Ενα θετικό σήμα από την Ανγκελα Μέρκελ περιμένει αργά το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Αντ. Σαμαράς στην προσπάθειά του να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα, μόλις δέκα ημέρες πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Οκτωβρίου.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος έρχεται στην Αθήνα που θυμίζει φρούριο, από την έντονη παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων για λόγους ασφαλείας, ενώ ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε στενούς συνεργάτες υπεραμύνθηκε του δικαιώματος για διαδηλώσεις, αρκεί να είναι ειρηνικές.
Από την πλευρά της η κυρία Μέρκελ, λίγες ώρες πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο, έστειλε το δικό της μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι χαίρεται για την επίσκεψή της και «αναμένει εποικοδομητικές και φιλικές συνομιλίες».
Ο κ. Σαμαράς εν αναμονή της άφιξης της κυρίας Μέρκελ έχει αλλεπάλληλες συσκέψεις με βασικούς υπουργούς, αλλά και με στενούς του συνεργάτες και επεξεργάστηκε το πλαίσιο που θα κινηθεί, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, όσο και στο γεύμα εργασίας που θα ακολουθήσει.
Ο Πρωθυπουργός αναμένει _και με βάσει τις συζητήσεις που έχουν προηγηθεί με την Καγκελαρία_ ότι η κυρία Μέρκελ θα εκφράσει την στήριξή της στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ από την γερμανική πλευρά υπάρχουν πληροφορίες, ότι η σιδηρά κυρία της Ε.Ε. θα υπενθυμίσει και τις υποχρεώσεις της Ελλάδας, αλλά και την ανάγκη για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Η κυρία Μέρκελ αναμένεται στη δήλωσή της να δώσει και ένα προσωπικό τόνο για τις θυσίες που έχουν υποστεί αυτά τα τρία χρόνια οι Έλληνες, ενώ από το Μέγαρο Μαξίμου μιλάνε για μια επίσκεψη που έχει βαθύτατο πολιτικό συμβολισμό και τονίζεται με έμφαση ότι όχι μόνο είναι η πρώτη της επίσκεψη μετά από πέντε χρόνια, αλλά και η πρώτη εμφάνισή της στην Ελλάδα μετά από την έναρξη της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν μεταδίδουν κλίμα υπεραισιοδοξίας και κρατούν χαμηλούς τόνους, με αφορμή και τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε ότι «για να μπορέσει να εκταμιευθεί η επόμενη δόση, η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».
Βέβαια, όπως είναι φυσικό ο κ. Σαμαράς επενδύει πολιτικά και επικοινωνιακά στην επίσκεψη Μέρκελ, προσδοκώντας στη δημόσια δήλωση στήριξης για τις προσπάθειες της κυβέρνησης με την οποία θα μπει _κατά τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού_ επί της ουσίας ένα οριστικό τέλος στα σενάρια περί εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Ο κ. Σαμαράς προσέρχεται στις συζητήσεις με την Καγκελάριο καλά προετοιμασμένος, αφού εκτιμά ότι θα ερωτηθεί αναλυτικά για την πορεία των διαρθρωτικών και αναμένεται να παρουσιάσει όσο πιο αναλυτικά μπορεί την κατάσταση σε πολιτικό αλλά και οικονομικό επίπεδο και ουσιαστικά θα παράσχει αποδείξεις προόδου.

