Την διαβεβαίωση ότι είναι η τελευταία φορά που κλήθηκαν οι έλληνες πολίτες να σηκώσουν ένα τέτοιο βαρύ φορτίο εξαιτίας των επώδυνων μέτρων που έχουν ληφθεί και ότι η κυβέρνηση δεν θα πάρει άλλα μέτρα για μείωση μισθών και συντάξεων ή αύξηση φόρων, έδωσε στην Βουλή ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας, προτάσσοντας τις αλλαγές εκείνες που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία. «Δεν υποσχόμαστε ραγδαία αποκατάσταση των απωλειών του εισοδήματος που έχει χαθεί αλλά υποσχόμαστε αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για να φύγει ο φόβος και να βελτιωθεί το κλίμα της οικονομίας», τόνισε ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου απαντώντας σε ερώτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλ. Τσίπρα, η οποία απευθυνόταν προς τον πρωθυπουργό, σχετικά με το λάθος του δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή που παραδέχθηκε το ΔΝΤ.

Η «κρυφή ατζέντα»

Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Στουρνάρα, πάντως, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «κρυφή ατζέντα» και ότι «έχει παραδοθεί στην στρατηγική της Μέρκελ, που δεν είναι προς όφελος των εθνικών μας συμφερόντων». «Η χώρα μας θα γίνει αποικία χρέους με 30% ανεργία και μισθούς των 500 ευρώ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, ενώ επικαλούμενος τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Γ. Μέργου για τον κατώτατο μισθό, είπε: «Του ξέφυγε μια αλήθεια. Δεν παίρνετε τυχαίους στο υπουργείο σας. Φανέρωσε τις προθέσεις σας και γι’ αυτό παραμένει στην θέση του και δεν τον πήγατε σπίτι του». Και πρόσθεσε: «Είναι η κρυφή σας ατζέντα. Δώσατε σήμα προς τον ΣΕΒ ότι μετά το ’14 θα πέσουν κι άλλο οι μισθοί. Η τραγωδία είναι ότι όσο και να πέσουν οι μισθοί η ανταγωνιστικότητα δεν θα ανέβει». Όπως είπε, εξάλλου, «η πολιτική αυτή κατεδαφίζει την κοινωνία χωρίς κανένα αποτέλεσμα». «Η λύση είναι το αντίθετο από αυτό που κάνετε και σύντομα θα βρεθείτε ενώπιον των ευθυνών σας. Φτάνει πια, δεν πάει άλλο», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

«Θετικά δείγματα»

Παρά την σφοδρή κριτική που δέχθηκε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος τον χαρακτήρισε «μνημονιακότερο του μνημονίου», ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι «τα δείγματα είναι θετικά» και ότι οι καταθέσεις επιστρέφουν και το επιχειρηματικό κλίμα είναι καλύτερο. «Είμαστε ακόμα μακριά από το επιθυμητό, αλλά η πορεία ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα δεν δίστασε να υψώσει τους τόνους λέγοντας: «Μου απευθύνατε ψόγο ότι είμαι τεχνοκράτης. Θα σας απαντήσω ως πολιτικός. Έχετε στριμωχτεί πολύ άσχημα».

«Θεού θέλοντος πρωτογενές πλεόνασμα»

Τον κατηγόρησε μάλιστα ότι ζητάει «κούρεμα» του χρέους ενώ παραβλέπει ότι έγινε «αναίμακτο κούρεμα» ύψους 40 δισ. ευρώ, ενώ διαβεβαίωσε ότι έπεται και άλλο «κούρεμα» όπως προβλέπεται στην απόφαση του Eurogroup. Εκτίμησε δε ότι «Θεού θέλοντος θα αποκτήσουμε φέτος πρωτογενές πλεόνασμα».

«Αισθάνεστε ασφυκτικά ανάμεσα στα στελέχη σας με πολιτικό ρεαλισμό και εκείνα που θέλουν ρήξη με όλους και με όλα κι επενδύουν στην καταστροφή της χώρα», είπε ο κ. Στουρνάρας απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας: «Η πολιτική Βαβέλ που σχεδιάσατε αρχίζει να ραγίζει από την κακοφωνία των στελεχών σας». Ενώ αναφερθείς στις δηλώσεις Μέργου, είπε ότι «τα λόγια του διαστρεβλώθηκαν με θανάσιμο τρόπο, παρέθεσε ορισμένα στοιχεία, δεν είπε ότι θα μειωθούν περαιτέρω οι μισθοί».

