«Ας περιμένουμε λίγο για να δούμε εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μην προτρέχετε», είπε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς όσους μιλούν για ναυάγιο του deal Εθνικής-Eurobank. Όπως τόνισε «κανείς δεν έθεσε βέτο», αλλά οι δυο τράπεζες έκαναν γνωστό με επιστολές τους ότι δεν μπορούν τα βρουν το 10% των ιδιωτικών κεφαλαίων για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τους, άρα «δεν μπορούν να αποφασίσουν αυτές για την συγχώνευση», όπως είπε, αλλά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι ο νέος μέτοχος. «Αυτό δεν σημαίνει ότι ναυάγησε η συγχώνευση. Μπορεί να γίνει ή να μη γίνει. Θα πρέπει να αποφασίσει ο νέος μέτοχος, το ΤΧΣ», διευκρίνισε ο κ. Στουρνάρας.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι απολύτως εξασφαλισμένες». Όπως είπε «η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις της για τη στήριξη και την αποκατάσταση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και παίρνει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος και κυρίως την προστασία των καταθετών». Κατά την συζήτηση της επερώτησης των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, είπε ότι «σήμερα βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων».

«Είναι γεγονός ότι χρειαζόμαστε άμεσα ένα υγιές, πλήρως κεφαλαιοποιημένο τραπεζικό σύστημα, που θα αξιοποιήσει συνέργειες και σημαντικές οικονομίες κλίμακας που θα προκύψουν και θα αποκτήσει πιο εύκολη πρόσβαση στις διεθνείς αγορές και την προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι «μείζονος και πρωταρχικής σημασίας θέμα είναι η ολοκλήρωση των αυξήσεων του μετοχικού κεφαλαίου έως τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους, ώστε να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η φερεγγυότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος».

Όπως εξήγησε ο κ. Στουρνάρας, «το μοντέλο που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα είναι η εξυγίανση μέσω συγχωνεύσεων, που προστατεύει τις καταθέσεις των πολιτών και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων». Εξασφαλίσαμε έγκαιρα 50 δισ. ευρώ που κρίνονται υπερεπαρκή για την ανακεφαλαιοποίηση του συνόλου του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», ανέφερε, ενώ αναφορικά με την κυπριακή κρίση δήλωσε ότι «η Ελλάδα στήριξε και θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για εξεύρεση κάθε δυνατής λύσης, που θα τη βγάλει από το οικονομικό αδιέξοδο».

Για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Αναφερθείς στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε μια σελίδα με τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης που συνέταξε η Alvarez & Marsal για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, κάνοντας γνωστό ότι οι εκθέσεις θα κατατεθούν όλες μετά την περάτωση της ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μετά τα τέλη Απριλίου. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρνας, κατόπιν ποσοτικής ανάλυσης και μελέτης και αφού εξέτασε όλα τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη του, καθώς και το γενικότερο λειτουργικό, χρηματοοικονομικό, κανονιστικό και μακροοικονομικό περιβάλλον, ο Σύμβουλος, αφού ανέλυσε διαφορετικά σενάρια, «διατύπωσε την τελική εισήγηση, με βάση τη διαπίστωσή του ότι το ΤΤ, ως αυτοτελές πιστωτικό ίδρυμα, θα αντιμετωπίσει ζήτημα βιωσιμότητας σε βάθος χρόνου».

Όπως είπε εξάλλου, η πώληση των μετοχών του νέου ΤΤ θα γίνει σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. «Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναδιάρθρωσης του τραπεζικού συστήματος, το ΤΧΣ θα αξιολογήσει την κατάλληλη στιγμή, με τους καλύτερους όρους για το Ελληνικό Δημόσιο, της πώλησης της τράπεζας», ανέφερε