Είναι πολύ πιθανό στη συνάντηση των δυο ηγετών να συζητηθεί και η προοπτική της λύσης «πακέτο» που θα εκπονηθεί για την κρίση χρέους στην Ευρώπη. Ο κ. Σαμαράς διαπιστώνει θετικό κλίμα για να μην εξαιρεθεί η Ελλάδα και να τύχει πιο ευνοϊκής μεταχείρισης.
Μεταξύ των άλλων_ και κυρίως των επενδύσεων της γερμανικής πλευράς στην Ελλάδα_ στο τραπέζι των συνομιλιών αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, ειδικά μετά τη στάση του ΔΝΤ που προκρίνει νέο κούρεμα στον επίσημο τομέα.
Επίσης, στο επιτελείο του κ. Σαμαρά αναφέρονται στην «πολιτική διαπραγμάτευση» που είναι σε εξέλιξη, διευκρινίζοντας όμως πως είναι μια παράλληλη διαδικασία με τις συζητήσεις που έχει το οικονομικό επιτελείο με την τρόικα.
Το σημαντικό στοιχείο για τον κ. Σαμαρά είναι ότι η επίσκεψη της κυρία Μέρκελ προεξοφλεί επί της ουσίας, πως ανεξαρτήτως απόστασης με την τρόικα, το πρόγραμμα θα συνεχισθεί κανονικά και η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Πάντως το σίγουρο είναι ότι η κυρία Μέρκελ δεν θα προκαταβάλλει την έκθεση της τρόικας, αλλιώς δεν θα είχε νόημα οι διαπραγματεύσεις, όπως λένε παράγοντες της γερμανικής πλευράς που δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αξιολόγηση των τροικανών.
Επίσκεψη διάρκειας μόλις επτά ωρών
Η κυρία Μέρκελ αναμένεται, σύμφωνα με το πρόγραμμα να φθάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» στη μια και μισή το μεσημέρι, όπου θα την υποδεχθεί, αν και εκτός πρωτοκόλλου, ο Πρωθυπουργός και μαζί θα μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στο πρωθυπουργικό γραφείο στις δύο και τέταρτο θα έχουν την κατ΄ιδίαν συνάντησή τους και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το γεύμα εργασίας των δυο αντιπροσωπειών, παρουσία της κυρίας Μέρκελ και του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την ίδια στιγμή που θα γίνεται το γεύμα εργασίας των δυο ηγετών με τις αντιπροσωπείες τους, έχει προγραμματισθεί σύσκεψη με επικεφαλής από ελληνικής πλευράς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ευρ. Στυλιανίδη και από γερμανικής του υφυπουργού Εργασίας κ. Γιοακίμ Φούχτελ, που είναι και οι εντεταλμένοι των δυο κυβερνήσεων για την ελληνογερμανική συνεργασία στον τομέα της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Στις πέντε παρά τέταρτο, η κυρία Μέρκελ θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια, για μια σύντομη συνάντηση και αμέσως μετά θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου μαζί με τον Πρωθυπουργό θα παραστούν σε εκδήλωση του ελληνογερμανικού επιμελητηρίου, όπου θα είναι παρόντες Γερμανοί και Έλληνες επιχειρηματίες.
Μέρκελ: «Να εφαρμοστούν οι συμφωνίες»
Λίγες ώρες πριν επισκεφθεί την Αθήνα η κυρία Μέρκελ, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)
στο Bundestag και τα περιφερειακά κοινοβούλια, ανέφερε ότι επιδιώκει να μιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για τις επικείμενες υποχρεώσεις της Ελλάδας αλλά και αυτά που έχουν μέχρι τώρα επιτευχθεί.
«Καλή οικονομική διαχείριση και αλληλεγγύη είναι ο καλύτερος συνδυασμός» είπε με έμφαση και επανέλαβε ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι οι καιροί δεν είναι εύκολοι για τη Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν συμφωνίες με την χώρα μας και το ζητούμενο είναι να εφαρμοστούν.
Νωρίτερα, από το Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η Καγκελάριος δεν είναι η τρόικα και σημείωσε με έμφαση πως το εάν θα εκταμιευθεί ή όχι η επόμενη δόση θα κριθεί από την έκθεση της τριμερούς.