«Το λάθος δεν είναι δικό μας»

Όσον αφορά τον πολλαπλασιαστή, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «δεν είναι ακαδημαϊκή» η συζήτηση που γίνεται και γι’ αυτό ο ίδιος ζήτησε κοινή δήλωση των τριών πυλώνων (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ) χωρίς ωστόσο να την πάρει.

«Είναι σημαντικό το ζήτημα και το λάθος δεν είναι μόνο δικό μας γιατί φτάσαμε στην ύφεση και στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, αλλά και των εταίρων που αντιλήφθηκαν πολύ αργά ότι το πρόβλημα είναι της ευρωζώνης και όχι μόνο της Ελλάδας», πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας αναφερθείς στην κρίση χρέους. Ενώ τόνισε ότι ο ίδιος είχε θέσει το θέμα του πολλαπλασιαστή πιο πριν την παραδοχή Μπλανσάρ, αλλά δήλωσε ότι «αν μια παράμετρος είναι λάθος αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε όλο το πρόγραμμα και να βγούμε από το Μνημόνιο».

«Κάνει λάθος ο Όλι Ρεν»

Όπως εξήγησε, η εντεινόμενη δημοσιονομική προσαρμογή προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση. «Είχα πει ότι τα μέτρα που μας επιβάλλονται είναι πολύ παραπάνω από ό,τι χρειάζεται. Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση έγινε δεκτό και πήραμε μια ευνοϊκή απόφαση για κούρεμα χρέους (20 δις. ευρώ από την επαναγορά και 20 δις. ευρώ από την ριζική μείωση των τόκων).

Μάλιστα σημείωσε ότι «κάνει λάθος ο Όλι Ρεν αν πιστεύει ότι η ευθύνη για την ύφεση είναι όλη της Ελλάδας και του το έχω πει». «Μας ζητάτε με τον πιο ανεύθυνο τρόπο να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων τους κόπους των πολιτών», είπε απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν περιμέναμε από το ΔΝΤ να διορθώσει το σφάλμα του προκειμένου να προχωρήσουμε σε διόρθωση των παραμέτρων» (όπως η διόρθωση του στόχου του πρωτογενούς ελλείμματος, καθώς η ύφεση εξελίσσεται βαθύτερα από ότι είχαν προβλέψει οι δανειστές, η ρήτρα θετικής απόκλισης στην περίπτωση που πάμε καλύτερα από τους στόχους τότε το 70% των χρημάτων θα πάει σε μέτρα ελάφρυνσης των ευπαθών, τα δυο χρόνια παράτασης για δημοσιονομική προσαρμογή).

Τσίπρας: «Είστε προβλέψιμος»

«Είστε προβλέψιμος. Για τους ισχυρογνώμονες όταν η πραγματικότητα δεν τους επιβεβαιώνει τόσο χειρότερα για την πραγματικότητα. Είστε μνημονιακότερος του μνημονίου αλλά η πολιτική αυτή έχει αποτύχει. Κι ενώ το παραδέχονται οι πιο κυνικοί του ΔΝΤ, εσείς όχι», απάντησε ο κ. Τσίπρας. Όπως τόνισε «παίρνετε μέτρα ύφεσης συνεχώς και βρισκόμαστε μονίμως στον ίδιο φαύλο κύκλο», ενώ πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται να λέμε θεωρητικούρες, δείτε τα αποτελέσματα από την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Έχει γεμίσει αιθαλομίχλη η χώρα διότι ο κόσμος ψάχνει να κάψει ότι βρει. Μας γυρίσατε στον χειμώνα της δεκαετίας του ’50». Κατηγόρησε δε τον πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά ότι «ανέλαβε την ιδιοκτησία του προγράμματος και τώρα θα αναλάβει και την αποτυχία του προγράμματος». Μάλιστα σχολιάζοντας την απουσία του από την Βουλή, είπε ότι είναι «παραδοχή απόγνωσης και ήττας».