Έκπληκτοι άκουσαν τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον πρώην υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, αρχικό παραλήπτη της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ, να δηλώνει ότι δεν ξέρει πού είναι το αρχικό υλικό που ζήτησε και παρέλαβε από την πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας με τα 1.991 ονόματα ελλήνων καταθετών σε ελβετική τράπεζα.

Όπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου η λίστα που έφτασε στα χέρια του από την Γαλλία ήταν σε μορφή CD και ο ίδιος έδωσε εντολή να γίνει αντιγραφή του υλικού και μεταφορά του σε μορφή ψηφιακής μνήμης USB για λόγους ασφαλείας. Όταν ρωτήθηκε από τον πρώην υπουργό της ΝΔ κ. Πρ. Παυλόπουλο πού βρίσκεται το αρχικό υλικό, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε: «Το έδωσα για εμπιστευτική φύλαξη στο γραφείο μου. Και τώρα δεν ξέρω πού βρίσκεται. Λυπάμαι, που το λέω, αλλά αυτή είναι η αλήθεια».

«Σφυροκόπημα» από την Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πιέστηκε πολύ από την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου (τον ρωτούσε συνολικά επί μια ώρα) να απαντήσει σε ποιον παρέδωσε το αρχικό CD για φύλαξη. «Ποιο είναι το φυσικό πρόσωπο στο οποίο το εγχειρήσατε. Πού βρίσκεται το έγγραφο που συνόδευε το CD; Αναζητήσατε αυτό το πρωτότυπο; Αν δεν μας πείτε είναι αναπόδραστο το συμπέρασμα ότι το κρατήσατε εσείς. Τα εκτυπώσατε ποτέ αυτά τα αρχεία;», τον ρώτησε συγκεκριμένα, ενώ ορισμένες παρεμβάσεις της φάνηκε ότι ενόχλησαν τον κ. Παπακωνσταντίνου ο οποίος κάποια στιγμή της είπε: «Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι θέλετε να κάνετε μπούγιο…»!

Απαντώντας στο επίμονο ερώτημα της κυρίας Κωνσταντοπούλου σε ποιον έδωσε το πρωτότυπο της είπε: «Σας απάντησα ότι το έδωσα στο γραφείο μου και δεν θα κάνω διάλογο». «Δεν θα το ορίσετε εσείς αυτό», του αντέτεινε η βουλευτής καλώντας τον και πάλι να απαντήσει «σε ποιον το δώσατε». «Τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ», της είπε. «Το αντίγραφο είναι…», αντέτεινε η κυρία Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός επανέλαβε: «Η απάντηση είναι ότι τα πλήρη ηλεκτρονικά στοιχεία είναι στο ΣΔΟΕ». «Δηλαδή μας λέτε να σας εμπιστευθούμε;», τον ρώτησε η βουλευτής και κ. Παπακωνσταντίνου της απάντησε: «Αν νομίζετε ότι μπορώ να σας πείσω είστε γελασμένη…».

Ήταν ενήμερος ο κ. Γ. Παπανδρέου για την λίστα

Ερωτηθείς, εξάλλου, από την κυρία Κωνσταντοπούλου αν ήταν ενήμερος ο τότε πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για την λίστα Λαγκάρντ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε: «Πάτε να βάλετε στο κάδρο και τον κ. Παπανδρέου. Ο τότε πρωθυπουργός ενημερώθηκε από μένα πριν λάβουμε τα στοιχεία, μετά ενημερώθηκε ότι τα πήραμε και μου είπε ΄΄προχώρα΄΄. Δεν έγινε καμία συζήτηση με τον Γ. Παπανδρέου για ονόματα».
Όσον αφορά τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ι. Καπελέρη, στον οποίο είχε δώσει για έλεγχο οικονομικού προφίλ είκοσι ονόματα με τις υψηλότερες καταθέσεις και τον κ. Ι. Διώτη, στον οποίο παρέδωσε το USB πριν φύγει από το υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι «το ΣΔΟΕ μπορούσε και έπρεπε να ερευνήσει τα στοιχεία».

Η λίστα παραδόθηκε στο υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2010 δια της διπλωματικής οδού «χωρίς διακριτικά, με συνοδευτικό σημείωμα υπογεγραμμένο από γάλλο αξιωματούχο, το οποίο ζητούσε την διαχείριση των στοιχείων με μυστικότητα». «Σε αυτό υπήρχαν περί τα 2000 αρχεία τύπου Excel (φύλλο επεξεργασίας). Σε κάθε αρχείο περιλαμβάνονταν πληροφορίες για ένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο: ονοματεπώνυμο, στοιχεία δικαιούχου, καταθέσεις για την χρονική περίοδο (μέχρι το 2006 ή 2007) στη οποία τα στοιχεία αυτά περιήλθαν στις γαλλικές αρχές», είπε.

Ο ίδιος ζήτησε να έχει συνολική εικόνα των στοιχείων αυτών και όπως ανέφερε «από τα περίπου 2000 αρχεία, σε πάνω από τα μισά δεν υπήρχαν αποτυπωμένες καταθέσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο», ενώ «τα υπόλοιπα αρχεία είχαν ένα σύνολο καταθέσεων που υπερέβαιναν ελαφρά τα δύο δισ. δολάρια (περί τα 1,5 δις ευρώ)». Μάλιστα, όπως τόνισε, «ορισμένα ονόματα είχαν πολύ μεγάλες καταθέσεις, όπως για παράδειγμα ένα γυναικείο όνομα με καταθέσεις άνω των 500 εκ. δολαρίων». Πάντως είπε ότι το όποιο όφελος από την λίστα Λαγκάρντ είναι μικρό καθώς υπολογίζεται στα 100 με 150 εκ. ευρώ.