«Εάν η τρόικα αναφέρει ότι εκτελούνται οι υποχρεώσεις του δευτέρου προγράμματος τότε αυτό σημαίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Αλλά αυτό δεν θα κριθεί στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα»
τόνισε χαρακτηριστικά.
Αγωνία και ανησυχία για τις διαδηλώσεις – Σαμαράς: «Ναι στις συγκεντρώσεις, αρκεί να είναι ειρηνικές»
Έντονη είναι η αγωνία στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις και η επικοινωνιακή ομάδα, μετά το θόρυβο που ξέσπασε μετά την πρωτοφανή απαγόρευση των συναθροίσεων σε αρκετά σημεία στο κέντρο της Αθήνας, λόγω της επίσκεψης Μέρκελ, φρόντισε να διαρρεύσει τη γνώμη του κ. Σαμαρά.
Σύμφωνα λοιπόν με κυβερνητικές πηγές σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο δικαίωμα των εργαζομένων για συγκεντρώσεις και φέρεται να είπε: «Όπως έχω την υποχρέωση ο ίδιος ως Πρωθυπουργός να δίνω μάχες για το καλό του τόπου, αντίστοιχα θα δίνω μάχη για το δικαίωμα των εργαζομένων να εκφράζονται ελεύθερα σε συγκεντρώσεις, αρκεί αυτές να είναι ειρηνικές».
Στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις επτά ώρες παραμονής στην Ελλάδα της κυρίας Μέρκελ, καθώς αναγνωρίζουν κυβερνητικοί παράγοντες ότι σε περίπτωση που υπάρξουν επεισόδια ή έκτροπα αυτά θα εξουδετερώσουν ενδεχομένως το όποιο θετικό μήνυμα κομίσει η καγκελάριος ακυρώνοντας εν πολλοίς τον όλο πολιτικό σχεδιασμό έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Νωρίτερα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας έκανε έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις και υπερασπίστηκε την απόφαση για απαγόρευση των συναθροίσεων.
«Τέτοιες εκδηλώσεις είναι συνήθεις σε όλες τις περιοχές του κόσμου, όχι μόνο στην Αθήνα, όταν έρχεται κάποιος σημαντικός επισκέπτης. Αυτό συμβαίνει και στην δική μας περίπτωση» τόνισε και συμπλήρωσε: «Απευθύνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και σε όσους θέλουν να διαμαρτυρηθούν, να προφυλάξουν αφενός μεν την ειρήνη στην πρωτεύουσα και κυρίως και πάνω από όλα την προοπτική της χώρας μας, την εικόνα της πατρίδας μας στο εξωτερικό».
Γεύμα χωρίς Βενιζέλο και Κουβέλη
Έντονο παρασκήνιο υπήρξε και για το εάν θα ήταν παρόντες οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, οι κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης, στο γεύμα εργασίας των δυο ηγετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σαμαράς το απόγευμα της Κυριακής, μετά το αίτημα _που κατέθεσε και δημόσια_ του κ. Βενιζέλου να παραστούν στις συναντήσεις τόσο ο ίδιος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τηλεφώνησε στον κ. Κουβέλη και του ζήτησε να παραβρεθεί στο γεύμα.

Ο κ. Κουβέρλης φέρεται να αρνήθηκε ευγενικά την πρόταση-πρόσκληση του κ. Σαμαρά, τονίζοντας στον Πρωθυπουργό ότι δεν συντρέχει λόγος να παρακαθίσει και εκείνος στο γεύμα. «Δεν το κρίνω σκόπιμο» είπε. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέφερε στον κ. Σαμαρά ότι τον εμπιστεύεται και πως θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων και διαπραγματευτική άνεση, ενώ του έθεσε το αίτημα να τους ενημερώσει αμέσως μετά.

Νωρίς το πρωί της Δευτέρας, μετά τη συνέντευξή του στη ΝΕΤ όπου έθεσε και πάλι το θέμα να παραστούν οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι στο γεύμα, ο κ. Βενιζέλος δέχθηκε το τηλεφώνημα του υπουργού Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη.
Με εντολή του κ. Σαμαρά, ο κ. Σταμάτης τηλεφώνησε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και τον ενημέρωσε για τη θέση του κ. Κουβέλη, αλλά άκουσε τον κ. Βενιζέλο να του λέει: «Θεωρώ ότι πρέπει να είμαστε παρόντες διότι έτσι θα βοηθήσουμε περισσότερο και θα ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας».

Ο κ. Σταμάτης επεσήμανε τις ενστάσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος επέμεινε στην αρχική του τοποθέτηση, οδηγώντας τελικά και τον κ. Βενιζέλο, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά, να μην είναι τελικά παρόντες στο γεύμα.

Ως εκ τούτου, μετά την επιμονή του κ. Κουβέλη, αναμένεται μετά την επίσκεψη Μέρκελ, ο Πρωθυπουργός να ενημερώσει, πιθανότατα σε νέα σύσκεψη, τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.