καιρός διαχέεται ένας φόβος: «Οσο καθυστερούν οι εκλογές και η κατάσταση στην οικονομία επιδεινώνεται, διατρέχουμε τον κίνδυνο ακόμη κι αν γίνουμε κυβέρνηση, να αποτελέσουμε μια “παρένθεση”» ακούγεται από κάποιους. Και καθώς φαίνεται, μια τέτοια εκτίμηση παίζει βαρύνοντα ρόλο στον σχεδιασμό και στην τακτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μέχρι πρότινος από την Κουμουνδούρου διαμήνυαν ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι «καυτός». Κάποιοι εξακολουθούν να το πιστεύουν, κυρίως βάσει του όγκου των φορολογικών επιβαρύνσεων που πλήττουν πλέον όχι μόνο τις φτωχότερες τάξεις αλλά και τον πυρήνα της πάλαι ποτέ μεσαίας τάξης, στην αντίδραση της οποίας ποντάρει εκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο οι μαζικές κοινωνικές αντιδράσεις που είχαν προαναγγελθεί δεν έχουν ακόμη εκδηλωθεί.

Είναι προφανές ότι (και) για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η ημερομηνία-ορόσημο είναι η 22α Σεπτεμβρίου, οπότε και διεξάγονται οι γερμανικές εκλογές. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν ότι δεν αναμένουν σε καμία περίπτωση δραματικές αλλαγές στη γερμανική πολιτική, τουλάχιστον ως προς το θέμα του ελληνικού χρέους. Εκτιμούν όμως ότι αφότου ξεκαθαρίσει το κυβερνητικό τοπίο στο Βερολίνο, θα εκδηλωθούν οι προθέσεις ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Κορυφαίο στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί πιθανό ένα εκλογικό σενάριο στην Ελλάδα, το οποίο περιγράφει ως εξής: «Δεν αποκλείεται οι Γερμανοί να επιδιώξουν ξεκαθάρισμα του τοπίου στη χώρα μας. Χωρίς να αναλάβουν πρωτοβουλία για το θέμα του χρέους, δεν αποκλείεται καθόλου να επισπεύσουν μια «πριμοδότηση» του Σαμαρά με το περίφημο χρηματοδοτικό πακέτο και παράλληλα να ασκήσουν τεράστια πίεση σε εμάς, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι προθέσεις μας για την επόμενη ημέρα».
Στο πλαίσιο αυτό το ίδιο στελέχος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επ’ ουδενί δεν πρόκειται να υπογράψει δηλώσεις ευρωπαϊκής νομιμοφροσύνης. Την ίδια στιγμή όμως αναγνωρίζει και παραδέχεται ότι όσο περνά ο χρόνος τόσο μεγαλώνουν τα αδιέξοδα. «Οσο η οικονομία συρρικνώνεται, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα και για εμάς. Οι προτάσεις και οι θέσεις μας μπορεί έως τότε να αποσαφηνιστούν περαιτέρω και να υπάρξουν κάποια σχέδια, όμως όσο περνά ο χρόνος τόσο μεγαλύτερες δυσκολίες θα αντιμετωπίσουμε και οι δυνατότητές μας θα περιορίζονται» σημειώνει.
Υπό τις συνθήκες αυτές, η κυρίαρχη εκτίμηση στην Κουμουνδούρου –βάσει μετρήσεων που λένε ότι διαθέτουν –είναι ότι η πρωτιά στις εκλογές θα «παιχτεί» γύρω στο 35%, είτε για τον ΣΥΡΙΖΑ είτε για τη ΝΔ. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να κινηθεί στην προεκλογική περίοδο με πυξίδα τη διεκδίκηση της αυτοδυναμίας.
Στη ΔΕΘ με το ειδικό ομόλογο


