Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προετοιμάζει το έδαφος για ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ρίχνοντας ξανά το μπαλάκι στην πλευρά των Ευρωπαίων. Και αυτή τη φορά η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να προσβλέπει σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα από την έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα, η οποία κοινοποιήθηκε την Παρασκευή, αλλά και από τις δηλώσεις του επικεφαλής της αποστολής κ. Πόουλ Τόμσεν. «Η Ελλάδα έχει ένα πολύ μεγάλο βάρος από το χρέος, και αυτό το γεγονός αποθαρρύνει τους καταναλωτές να ξοδέψουν και τις επιχειρήσεις να επενδύσουν» δήλωσε ο δανός ελεγκτής.

Σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε πριν από την εκταμίευση της δόσης των 52,5 δισ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας χαρακτηρίζει με κάθε ευκαιρία «ευπρόσδεκτο» ένα νέο «κούρεμα». Αύριο ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Ιανουαρίου, ύψους 9,2 δισ. ευρώ.

Το ΔΝΤ προχωρεί για πρώτη φορά ένα βήμα παρακάτω και αναφέρει ότι αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του παρόντος προγράμματος η λύση για το χρέος είναι το «κούρεμα» 25% στα δάνεια των χωρών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα αλλά και στα ομόλογα που διατηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Το Ταμείο προβλέπει ότι το χρέος της Ελλάδας θα βρεθεί στο 128% του ΑΕΠ το 2020. «Είναι σημαντικό το ότι οι Ευρωπαίοι έχουν αναγνωρίσει πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο» δήλωσε ο κ. Τόμσεν, ενώ η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει ότι μόνο με τις επιπλέον ενέργειες που υποσχέθηκε (αλλά δεν συγκεκριμενοποίησε) το Eurogroup του Δεκεμβρίου το χρέος θα μπορούσε να υποχωρήσει στο 124% το 2020 και στο 110% του ΑΕΠ το 2022.
Το ενδεχόμενο νέων μέτρων διατυπώνεται χωρίς περιστροφές αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και αν δεν υπάρξουν έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (σε 11 δισ. ευρώ υπολογίζονται τα μη δηλωθέντα εισοδήματα). Για άλλη μία φορά το ΔΝΤ εκφράζει δυσπιστία ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει με ανώδυνα διαρθρωτικά μέτρα το δημοσιονομικό κενό των 4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και γι’ αυτό προτείνει μονιμοποίηση του τέλους αλληλεγγύης στα εισοδήματα και νέες περικοπές συντάξεων και επιδομάτων.
Η αύξηση των φορολογικών εσόδων είναι σύμφωνα με το ΔΝΤ η μόνη λύση για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, ωστόσο διαπιστώνει ότι η επιτάχυνση των φορολογικών δικών δεν έγινε ποτέ, ενώ η φορολογική μεταρρύθμιση κολλάει σε «γραφειοκρατικές αντιστάσεις» και σε εστίες διαφθοράς.Το Ταμείο παρατηρεί ότι δεν προχώρησε όσο θα έπρεπε η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (η ύφεση συνεχίζεται, οι μισθοί υποχωρούν, αλλά όχι και οι τιμές), ενώ διαπιστώνει καθυστέρηση στη μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο. «Μόλις 200 άτομα βγήκαν σε εφεδρεία το 2012, πολύ κάτω από τον στόχο των 15.000».
Προβλέπει πρωτογενές αποτέλεσμα 0% το 2013 έναντι πλεονάσματος 0,4% που αναμένει η ελληνική κυβέρνηση. Για το 2014 εκτιμά ότι θα καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ και ακολούθως 3% του ΑΕΠ για το 2015, 4,5% για την περίοδο 2016-2017 και 4,1% για την τριετία 2018-2020. Για το Βατερλό των προβλέψεων του μνημονίου, την ανεργία, το Ταμείο προβλέπει αύξηση από 24,4% το 2013 σε 25,1% το 2014. Οσο για την επιστροφή στις αγορές, η κουβέντα έχει προς το παρόν φιλολογικό ενδιαφέρον. Πρώτη δοκιμή το 2018 και κανονικός δανεισμός το 2020, λέει η έκθεση…
Παρέμβαση
«Ξένος μάνατζερ για τις ιδιωτικοποιήσεις»

Εκπληξη προκαλεί η αναφορά του ΔΝΤ για καταστροφικούς κινδύνους από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Η έκθεση αναφέρει ότι καθώς συνεχίζεται η ύφεση η υποστήριξη για τις μεταρρυθμίσεις και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση μειώνεται, ενώ μεγαλώνει η στήριξη για τα κόμματα που τάσσονται κατά του μνημονίου. «Οι επιπτώσεις αυτού του γεγονότος θα μπορούσαν να επεκταθούν πέρα από τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και να οδηγήσουν σε πολιτική κρίση, προκαλώντας χρεοκοπία ή/και την έξοδο από το ευρώ» σημειώνεται…
«Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο» απάντησε την Παρασκευή ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο» πρόσθεσε.
Το δεύτερο παράδοξο της έκθεσης είναι η πρόταση για αντικατάσταση του μάνατζερ του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με ξένους τεχνοκράτες αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι! «Η ρητορική περί αποκρατικοποιήσεων πρέπει να συνδυαστεί με αποτελέσματα» σχολιάζει ειρωνικά ο συντάκτης της έκθεσης και προσθέτει ωμά ότι αν ως τον Ιούνιο δεν επιτευχθούν οι στόχοι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αντικαταστήσει τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ με ξένους ειδικούς…
Παραλλήλως, αν δεν επιτευχθεί ο στόχος, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να προβεί σε περικοπές δημοσίων δαπανών ίσες με το 50% του ποσού δεν εισπράχθηκε. Για παράδειγμα, αν αντί για 2,6 δισ. ευρώ τα έσοδα φθάσουν τα 1,6 δισ. ευρώ, οι περικοπές στον Προϋπολογισμό θα είναι το ήμισυ του 1 δισ. ευρώ που απομένει, ήτοι 500 εκατ. ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