Ο έλεγχος του προφίλ των καταθετών


Όταν έδωσε στον κ. Καπελέρη τα είκοσι ονόματα για έλεγχο και αφού αυτός διεξήγαγε σχετική έρευνα στην συνέχεια τον ενημέρωσε ότι «από τα πρώτα στοιχεία που είχε συλλέξει προέκυπτε ότι παρόμοιου ύψους καταθέσεις δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από το οικονομικό προφίλ (δηλώσεις εισοδήματος, ακίνητα, κλπ.) των συγκεκριμένων ατόμων». Έτσι, με βάση τα πρώτα αυτά στοιχεία, όπως είπε, «ήταν σαφής η ανάγκη για τη συνέχιση της έρευνας από τον ΣΔΟΕ και των σχετικών ελέγχων, κάτι το οποίο και ζήτησα, στο πλαίσιο βεβαίως των δυσκολιών που δημιουργούσε η φύση των στοιχείων». «Εξάλλου, αποτελεί υποχρέωση του ΣΔΟΕ από το συστατικό του νόμο η διερεύνηση κάθε πληροφορίας που έρχεται στα χέρια του, ακόμα και από ανώνυμες πηγές, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει φοροδιαφυγή», είπε διατυπώνοντας αιχμές για ολιγωρία από πλευράς του ΣΔΟΕ.

Ενώ στην εύλογη απορία γιατί δεν έδωσε όλα τα στοιχεία στον κ. Καπελέρη, είπε ότι «μέχρι τότε δεν είχα δει αποτελέσματα από τα στοιχεία του Λιχτενστάιν που τους είχαν παραδοθεί πολύ νωρίτερα, οι δε προβληματισμοί που διατυπώνονταν μου έδιναν την αίσθηση ότι υπήρχε μία …΄΄δυσκολία΄΄ στην διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων από τις υπηρεσίες».

Αιχμές και για Διώτη


Όσον αφορά τον κ. Διώτη είπε ότι τον Ιούνιο του 2011 σε συνεργασία που είχε μαζί του «συζητήσαμε τα στοιχεία που είχαμε λάβει από τη Γαλλία». «Του απέστειλα τα πλήρη στοιχεία, ώστε να συνεχιστεί πλέον ο έλεγχος για όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα. Με τον τρόπο αυτό μετά την μετακίνηση μου με τον ανασχηματισμό τα στοιχεία παρέμειναν στην αρμόδια υπηρεσία», είπε, υπογραμμίζοντας μάλιστα: «Παρέδωσα συνεπώς όλα τα ηλεκτρονικά στοιχεία στον νέο Ειδικό Γραμματέα του ΣΔΟΕ για να συνεχιστεί η έρευνα και ο έλεγχος στο πλαίσιο της επιχειρησιακής αυτονομίας που έχει το ΣΔΟΕ και πρέπει να διαφυλάττει απέναντι σε κάθε πολιτική ηγεσία».

Για τον ρόλο του ΣΔΟΕ

Ο κ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε κατηγορηματικός για την στάση που τήρησε: «Συνεπώς, ζήτησα τα στοιχεία από τη Γαλλία, τα παρέλαβα, έδωσα τις μεγάλες καταθέσεις για έρευνα και πρώτο έλεγχο, και στη συνέχεια όλα τα στοιχεία για έλεγχο», δήλωσε. Ενώ αναφερθείς στις διάφορες λίστες με πολιτικά πρόσωπα, είπε ότι «ουδέποτε όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών δεν μου αναφέρθηκε ή παρουσιάστηκε λίστα με πολιτικά πρόσωπα».

«Οι όποιες έρευνες για πολιτικά πρόσωπα γινόντουσαν από το ΣΔΟΕ ήταν αποτέλεσμα εισαγγελικής παραγγελίας και άρα δεν είχε εικόνα ο υπουργός. Γενικότερα, ουδέποτε ζήτησα να πληροφορηθώ – πόσο μάλλον να καθοδηγήσω – φορολογική έρευνα για συγκεκριμένα πρόσωπα», πρόσθεσε καταλογίζοντας εμμέσως στο ΣΔΟΕ ευθύνες: «Πίστεψα και πιστεύω στην επιχειρησιακή αυτοτέλεια του ΣΔΟΕ, την οποία και ενίσχυσα με διατάξεις στη Βουλή. Το ΣΔΟΕ δεν πρέπει να περιμένει πολιτικές εντολές για να κάνει ή να μην κάνει έλεγχο», τόνισε.

«Θα ήθελα να δω κάποιους να οδηγούνται στη φυλακή»

Απαντώντας σε όσα του καταλογίζονται σχετικά τον χειρισμό από μέρους του της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και εν γένει του ζητήματος της πάταξης της φοροδιαφυγής, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «δεν είχα ποτέ καμία διάθεση συγκάλυψης». «Θα ήθελα πάρα πολύ να δω νωρίτερα ανθρώπους να οδηγηθούν στην φυλακή. Και το προσπάθησα», υποστήριξε.