Με γνώμονα την ενίσχυση της αξιοπιστίας του αναμένεται να εμφανιστεί και ο κ. Αλ. Τσίπρας την επόμενη εβδομάδα στο βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να παρουσιαστεί με συγκεκριμένες προτάσεις και με ένα σχέδιο «άμεσης ανακούφισης», με χρονικό ορίζοντα τις πρώτες 100 ημέρες μιας ενδεχόμενης δικής του κυβέρνησης. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, ένα από τα σημεία τα οποία σκοπεύει να αναπτύξει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τις περίφημες εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, και ειδικότερα το «ομόλογο ειδικού σκοπού», για το οποίο είχε μιλήσει ο κ. Ι. Δραγασάκης στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» στις 4 Αυγούστου.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επισημάνει την αναγκαιότητα επίσπευσης μιας πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα, με το σκεπτικό ότι όσο κάτι τέτοιο καθυστερεί τόσο δυσκολότερα γίνονται τα επόμενα βήματα και περιορίζονται οι δυνατότητες παρέμβασης.
Παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις, το στοιχείο που εντείνει την ανησυχία στην Κουμουνδούρου είναι το ευρωπαϊκό περιβάλλον. Ο κ. Τσίπρας και άλλα στελέχη μπορεί μεν να μιλούν διαρκώς για τη δημιουργία μιας συμμαχίας του Νότου και το ενδεχόμενο ενός πολιτικού ντόμινο που θα μπορούσε να προκαλέσει μια νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, βλέπουν όμως ότι το κλίμα στην Ευρώπη δεν είναι το επιθυμητό.
Η κυριότερη παράμετρος που ενισχύει τον προβληματισμό τους εντοπίζεται στην Ιταλία. «Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν στην Ιταλία υπήρχε μια αληθινή Κεντροαριστερά, η οποία θα αντιτασσόταν στο Βερολίνο και θα μπορούσε να κατεβάσει τους πολίτες στον δρόμο, όπως συνέβαινε σε προηγούμενες δεκαετίες» αναφέρει ενδεικτικά ένας εκ των συνομιλητών του κ. Τσίπρα. Βλέπει όμως ξεκάθαρα ότι κάτι τέτοιο δεν υπάρχει και σημειώνει πως υπό αυτές τις συνθήκες και προϋποθέσεις «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα».
Πάντως στην Κουμουνδούρου περιμένουν στο προσεχές διάστημα την επίσημη ανακοίνωση από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς της υποψηφιότητας του κ. Τσίπρα για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής (η εκλογή του «διαδόχου» του κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο θα γίνει από το Ευρωκοινοβούλιο). Θεωρούν ότι όποτε και αν γίνουν οι εθνικές εκλογές, μια τέτοια υποψηφιότητα θα ωφελήσει τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πονοκέφαλος
Οι δημοτικές και οι… βλαχοδήμαρχοι

Οι εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου για τον χρόνο των εκλογών ποικίλλουν και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθούν να κινηθούν με τα δεδομένα που υπάρχουν. Ενα από αυτά είναι ο χρόνος διεξαγωγής των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διεξαχθούν μαζί με τις ευρωεκλογές στο τέλος του Μαΐου 2014. Την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Τσίπρας άναψε φωτιές από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής, με την περιφρονητική αναφορά του στους «βλαχοδήμαρχους» του ΠαΣοΚ και της ΝΔ.
Κατά την ερμηνεία συνεργατών και στελεχών του, η επιλογή της φράσης δεν ήταν τυχαία (αν και στους χώρους εκτός ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε η αίσθηση μιας αλαζονικής στάσης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης). Ειλημμένη απόφαση, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα κατέβει αυτόνομος και θα επιδιώξει να αναδείξει πρόσωπα αφενός με σαφές αντιμνημονιακό προφίλ και αφετέρου με καθαρό «μητρώο».
Ποιος είναι ο στόχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εν όψει αυτών των εκλογών; Κορυφαίο κοινοβουλευτικό και έμπειρο κομματικό στέλεχος προτιμά να κρατά χαμηλά τον πήχη. «Κατά βάση θα επιδιώξουμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους υποψηφίους στον β’ γύρο. Ασχέτως του πόσους δήμους ή περιφέρειες θα κατορθώσουμε να κερδίσουμε, μια τέτοια εξέλιξη θα παγιώσει την εντύπωση ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται«» λέει. Παρά ταύτα η πορεία προς τις εκλογές περνά από έναν κρίσιμο ενδιάμεσο σταθμό: την ανάδειξη των υποψηφίων. Στο πεδίο αυτό αναμένεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντιμετωπίσει πολλές εσωτερικές τριβές. Αποφάσεις για ονόματα δεν έχουν ληφθεί ακόμη, αν και οι διαρροές «πληροφοριών» ήδη έχουν ξεκινήσει (π.χ. το όνομα της κυρίας Σοφίας Σακοράφα (φωτογραφία) κάποιοι σκοπίμως φροντίζουν να το αναφέρουν για τον δήμο της Αθήνας… Το μείζον πρόβλημα που ήδη εκδηλώνεται στις κατά τόπους οργανώσεις εντοπίζεται στη δεδηλωμένη απροθυμία παλαιών αυτοδιοικητικών στελεχών της «περιόδου του 4%» να εγκαταλείψουν το σκηνικό και να αποδεχθούν «ουρανοκατέβατες», όπως λένε, υποψηφιότητες προσώπων, είτε αυτά προέρχονται από το ΠαΣοΚ είτε από οποιονδήποτε άλλον χώρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