Τα δυναμικά δερμάτινα σύνολα της Ρούνι Μάρα στην ταινία «Το κορίτσι με το τατουάζ» άφησαν έντονο αποτύπωμα στα ντεφιλέ της εφετινής σεζόν. Στη γοητεία του δέρματος υπέκυψε η ισχυρή κυρία του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε στη συνεδρίαση του Eurogroup με ένα σούπερ μοδάτο μαύρο δερμάτινο σακάκι, αλλά όχι και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ που μένει πιστή στις διαχρονικές δημιουργίες της Μπετίνα Σένμπαχ. Η σχεδιάστρια μόδας από το Αμβούργο έχει βάλει τη σφραγίδα της στην εικόνα της γερμανίδας καγκελαρίου, με τα απαράλλακτα σακάκια σε διαφορετικές αποχρώσεις και τα άνετα αλλά όχι ιδιαίτερα κολακευτικά παντελόνια. Η κυρία Μέρκελ μακιγιάρεται ανεπαίσθητα και αποφεύγει τα κοσμήματα, τα φουλάρια και τις πολυτελείς τσάντες – η τέλεια ενσάρκωση της προτεστάντισσας γερμανίδας νοικοκυράς η οποία αντιμετωπίζει τις σπατάλες και την απληστία ως αμαρτήματα απεχθή και ασυγχώρητα.

Η κυρία Μέρκελ για την επίσκεψή της στην Αθήνα επέλεξε το «ελληνικό» σακάκι της –το είχε φορέσει ξανά στον αγώνα Ελλάδας – Γερμανίας στο Εuro –σε απόχρωση ανοιχτού πράσινου και όχι μπλε, όπως συνηθίζει στα ταξίδια της στο εξωτερικό.

Δεν είναι βέβαιο αν κρύβεται κάποιος συμβολισμός σε ετούτη την επιλογή ή ήταν μια απλή σύμπτωση, όμως τα μονότονα ενδύματα της κυρίας Μέρκελ βρίσκονται πολύ μακριά από την κομψότητα του Νότου, ακόμη και του γερμανικού. Το Ντύσελντορφ και το Μόναχο δέχονται ισχυρές επιρροές από τις εκάστοτε τάσεις της μόδας και το στυλ των γυναικών είναι πιο φροντισμένο. Στο Βερολίνο όμως το 35% του πληθυσμού λαμβάνει κοινωνικό επίδομα, οπότε η λιτότητα έχει μετατραπεί σε τρόπο ζωής. Την εφετινή σεζόν πάντως η κυρία Μέρκελ και η μόδα συναντήθηκαν. Η κόμμωσή της, σε πιο μελαχρινούς τόνους, αποτελεί το απόλυτο must στις μεγαλύτερες πασαρέλες.
Η καγκελάριος ωστόσο δεν φαίνεται να είναι μονότονη και αυστηρή στη ζωή της εκτός καγκελαρίας. Μένει με τον σύζυγό της σε ένα απλό διαμέρισμα στο περίφημο «νησί των μουσείων», απέναντι από το Μουσείο της Περγάμου, σε έναν πλακόστρωτο δρόμο χωρίς κουβούκλιο για την ασφάλεια στην είσοδο του κτιρίου. Ενας άνδρας της προσωπικής της φρουράς την ακολουθεί διακριτικά τα Σάββατα που πηγαίνει μόνη της στο σουπερμάρκετ. Τα Σάββατα είναι αφιερωμένα στην οικογένειά της, εγκαταλείπει την καγκελαρία και περνάει ολόκληρη την ημέρα με τον σύζυγό της, τον διακεκριμένο καθηγητή Χημείας Γιόαχιμ Ζάουερ που είναι ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης έχοντας μάθει την τέχνη από τον πατέρα του. Η καγκελάριος αγαπά τις τάρτες με φρούτα, ειδικά με δαμάσκηνα, τα σνίτσελ, το στιφάδο, τις μπίρες και το ποδόσφαιρο. Ο κ. Ζάουερ είναι μια πολύ διακριτική, σχεδόν αόρατη, παρουσία στο πλευρό της ισχυρής συζύγου του. Ωστόσο το ζεύγος λατρεύει τον Βάγκνερ και την όπερα, γι’ αυτό τα γερμανικά ΜΜΕ αποκαλούν τον κ. Ζάουερ «Το φάντασμα της Οπερας».
