Το πιο δύσκολο κομμάτι των διαρθρωτικών αλλαγών, τη μεταρρύθμιση στη Δημόσια Δοίκηση, θέτει σε προτεραιότητα η κυβέρνηση. Την Τρίτη, στις 10 π.μ., συνεδριάζει στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά παρουσία και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Ευ. Βενιζέλου. Αντικείμενο της συνεδρίασης δεν θα είναι μόνο ο αριθμός των υπαλλήλων που θα τεθούν σε καθεστώς κινητικότητας, αλλά και η αξιολόγηση δομών και προσώπων, τα οργανογράμματα των υπουργείων, κ.α.
Το συντονισμό της συζήτησης έχει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυρ. Μητσοτάκης και αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμα οι κ.κ. Ι. Μιχελάκης, Χ. Αθανασίου, Α. Γεωργιάδης, Κ. Αρβανιτόπουλος, Δημ. Αβραμόπουλος.
Στόχος της σύσκεψης είναι να διαπιστωθεί πως προχωρά η μεταρρύθμιση, να ελεγχθεί αν τηρούνται οι προθεσμίες, αλλά και να ασκηθεί πίεση στους υπουργούς που κωλυσιεργούν και δεν καταρτίζουν τις λίστες για την κινητικότητα των υπαλλήλων στα υπουργεία τους. Οι προθεσμίες που έχει θέσει η τρόικα είναι ασφυκτικές. Μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει όπως συμφωνήθηκε, να μπουν σε κινητικότητα 4.200 υπάλληλοι. Στο δεύτερο κύμα, του Σεπτεμβρίου, προβλέπεται να τεθούν υπό το ίδιο καθεστώς επιπλέον 8.300 υπάλληλοι, και τον Δεκέμβριο άλλοι 14.500 δημόσιοι υπάλληλοι.
Προκειμένου να διευκολυνθεί ο έλεγχος της προόδου που γίνεται σε αυτή την ιστορική και συμβολική μεταρρύθμιση, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ετοιμάσε έναν ειδικό φάκελο, τον οποίο θα παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, που επέστρεψε τη Δευτέρα το βράδυ στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.
Η κινητικότητα ξεκίνησε από τη Δευτέρα με την υπαγωγή 2.000 εκπαιδευτικών της τεχνολογικής εκπαίδευσης σε διαθεσιμότητα μέσω κατάργησης δεκάδων ειδικοτήτων, συνοδευόμενη από απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ. Σύμφωνα με όσα έχει διαμηνύσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς θα απορροφηθούν σε δομές και υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αφού η πλειονότητα των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν αφορούν τον τομέα υγείας. Οι γιατροί πάντως εξαιρούνται από την κινητικότητα, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, όπως δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης.
Τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια προκειμένου να τον ενημερώσει για όλες τις ενέργειες του υπουργείου. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βγαίνοντας από το Προεδρικό Μέγαρο, απηύθυνε στους συναδέλφους του μια καλυμμένη προειδοποίηση. Το υπουργείο Διοκητικής Μεταρρύθμισης πρέπει να επιβλέπει τη συνολική μεταρρύθμιση στο Δημόσιο, αλλά χρειάζεται η συνδρομή όλων των υπουργών για να επιτευχθούν οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι, δήλωσε. «Πορευόμαστε με συνέπεια, δικαιοσύνη και διαφάνεια» και ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια δημόσια διοίκηση, η οποία πραγματικά θα ανταποκρίνεται στα αιτήματα των καιρών και των πολιτών», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αναταραχή στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Οι πέντε δήμαρχοι της κεντροαριστεράς (Γ. Καμίνης, Ι. Μπουτάρης, Ι. Δημαράς, Π. Σκοτινιώτης, Φ. Φίλιος) με νέα κοινή ανακοίνωση τους τάσσονται κατά της απόφασης για την κατάργηση υπηρεσιών και της απόλυση εργαζομένων (δημοτική αστυνομία, σχολικοί φύλακες) στους δήμους.
Στην ανακοίνωση τους μιλούν για «συντηρητική αναδίπλωση της κεντρικής εκτελεστικής εξουσίας», η οποία «γεννά έντονες ανησυχίες για τις επιδιώξεις και τους στόχους της». «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζεται σαν επαίτης, σαν φτωχός συγγενής του Κεντρικού Κράτους, το οποίο αυθαίρετα και αιφνιδιαστικά, χωρίς κανένα σχέδιο, υφαρπάζει αρμοδιότητες, αφαιρεί πόρους, απολύει εργαζόμενους. Το Κράτος αμφισβητεί απροκάλυπτα την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμό δημόσιας τοπικής εξουσίας. Από την άλλη πλευρά, ανθεί ο λαϊκισμός και η αντιμεταρρυθμιστική στάση πολιτικών δυνάμεων που χαϊδεύουν αυτιά και ενώ κόπτονται υπέρ των μεταρρυθμίσεων, στην πραγματικότητα δεν τις θέλουν και βάζουν φραγμούς σε οποιαδήποτε αλλαγή. Είναι οι κήρυκες της στασιμότητας», επισημαίνουν οι πέντε δήμαρχοι, οι οποίοι δεν αρνούνται τα λάθη που έχει κάνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως σήμερα.
Προσθέτουν όμως ότι: «Τώρα και όχι αργότερα, σήμερα και όχι αύριο, πρέπει με σύνεση, υπευθυνότητα, σχεδιασμό και αγωνιστικότητα να αντιμετωπίσουμε την εχθρική και απαξιωτική στάση της κυβέρνησης, αλλά και τη λαϊκιστική, αντι-μεταρρυθμιστική ακινησία στον οικείο για μας χώρο της αυτοδιοίκησης» και προαναγγέλουν πρωτοβουλίες για την κοινωνική πολιτική, τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης των δήμων, κ.α