Πυρετώδεις είναι οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, για να κλείσει το μεγάλο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο. Πηγή κοντά στις συνομιλίες δήλωσε την Παρασκευή ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωση.

Το νέο ραντεβού Στουρνάρα – τρόικας ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα.

Ανατροπή στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή επιχειρεί η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ζητώντας να εγκριθεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

«Παλεύουμε για να μηδενίσουμε το δημοσιονομικό κενό και να εξασφαλίσουμε μείωση στον ΦΠΑ εστίασης ενδεχομένως και με ισοδύναμες προτάσεις από την πλευρά μας», σημείωσε κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Εξερχόμενο της σύσκεψης έτερο κυβερνητικό στέλεχος σημείωσε ότι έχουμε σχεδόν κλείσει ενώ και το θέμα του δημοσίου μπορεί να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Λίγο πριν τις 8μμ οι τροϊκανοί ζήτησαν διάλειμμα για να συσκεφθούν μεταξύ τους και μετά μισή ώρα συνέχισαν και πάλι τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Γύρω στις 9.30μμ αποχώρησε από τη συνάντηση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης ενώ ορίσθηκε νέο ραντεβού για το Σάββατο, στο ΥΠΟΙΚ, παρουσία του στις 12 το μεσημέρι. Λίγο μετά τον Κυρ. Μητσοτάκη αποχώρησε και ο Πόουλ Τόμσεν.

«Είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κατά την έξοδό του από τη συνάντηση.

Η συνάντηση με την τρόικα και την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Παρασκευής.

Ομάδα Δράσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελληνικό κλιμάκιο της Ομάδας Δράσης θεωρεί εφικτό να είναι έτοιμοι οι κατάλογοι με τα ονόματα των 12.500 υπαλλήλων που θα βγουν σε κινητικότητα στα τέλη Ιουλίου. Η προϋπόθεση αυτή φαίνεται να είναι απαραίτητη, προκειμένου να έχουν ολοκληρωθεί οι 12.500 μετακινήσεις έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ήδη είναι γνωστά τα ονόματα των 5.000 εκπαιδευτικών που μετατάσσονται και των 3.500 υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας.

Σε ό,τι αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, στην κατάργηση της οποίας αντιδρούν τόσο η ΠΟΕ-ΟΤΑ όσο και η ΚΕΔΕ, οι περίπου 3.500 υπάλληλοι σχεδιάζεται να μετακινηθούν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, προκειμένου να συνδράμουν στην καταπολέμηση του παραεμπορίου, στον έλεγχο των καταστημάτων, στην επίδοση εγγράφων και στη ρύθμιση της οδικής κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η μετάταξη των υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας έχει ως στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του θεσμού.

Νωρίτερα, η ΠΟΕ- ΟΤΑ είχε προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πενταμελής επιτροπή ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό.

Η απάντηση του κ. Μητσοτάκη τη δεδομένη στιγμή ήταν αρνητική, αλλά τους κάλεσε να συναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα.