Μήνυμα αισιοδοξίας, ότι τα δύσκολα τελειώνουν και πλησιάζει η έξοδος από την εποχή των μνημονίων, έστειλε το πρωί του Σαββάτου από τη Θεσσαλονίκη, ο κ.Αντ. Σαμαράς, που είπε όχι στα νέα μέτρα και φρόντισε πολλές φορές να θυμίσει τις δεσμεύσεις των δανειστών έναντι της Ελλάδας.
Ο Πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 78ηςΔιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επιχείρησε να αλλάξει την ψυχολογία της κοινωνίας, δηλώνοντας ότι ναι μεν το 2013 ήταν ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, αλλά το 2014, θα είναι χρονιά ανάκαμψης.


Διαβάστε ολόκληρη την ομιλία του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Η οικονομία της, μετά από έξι χρόνια ύφεση, γυρίζει σελίδα»τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι σε αυτή τη νέα σελίδα, δεν υπάρχουν νέα μέτρα.
Όχι νέα μέτρα
Ο κ. Σαμαράς ήταν ξεκάθαρος προς πάσα κατεύθυνση και απευθυνόμενος στους δανειστές, κατέστησε σαφές, ότι δεν μπορεί να υπάρξουν νέα μέτρα.
Και αυτό, διότι κατά τον Πρωθυπουργό, η κοινωνία δεν τα αντέχει, ενώ δεν δικαιολογείται να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, καθώς όπως είπε και ο ίδιος _και επιχειρηματολόγησε με συγκεκριμένα παραδείγματα_ η ελληνική κυβέρνηση τηρεί τα συμφωνηθέντα και πρέπει και οι δανειστές από την πλευρά τους να τηρήσουν και αυτοί όσα έχουν συμφωνηθεί.
«Η Ελλάδα τηρεί πλέον τα συμφωνηθέντα και πιάνει τους στόχους της. Το μόνο που χρειάζεται είναι να τηρήσουν τα συμφωνηθέντα και οι δανειστές»είπε και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση επιτυγχάνει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα.
«Πάμε δηλαδή καλύτερα από το στόχο που είχε τεθεί. Δεν θα χρειαστούν άλλα μέτρα πέρα απ’ ό,τι συμφωνήθηκε ήδη. Άλλωστε μια νέα μετρολογία δεν την αντέχει πια η οικονομία μας»τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
Λογικές πληρωμές το 2014
Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την επόμενη χρονιά, θα πληρώνουν όλοι πολύ πιο λογικά ποσά και διευκρίνισε πως όσο πηγαίνουν καλά τα έσοδα και επιτυγχάνονται οι στόχοι, τόσο θα μειώνονται οι φορολογικές επιβαρύνσεις.
«Στόχος μας είναι και παραμένει: να πληρώνουν όλοι από λίγα και ανάλογα με τις δυνάμεις τους. Όχι να συνθλίβονται οι αδύναμοι και να ξεφεύγουν πάντα οι ισχυροί»ανέφερε και συμπλήρωσε ότι τελικός στόχος είναι η ελάφρυνση της μεσαίας τάξης.
Στρατηγικός στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πολλές φορές ο κ. Σαμαράς στον στρατηγικό στόχο της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος, δηλ. να καλύπτει η χώρα μόνη της τις τρέχουσες ανάγκες του προϋπολογισμού, πέρα από τους τόκους και τα χρεολύσια, χωρίς να ζητάει πρόσθετα δανεικά.
«Σταματάει η Ελλάδα να βγαίνει για νέα δανεικά για να καλύψει τις ανάγκες της. Για πρώτη φορά εδώ και πάρα πολλά χρόνια…Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι στέκεται η χώρα στα πόδια της. Πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι μετά το τέλος του χρόνου θα επιτύχουμε νέα ελάφρυνση του χρέους, όπως έχουν δεσμευτεί οι δανειστές μας.»υποστήριξε.
Κατά τον Πρωθυπουργό, πρωτογενές πλεόνασμα σημαίνει ότι η Ελλάδα όχι απλώς πιάνει τους στόχους της αλλά και τους ξεπερνά και αυτό αποτελεί το πρώτο αποφασιστικό βήμα για έξοδο από τη μνημονιακή πολιτική.
Αποκατάσταση αδικιών
Η ομιλία του κ. Σαμαρά δεν επεφύλαξε συγκεκριμένες εξαγγελίες για παροχές, αλλά ο ίδιος είπε ότι πρωτογενές πλεόνασμα, σημαίνει πως το 70% απ’ αυτό θα πάει για ελάφρυνση των αδικιών που έχει υποστεί η κοινωνία.
Αυτό, όπως διευκρίνισε θα γίνει από τις αρχές του 2014 και ύψιστη προτεραιότητα είναι να υπάρξει, όπως σημείωσε, ανακούφιση στους χαμηλοσυνταξιούχους και μετέπειτα στους ένστολους.
«Χαμηλοσυνταξιούχοι, ένστολοι, πετρέλαιο, θα δούμε. Εξαρτάται από το πόσο θα είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πόσο θα είναι. Ξέρουμε όμως, ότι θα υπάρξει. Και είμαστε αποφασισμένοι να το χρησιμοποιήσουμε, για να ανακουφίσουμε την κοινωνία»είπε χαρακτηριστικά.
Το πρόβλημα του χρέους
Σχετικά με το χρέος και τη συζήτηση περί βιωσιμότητας που γίνεται, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι ένα θέμα που αφορά τους δανειστές που πρέπει να το λύσουν και διευκρίνισε πως είναι η τελευταία βασική εκκρεμότητα που υπάρχει.