Αυτές οι μικρές ρωγμές στην «πανοπλία» της κάνουν την κυρία Μέρκελ προσιτή στον μέσο Γερμανό, τη μετατρέπουν στην καγκελάριο της διπλανής πόρτας. Αν είχε παιδιά, λένε όσοι γνωρίζουν την ψυχοσύνθεση των Γερμανών, θα ήταν η μητέρα του έθνους, καθώς θεωρείται ότι προστατεύει σωστά τα συμφέροντά τους με τη δέουσα πυγμή. Οσοι την έχουν προσεγγίσει σε στιγμές ηρεμίας περιγράφουν μια πολιτικό φιλική, προσηνή, που της αρέσει η ψιλοκουβέντα. Οι φήμες λένε ότι οι συνεργάτες της φροντίζουν να μην τριγυρίζει στους διαδρόμους της καγκελαρίας γιατί μπορεί να σταματάει σε κάθε γραφείο ρίχνοντας έξω το πρόγραμμα της ημέρας.
Οι υποστηρικτές της λένε ότι η πολιτική της είναι μελετημένη και συνετή. Οι επικριτές της την κατηγορούν για αναποφασιστικότητα. Το παρελθόν της λύνει πολλές απορίες: Η Ανγκελα πήρε διαζύγιο από τον πρώτο της σύζυγο, τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ, σε ηλικία 23 ετών, κρατώντας από την οικοσκευή μόνο το πλυντήριο. Διατήρησε επίσης και το επώνυμό του. Με τον δεύτερο σύζυγό της συζούσε για 16 χρόνια προτού τον παντρευτεί τον Δεκέμβριο του 1998 επειδή ήθελε να είναι σίγουρη ότι αυτή τη φορά ο γάμος δεν θα λήξει άδοξα.
Στους πολιτικούς κύκλους του Βερολίνου λέγεται ότι η κυρία Μέρκελ εκτιμά την ησυχία. Τόσο πολύ ώστε όταν οι δύο γιοι του άνδρα της ήταν μικρά παιδιά τούς έβαζε να φορούν χοντρές κάλτσες στο σπίτι για μην την ενοχλεί ο ήχος των βημάτων τους. Η ελληνική κακοφωνία ασφαλώς θα ταράζει τα νεύρα της. Η καγκελάριος ήταν πολύ καλή μαθήτρια, έχοντας μεγάλη πίεση από τον σκληρό και απόμακρο πατέρα της. Επίσης είχε μεγάλη έφεση στις ξένες γλώσσες, την οποία κληρονόμησε από τη μητέρα της, η οποία ήταν καθηγήτρια αγγλικών. Μάλιστα, έμαθε ρωσικά τόσο άπταιστα ώστε κέρδισε ως έπαθλο ένα ταξίδι στη Μόσχα. Μιλάει επίσης πολύ καλά αγγλικά. Οπως έχει εκμυστηρευθεί η ίδια σε συνέντευξη της, θα μπορούσε να είχε γίνει δασκάλα, ένα απωθημένο που το θεραπεύει μέσω των παραινέσεών της στις προβληματικές χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.
Η επαγγελματική ζωή της κυρίας Μέρκελ ξεκίνησε πίσω από την μπάρα μιας ντισκοτέκ στη Λειψία στα πρώτα φοιτητικά της χρόνια (είναι φυσικός). Πηγαίνοντας αντίθετα στο ρεύμα της εποχής, άκουγε Beatles αντί για Rolling Stones. Οπως έχει πει η ίδια, κάπνισε για πρώτη φορά στη Β’ Γυμνασίου και το χόμπι της είναι να συλλέγει καρτ ποστάλ που απεικονίζουν έργα τέχνης. Εχει λίγους φίλους («πάνω από τρεις είναι πολλοί» λέει) και το πιο έμπιστο πρόσωπο είναι η αδελφή της Ιρένα, η οποία είναι εργοθεραπεύτρια. Με τον αδελφό της Μάρκους, ο οποίος είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και μέλος των «Πρασίνων», λέγεται ότι δεν έχει στενή σχέση. Παρ’ ότι ήταν η μικρότερη σε ηλικία υπουργός στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, το πολιτικό της αστέρι έλαμψε αργά. Η ιστορία που της αρέσει να διηγείται είναι ότι πριν από μία εικοσαετία υπέβαλε αίτηση για το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης αλλά την απέρριψαν επειδή λόγω υπέρτασης κρίθηκε ακατάλληλη για να αντέξει το στρες της θέσης. Τελικώς, το 2005 έγινε η πρώτη γυναίκα καγκελάριος, και μάλιστα προερχόμενη από την Ανατολική Γερμανία του Ομοσπονδιακού Κράτους, και μετεξελίχθηκε σε ένα από τα πρόσωπα με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως και την υψηλότερη δημοφιλία στη Γερμανία.
Από τη δυσπιστία στη φιλία
Η δύσκολη σχέση με τον Αντώνη Σαμαρά

Θα ήταν απολύτως κατανοητό αν η κόρη του πάστορα Χορστ Κάσνερ είχε συνάψει εξαρχής μια σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Αντ. Σαμαρά, έναν συντηρητικό πολιτικό, εξίσου λιτοδίαιτο με εκείνη, ο οποίος έχει μια έντονη αλλά εσωτερική σχέση με τη θρησκεία. Ωστόσο η Ιστορία έχει γράψει μελανές σελίδες στις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, όπου η κυρία Μέρκελ αντιμετώπιζε τις αντιμνημονιακές κορόνες τού τότε επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τον επέπληττε με αυστηρότητα –ίσως και απόγνωση, καθώς η εναλλακτική λύση της ήταν η συνεννόηση με τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, για τον οποίο πίστευε ότι ήταν ένας «spoiled prince» («κακομαθημένος πρίγκιπας»).
Η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η ψήφιση του δεύτερου μνημονίου τον Φεβρουάριο του 2012 άλλαξαν τα πράγματα. Ως τότε είχαν αντιληφθεί στη ΝΔ ότι έπρεπε να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα της κυρίας Μέρκελ. Οι προσπάθειες απέδωσαν και την 1η Μαρτίου 2012, περίπου τρεις εβδομάδες μετά την ψηφοφορία στη Βουλή όπου η ΚΟ της ΝΔ διασπάστηκε, ο κ. Σαμαράς είχε την πρώτη κατ’ ιδίαν, μακρά συνάντηση με την κυρία Μέρκελ στις Βρυξέλλες.
Η μετακόμιση του κ. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και η απόλυτη μεταστροφή του επί του μνημονίου «γλύκανε» κι άλλο την κυρία Μέρκελ. «Πιστεύω ότι βάζει τα δυνατά του» δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου μετά την επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο. «Σε αυτόν μπορούμε να στηριχτούμε» λέγεται ότι είπε στους συνεργάτες της.
Στην Αθήνα, όσοι πολιτικοί και επιχειρηματίες συνομίλησαν με την κυρία Μέρκελ αποκόμισαν την εντύπωση ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο. Δεν δεσμεύθηκε για κανένα ουσιαστικό ζήτημα, όπως είναι η άμεση εκταμίευση της δόσης, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η απεμπλοκή κοινοτικών κονδυλίων. Αντιθέτως, είτε παρέπεμπε στην τρόικα είτε έδινε αόριστες υποσχέσεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