Σε μια πρσπάθεια συντονισμού του κυβερνητικού έργου αλλά και προετοιμασίας για το επόμενο Γιούρογκρουπ , όσον αφορά στις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας, ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει ξεκινήσει συνεχείς συσκέψεις με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

Η προγραμματισμένη για το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντησή του με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντ. Μανιτάκη, στο Μαξίμου, αναδεικνύει τη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην επιτάχυνση των διαδικασιών για τις αναδιαρθρώσεις του κράτους, τη μείωση της οργανωτικής δομής του δημόσιου, αλλά και τη συρρίκνωση του προσωπικού στο δημόσιο τομέα. Το ζήτημα της διαθεσιμότητας των υπαλήλλων, η διαμόρφωση των νέων οργανογραμμάτων στα υπουργεία , οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις φορέων βρίκσονται στο επίκεντρο της κυβερνητικής πολιτικής.

Βασικός πυλώνας των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με την κυβέρνηση, αποτελεί η αξιολόγηση των δομών όλων των υπουργείων και των υπηρεσιών του κράτους, καθώς επίσης και η αξιολόγηση των ικανοτήτων του προσωπικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες από υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, θα συνεδριάσει εντός της εβδομάδας το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης, υπό την προδρεία του πρωθυπουργού, για να εγκρίνει τις εκθέσεις αξιολόγησης των υπηρεσιών τουλάχιστον οκτώ υπουργείων. Ηδη, έχουν ολοκληρωθεί, εγκριθεί και παρουσιασθεί οι εκθέσεις αξιολόγησης δομών του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Παράλληλα, έχει κριθεί ως κρίσμο να ξεπερασθούν οι δυσκολίες που υπάρχουν κατά την υλοποίηση του λεγόμενου σχεδίου κινητικότητας, με δεδομένο ότι, βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων, θα βγουν σε διαθεσιμότητα 25.000 υπάλληλοι το 2013.

Κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι επιδίωξη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες και να εξασφαλίσουν θέση εργασίας θα ευοδωθεί, ώστε να μην υπάρξουν απολύσεις. Μετέωρο είναι το ερώτημα αν οι κενές θέσεις που υπάρχουν στο Δημόσιο θα είναι τόσες ώστε να τις καλύψουν όλοι όσοι ενταχθούν στο σχέδιο κινητικότητας το 2013.