Μάλιστα, ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα και οι δανειστές της δεσμεύτηκαν να της δώσουν πρόσθετες ελαφρύνσεις για να καλυφθεί και αυτή η απόκλιση, που όλοι συμφωνούν ότι είναι πλέον απολύτως αντιμετωπίσιμη.
«Αυτή η συζήτηση «περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους», γίνεται μεταξύ των δανειστών μας και αφορά το πώς θα μας βοηθήσουν περισσότερο, εφ’ όσον εμείς κάνουμε αυτό που έχουμε αναλάβει, δηλαδή να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα φέτος. Κι εφ’ όσον συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές. Πράγματα που ήδη κάνουμε, έτσι κι αλλιώς»τόνισε και συμπλήρωσε:«Είναι μια συζήτηση που πρέπει να τελειώσει το ταχύτερο, γιατί αποτελεί την τελευταία τροχοπέδη για να υπάρξουν μεγάλες επενδύσεις στην ελληνική οικονομία».
Το όραμα του 2021
Για μια ακόμη φορά, όπως έπραξε πριν ακριβώς τρία χρόνια, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο 2021 που εορτάζονται τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μια επέτειο κατά την οποία ο ίδιος θέλει να εορταστεί η αναγέννηση της χώρας.
«Αυτή η Νέα Ελλάδα που χτίζουμε, θα είναι αντάξια εκείνης που οραματίστηκαν όσοι ξεκίνησαν τον αγώνα της Ανεξαρτησίας μας πριν 200 χρόνια…Άλλωστε, πώς να το κάνουμε; Δεν γίνεται πέντε έξι χρόνια σκληρής δοκιμασίας, να σβήσουν τρεις χιλιάδες χρόνια ένδοξης Ιστορίας»τόνισε με έμφαση.
Ο Πρωθυπουργός, αφού ανέφερε ότι συντελείται ένα μικρό θαύμα στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι αυτή η απαλλαγή από «το άγος και το άχθος» του υπερδανεισμού, θα είναι η σύγχρονη Απελευθέρωση της Ελλάδας! «Και ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε την Ανεξαρτησία μας και την Ελευθερία μας που τόσο δύσκολα κερδήθηκαν» είπε.
Εθνική προσπάθεια
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και σε όσοι τον στηρίζουν και ευχαρίστησε και τα κόμματα, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, με τα οποία συγκυβέρνηση επί ένα χρόνο.
«Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ σε όσους με στήριξαν και με στηρίζουν. Και είναι πολλοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη δική μου παράταξη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στα άλλα κόμματα που συγκυβερνήσαμε τον τελευταίο χρόνο. Η επιτυχία μας θα είναι όλων των Ελλήνων. Και για όλους τους Έλληνες. Ακόμα και για εκείνους που στέκονται εμπόδιο στις προσπάθειές μας»σημείωσε και μίλησε για τη Νέα Ελλάδα που δημιουργείται.
Προστασία στον Καραμανλή
Ξεχωριστή σημασία είχε και η έμμεση αναφορά του στον πρώην Πρωθυπουργό κ.Κ. Καραμανλήπου βρέθηκε και προ ημερών στο στόχαστρο για την διακυβέρνησή του.
Ο κ. Σαμαράς, αφού είπε ότι είχε γίνει έθιμο ο εκάστοτε πρωθυπουργός, από το βήμα της ΔΕΘ να εξαγγέλλει πως θα μοιράσει στην κοινωνία ένα πλεόνασμα που η οικονομία δεν μπορούσε να παράγει, έκανε την εξαίρεση στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή, αν και δεν τον ανέφερε.
«Υπήρξαν βέβαια, και φωτεινές εξαιρέσεις σε αυτό τον θλιβερό κανόνα. Αλλά όταν κάποιος πρωθυπουργός τολμούσε από το βήμα αυτό να πει την αλήθεια, ότι δεν υπάρχουν άλλα δανεικά για «αναδιανομή», τότε κύματα λαϊκισμού ξεσηκώνονταν εναντίον του. Και σχεδόν πάντα το πλήρωνε πολιτικά ακριβά…Ξέρετε πολύ καλά τι σας λέω. Δεν έχουν περάσει και τόσα χρόνια από τότε…»είπε με νόημα, ικανοποιώντας τους «καραμανλικούς».
Η επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή
Για πολλοστή φορά ο Πρωθυπουργός μίλησε γιατα «δύο άκρα», αναφερόμενος εμμέσως σε ΣΥΡΙΖΑ και Χρυσή Αυγή, που «επαγγέλλονται την καταστροφή της χώρας, ίσα-ίσα τη στιγμή που οι θυσίες του ελληνικού λαού πιάνουν τόπο».
Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «καταψηφίζουν κάθε μεταρρύθμιση που ανοίγει την πόρτα στο αύριο και μένουν γαντζωμένα στο χθες», «κηρύσσουν το μίσος μέσα στην Ελλάδα, διχάζουν τον ελληνικό λαό και κάνουν ό,τι μπορούν για να απομονώσουν τη χώρα στο εξωτερικό», «περιφρονούν τη δημοκρατία, περιφρονούν το νόμο και καλλιεργούν την αυθαιρεσία».
Ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι «δεν θα τους περάσει» και ανέφερε πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να συγκρουστούν μεταξύ τους πάνω στα ερείπια της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις των συνδικάτων

