Απέρριψε και πάλι σήμερα Δευτέρα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων το (νέο) αίτημα του Άκη Τσοχατζόπουλου για διακοπή της δικής. Ο πρόεδρος κ. Χρήστος Κατσιάνης ανακοίνωσε την απόφαση για συνέχιση της διαδικασίας, ενώ προηγουμένως είχε ρωτήσει τον βασικό κατηγορούμενο καθώς και τρεις άλλους (Οικονομίδη, Λαμπροπούλου, Ζήγρα), αν είναι έτοιμοι να απολογηθούν.
Η υπεράσπιση του πρώην υπουργού είχε συγκεκριμένα ζητήσει τη διακοπή της δικής για 30 ημέρες και επάνοδο – με απολογία Τσοχατζόπουλου – την 1η Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ιωάννης Νικολάου, εκ των συνηγόρων του πρώην υπουργού, επικαλέστηκε «υπέρβαση εξουσίας» του δικαστηρίου, τονίζοντας ότι στην περίπτωση δίκης με διάρκεια μεγαλύτερη του μήνα, και ενώ οι κατηγορούμενοι είναι προσωρινά κρατούμενοι, «δεν γίνονται δικαστήρια τον Αύγουστο».
«Ο χρόνος είναι ελάχιστος. Η ανθρώπινη αδυναμία είναι κεντρικό μέγεθος του ποινικού δικαίου. Μπαίνουμε σε σφαίρα μεταφυσική. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να απολογηθεί ο Τσοχατζόπουλος σε τόσο λίγο χρόνο», εξήγησε ο κ. Λεωνίδας Κοτσαλής, έτερος συνήγορος, επαναφέροντας μάλιστα για πολλοστή φορά και το αίτημα κλήτευσης των μελών του ΚΥΣΕΑ.
Η εισαγγελική έδρα εναντιώθηκε στη διακοπή της διαδικασίας, με πλέον χαρακτηριστική την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι σε τέτοιες δικές, μείζονος ενδιαφέροντος για το κοινωνικό σύνολο, δεν είναι δυνατόν να τηρούνται οι συνήθεις ρυθμοί.
Εβαλε μάλιστα στο «τραπέζι» σχετικό νομό του 2011, για δικές – express, προκαλώντας την αγανάκτηση του κ. Κοτσαλή: «ο
Νόμος αυτός – λυπάμαι που το λέω – είναι φωτογραφικός. Και δεν μπορεί να καταλύσει το ελληνικό Σύνταγμα και την ΕΣΔΑ».
Άκης: Δεν θα έχω δίκαιη δικη
«Δεν σας ενδιέφερε η ουσία», είπε μεταξύ άλλων σε παρέμβαση – αποτίμηση της διαδικασίας ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Αντιθέτως, επιδείξατε ενδιαφέρον για τα ασήμαντα και τα δεύτερα. Είναι αδιανόητο να φανταστώ ότι θα έχω μια δίκαιη δικη και το δικαστήριό σας θα ασχοληθεί με το θέμα του ΚΥΣΕΑ».