Την αντίθεσή του στην εν εξελίξει αποκρατικοποίηση της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) εξέφρασε την Τρίτη από τη συμπρωτεύουσα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης. Όπως δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη, «η ΕΥΑΘ δεν πρέπει να αποτελέσει μέγεθος το οποίο θα εκχωρηθεί στην οποιαδήποτε ιδιωτική πρωτοβουλία».
«Το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό και τούτο ανεξάρτητα από συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την αναβάθμιση της λειτουργίας της ΕΥΑΘ. Άλλο θέμα αυτό και τελείως διαφορετικό ζήτημα να εκχωρηθεί η εκμετάλλευση της ΕΥΑΘ στον οποιοδήποτε ιδιωτικό φορέα» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Στη συνάντηση Κουβέλη – Μπουτάρη συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υποδομές της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, η ΕΥΑΘ, το λιμάνι και άλλα επιμέρους. «Νομίζω ότι όλα αυτά είναι θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο» δήλωσε σχετικά ο κ. Κουβέλης.
«Θέλω να σας πω ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες, αλλά οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι ουδέτερες, έχουν συγκεκριμένο περιεχόμενο, πρέπει να έχουν δημοκρατικό περιεχόμενο και επιλέγω χαρακτηριστικά να αναφερθώ στην ΕΥΑΘ» τόνισε.
«Κοινός είναι ο τόπος ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φοβερές δυνατότητες, αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αξιοποιηθούν. Προβλήματα επιλύονται αλλά υπάρχουν και άλλα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και η δημοτική αρχή αυτό κάνει» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να «μπλοκάρει» την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας. Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός για την αποκρατικοποίηση της εισηγμένης βρίσκεται σε εξέλιξη από το Ταμείο Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και βρίσκεται στη δεύτερη φάση του. «Διεκδικητές» της ΕΥΑΘ είναι τα σχήματα SUEZ Environment SAS – ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ και MEKOROT Development and Enterprise Ltd – Γ. Αποστολόπουλος AE Συμμετοχών – MIYA Water Projects Netherlands BV – ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.