Από την πλευρά το συνδικάτων, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό παρόν με συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα του Σαββάτου, παρά τις χθεσινές παραινέσεις του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη για ανακωχή την ημέρα των εγκαινίων της ΔΕΘ.

«Υπάρχουν άλλες 364 ημέρες για διαδηλώσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης, ενώ πρόσθεσε ότι στην κοινωνία υπάρχει «μετροφοβία».

Ο Αλέξης Τσίπρας στις 6 το απόγευμα του Σαββάτου θα πάρει μέρος, μαζί με βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΘ, ΕΔΟΘ, στο άγαλμα Βενιζέλου, κατά της πολιτικής των Μνημονίων και μετά θα επισκεφθεί το κτίριο της ΕΤ- 3 όπου θα δώσει συνέντευξη στο ενημερωτικό πρόγραμμα που εκπέμπουν οι απολυμένοι της ΕΡΤ.

Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί και πάλι τη Θεσσαλονίκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τριήμερο 13-15 Σεπτεμβρίου για την 78η ΔΕΘ.

Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου θα επισκεφθεί την 78η ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος θα μιλήσεις προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων.

Από τη Δευτέρα μέχρι την Πέμπτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, την Τετάρτη και την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, την Παρασκευή και το Σάββατο ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν σειρά επαφών, ενώ θα παραχωρήσουν και συνεντεύξεις Τύπου.